Здравейте,
Имам нарастваща нужда (за хоби) за рязане на профили, понякога под определени ъгли, понякога по много парчета с еднаква дължина.
Сигурно има хора, които на ръка ги режат като машина, но аз не съм от тях и с оглед на това, че го правя непрофесионално няма изгледи да се промени. Разполагам с ъглошлайф 125мм.
Вариантите ми са :
Някой може ли да даде съвет и впечатления от първа ръка кой от методите използва и какво му харесва/не му харесва.
Имам нарастваща нужда (за хоби) за рязане на профили, понякога под определени ъгли, понякога по много парчета с еднаква дължина.
Сигурно има хора, които на ръка ги режат като машина, но аз не съм от тях и с оглед на това, че го правя непрофесионално няма изгледи да се промени. Разполагам с ъглошлайф 125мм.
Вариантите ми са :
- 230мм шлайф със стойка (220-300лв) - най-гъвкав вариант, защото освен настолна машина ще си имам и голям флекс. Да, ама дори тази на Wolfcraft не ми се види много стабилна, а все пак струва почти колкото шлайфа. В цената отиваме почти на следващия вариант.
- Настолен ъглошлайф или машина с абразивен 355мм диск (250-400лв). Има по-голяма дълбочина на срез, но пък регулирането на ъгъла на рязане е също толкова нефелен, колкото и на стойката за шлайф. Дори и на хай-енд машините. Тук поне самата "люлка" е доста по-качествена. Проблемът е, че диска е голям и чета мнения, че се огъва и изкривява среза.
- Циркуляр с метален диск (хххх лв)- това почти съм го изключил като вариант, защото цените са доста по-високи, а пък цените на консумативите са "олеле майко".
- Банциг за метал (600лв) - гледам, че в САЩ е доста популярно средство за рязане. Разреза е много по-чист, твърди се, че е и по-прецизен. Материала не се загрява или поне пренебрежимо малко спрямо абразивното рязане, а и няма искри и прах (но има стружки). Проблемът е, че машините са доста по-скъпи и май не са много разпространени в България. Аз лично на живо не съм виждал, само по разни онлайн магазини.
Някой може ли да даде съвет и впечатления от първа ръка кой от методите използва и какво му харесва/не му харесва.
Коментар