Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли хляб в стругарството?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Има ли хляб в стругарството?

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
    Аз моето стругче го вземах за ремонт на лична селскостопанска техника. За работата, която ми свърши до момента съм много доволен. Ако работя още месец за себе си, стругчето ще ми е изплатено. Останалото ще ми е печалбата. Комшията видя че си купих стуг и ме пита днеска дали мога да му нарежа резби за парното. Казах му че още не съм правил резги и нямам подходящ нож, но ще купя и ще пробвам да ги направя. Не бързал, към края на май месец ще започвал сглобяването на парното, като излезел отпуска. Предполагам че точно така се започва. Лека по-лека, от дума на дума, докато та научат повече хора. А моя струг е С-5, та през вретеното мога да прекарам тръбата или заготовката, независимо колко е дълга. На практика могат да се нарязват много дълги тръби. Преди 10-години в нас като правихме парно, много търсихме подобен струг на който да се нарежат резби на тръби по-дълги от 3м.
    То хубаво, ама на парното тръбите са цолови, конусни (в смисъл, с променлив диаметър - отпред по-малък, а назад се увеличава). Това трябва да го свършиш на ръка. Имай в предвид.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Наще като ги нарязбахме не бяха конусни. А и с плашка съм нарязвал на 1/2 и 3/4 без конус. Необходимо е да се слагат обаче повече калчища или тефлонова лента. Конуса помага за по-доброто уплътняване на зглобката. Само че има сега някакво разминаване в справочниците. В старите справочници пише за резби над 1 цол се правят 11 навивки на цол, а в един нов видях 11,5 навивки. Предполагам че с 11,5 се затяга по-плътно, но стругчето ми няма такава опция.

Коментар

Да, именно. При нарязването и уплутняват. Аз споменах какъв е стандарта. Резборезите и плашките за тая цел също са конусни, по стандарт.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Ще го мислим като дойде времето. Пък ако не му хареса на комшията да си търси на друго място да нарязва резби.
          П.П. Имам ножове от тръбна плашка, но са за 1/2 и 3/4 Предполагам че с такъв нож поставен на струг ще се получи необходимия конус. Обаче за по голям цолаж стъпката е друга.

Коментар

Много се радвам,че още един млад човек иска да се занимава с този мъжки занаят а не ходи на концерти на Азис!Обаче ,приятелю ти споменаваш,че струга няма да е постоянно при теб а ще бъде на село а това е може би голям проблем-казвам ти го от личен опит защото живея в блок а имам прекрасна къща с много хубава работилница но на село -на 15км от Перник и на30 от София(сега се сдобих и със скромно помещение от24кв.м в града де)Та по темата Спарки казва,че е избил струга и фрезата бързо но това е така предполагам защото живее в къща в София и машините и клиентите са до него и може да работи във всеки от 24те часа от денонощието-когато си пожелае.Това е огромен фактор.Но дерзай купи струг подкрепям те с две ръце пък после ще видим.Имай предвид ,че 3000лв. заструг не са пропилени пари защото тези машини(ц5,ц8,ц10,ц11) отиват за скраб с такава скорост,че ще става все по трудно намирането им.При нас на работата в скрапо-базата докарват постоянно цели вагони с металорежещи машини вече се чудя откъде но не дават да се купи или свали някоя част
            Последно редактирано от sponch bob; 24-04-12, 19:07. Причина: дописване

Коментар

Живея в София, а струга и фрезата са на село. Ама селото ми е на 20 минути от вкъщи.

Аз обаче не съм фактор. По собствена инициатива започнах да правя детайли, за които се оказа че има пазар, и то повече навън. Та от това избих голяма част от похарченото за машините. Изобщо не съм имал идея да ги изплащам с работа. Купих ги повече за удоволствие отколкото с цел изкарване на пари.

Но, ако на някой му се работи, има начин. Трябва обаче да е активен, а не да връща клиенти щото днеска не му е кеф. Веднъж като го научат и са доволни, без работа няма да остане. Хубаво е и на някакъв етап да си набави и фреза според мен.

Коментар

Това с фрезата съм го казвал много пъти и не само тук, струг без фреза си е половин работа, идва някой за вал с шлици, шестограм, някакъв двуграм, скосение да речем или даже и най често за шпонъчен канал, и като му кажеш че неможеш да го направиш той отива при друг. Аз даже от фрезата съм по доволен, залетял се бях плосък шлайф да купувам, намерих една дузина и то заради само автомобилни глави и най вече заради дизеловите защото бензиновите си ги правя перфектно на фрезата, но на дизеловите бренерите отбиват, хабят ми видийте и не става добре но пък аз избягвам да ги правя и така. Та фреза си е голямо приимущество, та каквато и да е.
                При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Да си кажа и аз мнението Колега аз съм на 23г и също като теб се бях залетял за струг. Купих го и ходенето по мъките започна. Вече две години го имам и мога да твърдя, че имам много ясен поглед относно операциите необходими за изработването на даден детаил... Кеф е да създадеш нещо и след това да го направиш спазвайки допусковите полета... За да схранеш занаята ти трява много литература и четене. На края ката си направиш равносметка излиза, че прекалено много енергия ще вложиш за полученото. Има далавера ако това си работил цял живот и нещата са ти ясни. Купуваш си стругчето и с лекота си изкарваш по някой лев над пенсията или заплатата. Ако мислиш да си стругар цял жевот и ръцете да са ти в масло се хвърляй. Според мен най-доброто, което можеш да направиш е да вкараш събраните парички в образование, я допълнителен език, я магистретура или каквото и да е от сорта на образованието. Ако нямаш работа по-добре си намери, а не си я купувай.
                  ЗА ДА МОЖЕШ, ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ!!!

Коментар

Здравейте , колеги.

Причетох първите няколко коментара по темата,после 1-2 към края и реших да споделя и аз мнение.

Живея в малък град в провинцията(Карлово-Сопот). Баща ми е МАЙСТОР-стругар-Работил е около 30 години в ВМЗ-сопот, в един от най-прецизните цехове всичко което е излизало от ръцете му ( машините) е било с точност до стотни- само военно производство . И аз от скоро мисля да купя струг. Със следната мисъл.
                    1.Искам баща ми да си има свой собствен струг.
                    2.На мене често ми хрумват щуротии и ползвам платени стругарски услуги.
                    3.Просто искам да имам струг .

Ще го купя да си начеша крастата . Пък баща ми да се радва.

Коментар

Винаги ще влезне в употреба за нещо. А и работата ми е такава,че за една тъпа резба бягам и обикалям с колата . Баща ми е на 53 - не е първа младост ,сигурен съм че ще откачи от удоволствие, че ще ме научи на нещо много полезно- Поне да си направя една резба )))))))))

Коментар

Колега с баща ти сме почти набори.Той вече е слязъл образно казано от облаците и знае какво може и какво не може.Гледай го много внимателно какво прави и питай без да се страхуваш,че ще изпаднеш в положение на незнаещ елементарни неща,но преди всичко се стреми да работиш с разбиране това което правиш,а не машинално.В този занаят има доста творчество и се иска работещо пипе,а ръцете да са продължение на мисълта.
                        Щом имаш желание не се замисляй купувай струг и се учи няма да ти навреди да научиш един занаят.
                        А това,че ще доставиш на баща си радост не се съмнявам ни най-малко.
                        Успех и пиши как вървят нещата.

Коментар

Колега,имам наследствен струг ,който не ползвам,ако те интересува пиши на лични,за да не "зацапваме" темата

Здравейте!

Имам нужда от съвет.

Доста често започнах да чета, че някой си е купил струг. И всички много му се радвате. И на мен започнаха да ми се въртят едни такива мухи в главата. Но не знам дали има смисъл от такава покупка.

Ситуацията е следната. Аз съм на 30 г. Завършил съм електротехникум, после висше "Компютърни системи и технологии". Работя като системен администратор в държавно учерждение (т.е. не много пари, но пък повече отпуски и добро работно време). В момента събирам парички за джип, ама пусто - по дърветата почти не останаха. Обичам да си правя каквото мога сам и се имам за сравнително сръчен. Баща ми прехвърли 70 години. Той 25 години беше учител по практика в СПТУ по машиностроене - стругове, фрези, шлосерство и т.н. Съкратиха го през 2000 г, но въпреки, че тогава и майка ми беше безработна, винаги си намираше работа като стругар и не ни е оставял гладни. Така, до миналата година, когато кризата размаза машиностроителния сектор.

В къщи никога не сме имали собствен струг, защото баща ми така и не намери излишни пари да си купи. Аз живея в кооперация и тук намам място, но баща ми е на 20 км от нас, в къща с трифазен ток и навес, който може да стане на работилница. Имам и шкаф с разни инструменти, събирани с годините - разни ножове, центри, патронници и др.

Та на въпроса - Има ли хляб в стругарството? Не, не искам това да ми е основната професия. По-скоро за страничен доход, когато се намери работа. Струва ли си да се инвестират едни 1500-2000 лв в такава машина. Дали ще могат да се избият тези пари, при положение, че трябва време да се науча. Ясно е, че джипката ще почака. От друга страна, с джипа е сигурно, че пари няма да изкарам.

За такива пари каква машина може да се намери? Знам, че С11 са добри, но парите са им повече. Може би С8 или С5 ..?[/QUOTE]

Коментар

Със струг С10-С11 гледай да се ориентираш, ако възнамеряваш да изкарваш пари с него. Аз си вземах С5 и съм доволен за лична употреба. Направих и някои детайли на познати за някой лев, но не за печалба. Много бързо се научих и миналата седмица познат ме видя как работя. Предложи ми работа като стругаро-фрезист. Но заплащането не ме устройва, предвид че трябва да давам по 200лв за гориво, за да ходя до работа. Ако ми предложи с още 200лв ще се хвана, понеже каза че нямало грамотни работници и не можели да разчитат чертежи.

Коментар

При тази образователна система какво да се очаква друго.Не само,че не ще могат да разчитат чертежи те и на машините ще гледат като на извънземни апарати.Техниката на металобработватето е за знаещи хора или поне желаещи да се научат.
                              Извинявам се,че пиша така в навечерието на деня на образованието,но истината е такава.

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
                                При тази образователна система какво да се очаква друго.Не само,че не ще могат да разчитат чертежи те и на машините ще гледат като на извънземни апарати.Техниката на металобработватето е за знаещи хора или поне желаещи да се научат.
                                Извинявам се,че пиша така в навечерието на деня на образованието,но истината е такава.
                                Съгласен съм с тебе колега. Аз просто се чудя на къде сме стигнали. Все още уча, и всичките ми колеги не знаят как се работи с измервателни инструменти. Даскалите по някога започват да се забавляват с нас. Един ден провеждаме упражнение на щампа. Трябва да се измерва след опита. Даскала вика аз ще мере че като ва знам как се справяте няма да свършим днеска. Аз му викам че вие се съмнявате в нас ли? И даскала вика то до сега на който съм дал, нокой не го е познал. И даде детайла да мине през всеки и да каже какъв е размера. Аз бях последен от групата и никой до преди мен не беше близо до размера. А за чертежите е същата скръб.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X