Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли хляб в стругарството?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Има ли хляб в стругарството?

Здравейте!

Имам нужда от съвет.

Доста често започнах да чета, че някой си е купил струг. И всички много му се радвате. И на мен започнаха да ми се въртят едни такива мухи в главата. Но не знам дали има смисъл от такава покупка.

Ситуацията е следната. Аз съм на 30 г. Завършил съм електротехникум, после висше "Компютърни системи и технологии". Работя като системен администратор в държавно учерждение (т.е. не много пари, но пък повече отпуски и добро работно време). В момента събирам парички за джип, ама пусто - по дърветата почти не останаха. Обичам да си правя каквото мога сам и се имам за сравнително сръчен. Баща ми прехвърли 70 години. Той 25 години беше учител по практика в СПТУ по машиностроене - стругове, фрези, шлосерство и т.н. Съкратиха го през 2000 г, но въпреки, че тогава и майка ми беше безработна, винаги си намираше работа като стругар и не ни е оставял гладни. Така, до миналата година, когато кризата размаза машиностроителния сектор.

В къщи никога не сме имали собствен струг, защото баща ми така и не намери излишни пари да си купи. Аз живея в кооперация и тук намам място, но баща ми е на 20 км от нас, в къща с трифазен ток и навес, който може да стане на работилница. Имам и шкаф с разни инструменти, събирани с годините - разни ножове, центри, патронници и др.

Та на въпроса - Има ли хляб в стругарството? Не, не искам това да ми е основната професия. По-скоро за страничен доход, когато се намери работа. Струва ли си да се инвестират едни 1500-2000 лв в такава машина. Дали ще могат да се избият тези пари, при положение, че трябва време да се науча. Ясно е, че джипката ще почака. От друга страна, с джипа е сигурно, че пари няма да изкарам.

За такива пари каква машина може да се намери? Знам, че С11 са добри, но парите са им повече. Може би С8 или С5 ..?
    Nissan Terrano 2,7 TDI

От: Има ли хляб в стругарството?

C11MT + ФУ320 си купих за 4500. Естествено, слагаш и едни допълнителни кинти (примерно 2 универсала, интрументи, цангов патронник за фрезата и прочие) - ето ти ги още 1000-1500 отгоре.

Каквото до сега съм дал, почти се е изплатило (струга - отдавна), на майтап с работа в уикендите, по 3-4 часа само в единия ден.

Та, работа има, но трябва сам да си я търсиш, а не да разчиташ тя да те търси. И забрави "днес не мога", освен ако нямаш работа за целия китайски народ отново на струга. Щом някой дойде, казваш му цената и почваш. Такива мърди дето не могат да кажат кога могат и кога не ме накараха да си купя машини, макар че накрая се намери човек на място от форума който можеше да ми свърши почти всичко. Благодарение на същия си купих и моите машини.

И според мен търси C10, C11 или нещо от тоя калибър. Дава ти повече свобода. Може да се намери за 2000-3000 в добро състояние, а в момента сигурно и за по-малко. Трябва само търпение.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Привет колега!
      Че има хляб-има.По-скоро въпроса ти би трябвало да е:Ще има ли нещо друго към хляба? А сега сериозно.От доста време разглеждам форума като страничен наблюдател,а отскоро се осмелих и аз да се включа .Та като гледам повечето от колегите които си купуват разни машини и инструменти, не ги купуват с идея да им избиват парите а просто за да могат да си творят разни неща през свободното време.И с мене е почти същото- само че моят импулс да си купя струга беше 3 месечно чакане за направата на две най-обикновенни втулки.Моята Ц 11-ка я купих за скромните 2200 лв.Вярно, че не е първа младост,че си има забележки и че е 1000 мм. между центрието ама удоволствието да си го направиш сам ....Пък и като гледам млад си, има от кого да се учиш,защо да не избиеш вложените средства

Коментар

Аз съм въпросния човек Тези професии са на изчезване всичките ми колеги които могат добре някоя от тези професии обикновено са по възрастни от мен а аз съм вече на 42 години . Рядко някой млад човек проявява интерес защото всичките специалности в машиностроенето са тежки . По цял работен ден си прав шум ; прах ; масло ; стружки и всякаква друга мизерия. Лятото жега зимата студ . Това не е за всеки тези професии са за истински мъже а сега на мода са меките китки . Машиностроенето в България е почти унищожено и това е държавна политика . Както вървят нещата след десетина години металообработващи машини ще има само на снимки в интернет . Струг и фреза сложени в гаража не е съвременно машиностроене а връщане назад с 200 - 300 години към занаятчийската манифактура . Щом си решил взимай струг най добре С 11 или СУ 400 работа за в бъдеще ще има само първо трябва да научиш тая тежка професия и да си изградиш име . Аз съм машинен инженер но винаги съм клонил повече към практиката сухата теория не ми е от любимите а и някак си не мога да се пречупя още да работя нещо на бюро най добре се чувствам с мазните работни дрехи сред машините .
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Аз си купих струга за лично ползване. Не съм добър и предполагам че ще мине много време докато се науча да работя перфектно с такава машина. До сега давах нещата, които ми бяха необходими на един комшия. Плащах му с ракия. Обаче все се няма време и ми бави нещата. Ако бях на зор ходех при други 2-ма стругари, които ми вземаха по 5-10лв на детайм, в зависимост от сложноста му. Около 5лв на час идва за труда му.
          За една седмица съм си направил доста неща, за който на комшията щях да дам около 10л ракия и щях да чакам поне месец.
          Моя струг е С-5. Тъпи ми на 1300лв, но е доста по-бавен от С10-11

Коментар

Re: От: Има ли хляб в стругарството?

Бих подкрепил Спарки с две ръце. Ако се занимаваш с това - внимавай с клиентите. Веднъж ми потрябваха едни елементарни втулки и понеже нямах никаква представа къде има стругари питах приятел, който често ползва - той ме прати при стругар, който не беше трезвен в 11 часа сутринта, даде ми срок 15 дни за изработка и ми обяви цена от 40 лева, която се оказа скандална малко по-късно.

Бързо търсене в интернет ме закара при стругар наблизо. Поръчката беше приета веднага, изпълнена за една цигара време и за 10 (ДЕСЕТ!) лева. Сега моя приятел ходи при "моя" стругар.

Ако първия стругар беше обявил срок до 1-2 дни щеше да вземе поръчката, за минутки да изкара 40 лева от човек, който правилно прецени, че нищо не разбира и да не загуби 2 клиента.

Коментар

Всичко зависи от теб - за питащия говоря. Честно казано, щом питаш дали има какво да работиш, значи не можеш да си измислиш нужната работа. Може да преживееш, но няма да преуспееш в такъв случай.
              Иначе хитър (сръчен) много технически културен човек с задълбочени знания в материалознанието и технологиите няма проблеми да се зарови с приемливо платена работа. Проблем е като надрастнеш стругарската си работилница, а то става бързо ако си толкова оправен.

Коментар

За тази работа/стругарската/ се иска много търпение,четене,да я обикнеш и много-много практика,но ако търсиш голямата и бърза печалба забрави за тази професия.В този занаят се иска точна ръка,набито око и голямо въображение.Иска се не как да е,а добре свършена работа.
                За мерака евала.Малко млади хора са готови да си оцапат ръцете за да си изкарват хляба при положение,че имат работа като твоята.В този бранш след време както е тръгнало работещите ще се броят на пръсти и със свещ да ги търсиш-както се казва.
                Първоначалната инвестиция както каза колегата по-горе не е кой знае каква голяма,но след това идва нуждата от още доста джунджурии и винаги трябва още нещо и така до без край.По край една фреза и един струг има най-малко по един шкаф с инструменти и един с измервателни прибори.Това е така защото с голи ръце не се работи.За струговете и аз съм съгласен с колегите,че С-10 или С-11 ще ти върши добра работа пък може и друг да си купиш.
                При теб както се вижда от писаното баща ти/учителя/ ти е под ръка и ще имаш по-малко проблеми.
                В този форум ако си забелязал няма завистници и всеки е готов да помага с каквото може и се радва на успехите на другите защото по някога са колективно дело.
                Ако решиш да почваш от мен ти пожелавам успех.

Коментар

"Колегите"/защото не съм проф.Стругар, а само любител/ които работят на струг и фреза, вече са много малко, защото като направиш сметка, един болт ти е 5-10 стотинки, една шайба 2 стотинки, гайки и те без пари и куп други, дребни джунджурии, които се търсят основно..Вече за детайли, е друга бира, макар да се намират/някои/ и готови, но все пак зависи какви, де .....Аз съм се пробвал, на някакъв немски ли е, не знам точно/ Цяла работилница е, качена на Прага В3С/, ами свърших си работата, но с малко зор, като за севте Зор, дорде го подкарам беше, но... И се възхищавам на хората, които имат интерес....Не като повечето приятели, като им кажа център за струг, метчик и флашка/веднага си мислят за компютърната/ да ме гледат като гърмяни зайци.. Впрочем флашка ли е по-правилно или Плашка, че съм го виждал и в двата варянта??
                  Обаче трудно ще си изградиш име, но покрай баща ти, може и по-бързо, няма го това търсене на стугарите, каквото е било преди
                  Пожелавам ти Успех с начинанието
                  Последно редактирано от Борис Хаджиценев (bob4oo); 21-04-12, 01:42.
                  За Лада НиВа--->Имам СаМо ДвЕ ДуМи---->НяМаМ ДуМи....!!
                  Honda Dominator 650
                  088ЧЧ93979-->Борис
                  0878956Ч38-->Борис

Коментар

Аз съм наясно, че това си е занаят. И не се учи за месец или година. Винаги съм имал мераци да задълбая в нази насока. Сигурен съм, че ако имахме до сега струг, щях поне малко от малко да съм навлезнал в нещата. Ама - така се стекоха нещата. Баща ми винаги е имал мераци да ни изучи за ел. техници, защото той нищо не разбира от "тоци. и жици". И покрай това, не ни е предал занаята си.

Знам, че ако му кажа за идеята ми, ще се радва като малко дете. И ще направи всичко възможно да стане. Просто искам да си го изясня за себе си, дали да предприема крачката. Мисля си, че дори и да купя маишна и после да не потръгнат нещата, винаги може да се продаде на близка цена.

Имам мерак, място, ток, даскал. Остава май само струга..
                    Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Стругарството е вид "любов", а не наименование на мръсна и гадна работа. Трябва да ти идва от вътре и съпътстващите несгоди да не те отказват от нея. Лесно е да се обича жена с перфектна прическа, гримирана добре, напарфюмирана, напудрена, еротично облечена и на обувки с високи токчета, да ама това им състояние е само временно. Стругарството е... като да видиш жената сутрин, с разрошена коса, изсулена пижама и вървяща като сомнамбул към банята, а на теб да ти се прииска да я гушнеш, разцелуваш и да и кажеш нежно обичам те. В случай, че си готов за това действай, а ние ще те подкрепяме с каквото можем.
                      [I][FONT=Comic Sans MS]NISSAN Terrano II R20 2.7TD '93[/FONT][/I]

Коментар

Много се радвам че едно младо момче се интересува от този занаят, той не е на изчезване а са на изчезване нашите придопотопни машини С11, СУта 10ки и темподобни, защото програмните машини вече правят всичко точно и много бързо, е който може да си ги купи. Аз дето цял живот с това се занимавам мога само да кажа че има хляб и във този занаят, и то си има и поговорка, занаятчия богат няма, но гладен не е лягал. Аз с това си прехранвам семейството и то много отдавна, но и за тази работа трябва мерак, доста време, име, и чак тогава. То някога на който не му се учеше много, отиваше и учеше за стругар а в комунистическите заводи стругове колкото щеш, да ама последно време така се отсяха че наистина останаха единици добри майстори. Ако е за хоби не се иска много, но ако с това смята човек да се изхранва трябва задължително поне и фреза, и мнооого инструмент който се събира и купува за доста време. Късно е да почна сега аз, или някой на моите години (56) но за това младо момче не е, и ако нещо мога да помогна, обаждай се.
                        При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                          Здравейте!

Та на въпроса - Има ли хляб в стругарството?
                          Привет,

Доколкото колеги са споделяли - металяги се търсят, че старите много остаряха, а младите нямаха шанса да се научат от практиката.

А на въпроса - дали джип или машинки - аз бих заложил на машинките.

Тогаз има голем шанс да си вземеш и джип - тъй и двете неща ще си имаш.

За съботно-неделна работа според мен ще ти е доходоносно ако задобрееш на скъпите неща.

От моята професия това са матриците. Ще бъдеш оценен подобаващо ако не само стържеш железата, но и измисляш адекватни конструкции.
                          Щом си компютърджия ще овладееш конструкторски софтуер и останалото е пипе и стържене.

Обещавам да поръчам матрица при теб.

Успех.
                          Драго
                          Черно, мирише и разваля характера!

Коментар

Има и още една пазарна ниша освен правенето на високоточни детайли като матрици и щанци а тя е ремонта и рециклирането на различни машини както и проектирането и производството но такива за други области на производство . Аз лично от доста години работя в тази област . Там стругаро - фрезистка работа има много и цената и е калкулирана в цената на крайния продукт .
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Аз моето стругче го вземах за ремонт на лична селскостопанска техника. За работата, която ми свърши до момента съм много доволен. Ако работя още месец за себе си, стругчето ще ми е изплатено. Останалото ще ми е печалбата. Комшията видя че си купих стуг и ме пита днеска дали мога да му нарежа резби за парното. Казах му че още не съм правил резги и нямам подходящ нож, но ще купя и ще пробвам да ги направя. Не бързал, към края на май месец ще започвал сглобяването на парното, като излезел отпуска. Предполагам че точно така се започва. Лека по-лека, от дума на дума, докато та научат повече хора. А моя струг е С-5, та през вретеното мога да прекарам тръбата или заготовката, независимо колко е дълга. На практика могат да се нарязват много дълги тръби. Преди 10-години в нас като правихме парно, много търсихме подобен струг на който да се нарежат резби на тръби по-дълги от 3м.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X