Почнах да правя една машина за така наречения нетъкан текстил чрез мокро формоване . По задание трябваше да ми дадат техническа документация за всичко работни чертежи и всичко както го пише по дебелите книги . Добре ама инженера проектант се оказа инженер химик и цялата документация се състоеше в няколко думи спокойно в Бразилия ги правят от дърво та каквото и да направиш все ще е по добро . С корпуса и изработката на металните части проблеми нямам напазарувал съм неръждавейка 304 но има една вакум помпа . На лабораторния прототип който имаме флуида върви на самотек през филтър с определена пропускливост и на него се отлагат смес от вълнени частици и целулоза . После се суши и се получава филтър от нетъкан текстил . Там в крайния етап се включва вакум помпата създава разреждане в събирателя под филтъра и изтегля останалия флуид . Проблема идва в тая вакум помпа каква да сложа като ги познавам само бегло и теоретично . Иска ми се да е помпа която може да тегли и флуида защото така ще ускоря процеса но помпите от този тип са чувствителни към замърсяване а колкото и малко да са е възможно в нея да попаднат частици от сместа . Това ме води на мисълта за някакъв филтър пред помпата . Другия вариант са две помпи едната обикновена която да тегли флуида от събирателя и втората вакумна която да създава разреждане в нужния момент . За сега съм се спрял на видинските помпи но не е задължително . На времето в Сердика София имахме такива помпи Алфа Лавал които теглеха всичко без проблеми ама там ми е тъмна Индия щото съм студена специалност и динамиката на флуидите съм я проспал на времето
.

Коментар