Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли хляб в стругарството?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Има ли хляб в стругарството?

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
    Това, може да го каже човек, който не е виждал наживо и двете.
    За протокола - разполагам и с едното и другото.
    Твоят принтер (ако е един) работи по една от сигурно около десетте възможни технологии. Едните могат някаква неща, другите - други, твоят - трети...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Бе и в тая тема както във всички други, май ще стигнем до въпроса как се кваси кисело мляко!
      При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
        Твоят принтер (ако е един) работи по една от сигурно около десетте възможни технологии. Едните могат някаква неща, другите - други, твоят - трети...
        Предлагам следното определение:
        Всичко, което променя автоматично захвата на материала /детайла/ в процеса на обработка, се нарича CNC - Цифрово Програмно Управлявана машина.
        Останалите, които обработват материала от изходната заготовка суровина, до окончателните му размери без промяна на захвата са 3D принтери.

В този смисъл 3D принтерите са далеч от технологично ниво на за масов продукт.
        Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
          Бе и в тая тема както във всички други, май ще стигнем до въпроса как се кваси кисело мляко!
          Е чак за киселото мляко - не . Освен това , разглеждането на CNC в тази тема е спам само на пръв поглед. Защото примерно кво става с хляба , ако последните изместят универсалните стругове/фрези ?

И понеже е ясно накъде бие колегата , пуснал темата , да се върнем на "традиционните" стругове:

Първо , единствената сила която може да спре един универсален струг от работа не е нито конкуренцията на CNC - машините , нито липсата на работна ръка , нито данъчните органи , а .... инспекторите от "Инспекция по труда" . Да не дава Господ да го изпитате на гърба си.

Второ. СУ още дълго време ще има място под слънцето . Лошото е че времето , в което няма да има кой да ги подкара е съвсем близко . Мога да се аргументирам , но е излишно.

Следователно : след като колегата си има струг (който "не иска ни вода , ни хляб" ) и може да се научи да работи на него (каквото и да значи това) , лошо няма . Поне за хляба ще изкара . Но и до там . Да забогатееш като стругар е смешно да се мисли. .. но то е така и с бачкането по принцип . Как беше : "От бачкане - само гърбица се хваща" .
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

...Как беше : "От бачкане - само гърбица се хваща" .
            И още малко : Богат занаятчия няма , но гладен си не ляга.
            Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
              Предлагам следното определение:
              Всичко, което променя автоматично захвата на материала /детайла/ в процеса на обработка, се нарича CNC - Цифрово Програмно Управлявана машина.
              Останалите, които обработват материала от изходната заготовка суровина, до окончателните му размери без промяна на захвата са 3D принтери.

В този смисъл 3D принтерите са далеч от технологично ниво на за масов продукт.
              Ако се съгласиш на следните дефиниции, имаме консенсус. Машина с някакво програмно управление и:
              - нанасяща материал - принтер (изключвам заваряване и запояване)
              - отнемаща материал чрез стружкоотнемане - металорежеща машина
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Та по повод стругарството и хляба! На времето преди да пипнеш машината, трябваше да знаеш да четеш чертежи!После работехме , каквото ни дадат, без да се занимаваме с конструиране! Днес обаче ,трябва да видиш детайла ,преди да си го изработил в главата си и да си направиш сам скицата!Ако се налага трябва да можеш да го констуираш да избереш правилният материал и чак тогава да го изработиш- качествено!Ако го можеш , значи си майстор -дали стругар ,фрезист или шлосер , а сигурно и четирите в едно!Сигурен съм ,че ще се съгласите с това мое съждение!И чак тогава идва хляба и пържолката и ракийката!!Ако го можете това - нама да останете гладни и жадни ,ноо и никога няма да забогатеете с работа!Да но пък ракийката ще е сладка !И най -важното , няма да ви завиждат , щото кой завижда на работливо магаре!И те така , да сте живи и здрави ,та да бачкате!
                "Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава!"
                Ат.Буров.

Коментар

[QUOTE=pgv64;2513809]Днес обаче ,трябва да видиш детайла ,преди да си го изработил в главата си и да си направиш сам скицата!Ако се налага трябва да можеш да го констуираш да избереш правилният материал и чак тогава да го изработиш- качествено!Ако го можеш , значи си майстор -дали стругар ,фрезист или шлосер , а сигурно и четирите в едно!Сигурен съм ,че ще се съгласите с това мое съждение!

Това е самата истина,а ако чакаш на конструкторско бюро за разработка и чертеж ти направо си "Жиу Жян" ,че клиента е дошъл да му свършиш работа,а не да го мота някой по чертожните дъски или компютри и ако не си "Човека оркестър" в професията то работа става "Вятър я вей на бял кон".
                  От самото начало на темата е видно,че не става въпрос ни за едро серийно производство нито за програмни машини ни за големия световен пазар,а за едно хоби или занаятчийско занимание дето наред с това,че ще остържеш на комшията вал за колелото на робичката ще направиш и някой по-засукан детайл на някой ретро манияк и дали ще можеш да изкараш пари за да покриеш масрафа за ток и материали и дали си струва да хвърлиш кила пот за въртене на ръчките до като се учиш да правиш "качествени" стружки.От там на сетне успеха се гради върху това колко си упорит и дали в главата ти има само "суроватка" или набраздено сиво вещество,а и ако от вътре не те гори пламъка на мерака за работа и четене то работата си е направо "умряла работа".

Коментар

Здравейте на всички! Аз съм на 24 години и искам да си купя струг спрял съм се на ц11 от първите модели със 1000 мм паралели и след като още няма опит се чудя дали не е прекалено малък.

Коментар

Всичко зависи от това, какво искаш да правиш с този струг. Аз лично съм с такъв на 1000мм и до сега само веднъж ми се е налагало по дълъг. Ако намериш някое МВ на 1500 ще е доста по добре, но все пак всичко е относително.

Коментар

Ако те устройва цената,вземай го,от 2005 имам СУ-1000мм и досега не ми се е налагало да ходя на стругар,поддържам си селскостопанската техника и изработвам разни детайли.
                        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Здравейте аз сам начинаещ в тази сфера на стругарството обичам да се занимавам с всичко и имам интерес да се науча да работя и на струг наскоро си намерих едни струг ц11 от един приятел и ме притеснява че паралелите са му 1000мм искам съвет да го купия ли или не и ако да за какво да се оглеждам по него. също така искам да знам и като цена как вървят Благодаря предварително поздрави на всички. много сте полезни и за напред ще се уча от вас защото има какво да се научи!!!

Коментар

Първоначално публикуван от angelo_s Преглед на мнение
                            Здравейте на всички! Аз съм на 24 години и искам да си купя струг спрял съм се на ц11 от първите модели със 1000 мм паралели и след като още няма опит се чудя дали не е прекалено малък.
                            Зависи за какво ти е. Както казва МЕЧО ПУХ "колкото повече, толкова повече". Според мен минимума е 1500(смисъл да можеш да качиш детайл с тази дължина).
                            Щом сега започваш, и ако си технически грамотен, би трябвало да имаш и голямо въображение и все ще измислиш нещо "дълго за струговане".
                            Като го взимаш струга провери колко са износени паралелите(това е много важно), гледай да има люнети с него(и те са важни), конусен ленял, да може да му се махат паралелите под универсала(пак много важно) и дали са му на място електромоторите за бърз ход, и водната помпа.
                            От към износените му части (паралелите спадат тук ама вече ги писах), провери задното седло дали лопа(дали мърда на някъде като е стегнато, понякога луфта е почти неуловим, но после си показва рогата), проверяваш съединителя как е(отделя ли добре или ич го няма), трябва да се заслушаш дали чегъртат някои предавки на различните скорости и дали тракат лагери(това се прави с отвертка(метална от край да край) докато върти машината поставяш единия край на отвертката върху корпуса а на другия ушото и слушаш, много ясно се чува когато лагера е износен).
                            Общо взето от страни изглежда лесно и интересно, ама от стругарството се печели само "разширени вени и стружки у носо".
                            Независимо за какво ти е стругчето, колкото повече недостатъци има, толкова повече ядове ще имаш, за това избирай минимално износения.
                            ЗА ДА МОЖЕШ, ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X