Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Поставка за менгеме на настолна бормашина

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Поставка за менгеме на настолна бормашина

Преди около 2 месеца се сдобих с настолна бормашина. Много съм доволен от нея, но за мое съжаление поставката на менгемето се спука след пробиване на не повече от 20-30 дупки. Гаранционно не можаха да ми я ремонтират, защото не могат да намерят такава резервна част, за да ми я сменят. Понеже си искам машината, стигнахме до компромис. Сега въпросната поставка е мой проблем. Или трябва да си я намеря от някъде. Или някой да ми я изработи - фрезист?
    Какво ще ме посъветвате?
    Държача за колоната е здрав. Менгемето е здраво. Само поставката е спукана. По принцип може да служи за мостра за изработване на нова.

Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

От: Поставка за менгеме на настолна бормашина

Една дебелостенна тръба към колоната, и една заварена за нея стоманена плоча над 8 мм за поставка, с ребра 4-5 мм отдолу.

Коментар

Да де, но тази поставка май се накланя насам-натам.
      Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
      Из "Златния телец"

Коментар

А защо не смениха цялата машина!

Преди фрезиста трябва и леяр. Това би трябвало да е чугун.

Коментар

В случая е чугуниЙ, и то най евтин. Но мисля, че може да се направи и от железиЙ. Пардон - той и чугуния е желязо-въглеродна сплав, та значи от стоманий, ама малко скъпичко ще излезе.
          Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
            Да де, но тази поставка май се накланя насам-натам.
            Идеално. Изработва се само плочата с цилиндричното тяло, което обхваща онази част към колоната. Цилиндричното е от тръба, плочата от вторични суровини или както се случи. Някаква обикновена стомана, разбира се.

Коментар

Онова цилиндричното, което обхваща колоната (държач съм го нарекъл) е отделно и плочката се закрепва към него с един болт.
              Не съм пробвал да я накланям, но сигурно може. Няма и да ми се налага.
              Минава ми през ума да потърся някакъв евтин спирачен диск от авто-морга и да го пригодя.
              Иначе после ще трябва да направя и подпирачка в предната част, така че да не се огъва надолу при натиск. За мен липсата на укрепване в предната част на плочката е инженерно недоразумение.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
                Онова цилиндричното, което обхваща колоната (държач съм го нарекъл) е отделно и плочката се закрепва към него с един болт.
                Не съм пробвал да я накланям, но сигурно може. Няма и да ми се налага.
                Минава ми през ума да потърся някакъв евтин спирачен диск от авто-морга и да го пригодя.
                Иначе после ще трябва да направя и подпирачка в предната част, така че да не се огъва надолу при натиск. За мен липсата на укрепване в предната част на плочката е инженерно недоразумение.
                Извинявай, че така го казвам ,но по принцип този тип "хоби" машинки са "инженерно недоразумение".Ако машинката ти е в гаранция , направо си я смени ,пък те да си я чукат от главата.То се вижда ,че тази пукнатина е в следствие на фабричен дефект (било то напрежение в материала или нещо друго)!
                "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                Ат.Буров.

Коментар

Пробвай на първо време със заварка ако пак спука тогава търси друго решение . Между другото то няма да е евтино .
                  Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                    Пробвай на първо време със заварка ако пак спука тогава търси друго решение . Между другото то няма да е евтино .
                    Чугун + заварка = лайно
                    Имаме такава фирма в Габрово която прави менгемета от тоя тип, ама ще ти вземе повече от колкото си взел машинкта.
                    Точно за това съм фен на скъпите и качественни инструменти.
                    Предпочитам да нямам и да знам че нямам,отколкото да си мисля че имам,а всъщност нямам!!!

П.П. Все пак мога да попитам,ако имате интерес.

Коментар

Свалих поставката:

Изобщо не виждам нищо сложно и скъпо в изработката.
                      Ще видя дали все още се намират работилници да ми я отлеят по мостра. Едно време са ми отливали решетка за котле на твърдо гориво от чугун.
                      В краен случай ще си я направя сам от дебела ламарина с ъглошлайфа и ще заваря един Г-винкел с дупка за закрепването към държача.
                      Патерицата после за да не се погъва при работа се подразбира.
                      Последно редактирано от Alexfield; 13-06-13, 23:16.

Коментар

Бих дал на стругар да ми разпробие 8-10 мм ламарина, заедно с другите няколко писти, няколко ребра за подсилване и това е. Ест заваряването си го правиш ти. Май това е най-евтиния и реален вариант. Пък ако можеш да им я върнеш, а те да ти върнат парите е най-добре. В продавалника има машини дори от ниски пари като 110лв нагоре.

Коментар

Това като го гледам,е отмъщението на инжинерният гений,абсолютно несериозен детайл(даже и за макет не става).Захвата към колоната би държал само ако пробиваш пластмаса и в краен случай дърво.То бива икономия,ама от прост чугуний(сив демек)на пета има няма 20-30мм без допълнително укрепване,няма как да очакваш нещо повече.Било е въпрос на време да решиш да разпробиеш някой по-сериозен детайл откъм дръжката на менгемето,захабено свредло и здраво натискане е допринесло за останалото.Не заварявай,пробвай да я смениш,ако не стане продавай,нека някой друг да и се "радва".
                          Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Ако мислиш да правиш нова отливка, не повтаряй грешката на оригинала. На най-уязвимото място няма оребряване между самата маса и опората към колоната. Затова и точно там се е спукало. Аз бих сложил две по-високи ребра от двете страни на отвора на опората вместо едното мижаво по средата.
                            Същото оребряване ще важи и ако решиш да направиш заварена конструкция.
                            Глупости вършат умните хора, за останалите това е ежедневие.

Пияният е винаги по-щедър от трезвеният... питайте катаджиите...

Коментар

Намери стругар да ти направи две разпонки и завари цепката.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20130613_190213.jpg
Прегледи:1
Размер:103.6 КБ
ID:5493126

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X