Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Майсторлък, или технологии откраднати от старите майстори

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Майсторлък, или технологии откраднати от старите майстори

От доста време искам да има такава тема.На няколко пъти срещам по други теми, споделени малки "хитринки" които всъщност са много полезни, пример:"Подпирането на центъра на задното седло с хартия за получаване на малък конус"
    Ето една такава технология за престъргване на спирачни дискове и барабани: В универсала се стяга едно парче дебелостенна тръба Ф100, пуска се една челна стружка, на тази повърхност се базира диска (предварително почистен) притиска се със задното седло и се стърже от двете страни едновременно.Пробвано е много пъти и никога няма грешка.
    Ето и един въпрос за размисъл,и за ...споделяне.Как трябва да се базира зъбно колело на което трябва да се коригира вътрешният отвор (а вътрешният отвор е повреден)?
    Ще се радвам много, а не само и аз, на много други "хитринки" откраднати от старите занаятчий.

От: Майсторлък, или технологий откраднати от старите майстори

Сещам се как да бележим тръба за да я отрежем възможно най-право с флекс.
    Взема се парче тънък картон или дебела хартия с една идеално права страна и се увива около тръбата, така че ръбовете на правата страна да се припокрият без да се разминават. Очертава се. След това е въпрос на точна ръка.

Коментар

Зъбно колело най добре се базира като се слагат три или четири (зависи от патронника на струга с колко челюсти е) метални буренца с диаметъра на вдлъбнатата част на зъбите на колелото, това за верижни зъбни колела, и най вече за мотоциклетни, стяга се и се престъргва вътрешният диаметър, това е най точната част за позициониране макар и да има износване на колелото. Начина е подходящ и за всички останали зъбни колела.
      Последно редактирано от DIMILIEV; 29-02-12, 07:32.
      При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
        Зъбно колело най добре се базира като се слагат три или четири (зависи от патронника на струга с колко челюсти е) метални буренца с диаметъра на вдлъбнатата част на зъбите на колелото, това за верижни зъбни колела, и най вече за мотоциклетни, стяга се и се престъргва вътрешният диаметър, това е най точната част за позициониране макар и да има износване на колелото. Начина е подходящ и за всички останали зъбни колела.
        За верижните използвам цилиндрични ролки с различни диаметри от лагери.За останалите,меки челюсти със голяма площ на стискане,за тези които не се делят на 3 и 4,и бягат от челюстите,правя пръстен с вътрешен диаметър равен на външния на зъбното и външен със около 10мм по-голям,и цепя втулката със тънък диск.Центроването си е заврънгачка,но ми се е налагало на няколко пъти,върши работа.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

От: Майсторлък, или технологии откраднати от старите майстори

Много интересна тема!Христо,как го стържеш диска от двете страни,че нещо не си го представям.Някоя снимчица?Ако е с едно базиране-разбирам,ама от двете страни едновременно...?!
          TLC 120 Prado
          Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

Коментар

Първоначално публикуван от jouzzin Преглед на мнение
            Много интересна тема!Христо,как го стържеш диска от двете страни,че нещо не си го представям.Някоя снимчица?Ако е с едно базиране-разбирам,ама от двете страни едновременно...?!
            С два ножа Уотсън.
            LZ1AIV

Коментар

Стържа го не наведнъж.Първо от едната, след това от другата, съответно с ляв и десен нож, но не свалям диска.Мислил съм и вариант на приспособление за едновременно престъргване но все още не съм стигнал до там.
              Ще се опитам да кача и някоя снимка тези дни.

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                За верижните използвам цилиндрични ролки с различни диаметри от лагери.За останалите,меки челюсти със голяма площ на стискане,за тези които не се делят на 3 и 4,и бягат от челюстите,правя пръстен с вътрешен диаметър равен на външния на зъбното и външен със около 10мм по-голям,и цепя втулката със тънък диск.Центроването си е заврънгачка,но ми се е налагало на няколко пъти,върши работа.
                Колега благодаря! Много ми хареса това с втулката.

Коментар

Ето и една тарикатщина от мен.Не съм я измислил аз,снимката е от нет-а но аз съм си направил и ползвам такова приспособление!С него лесно си центровам детайли в патронника!Слагам,стисвам ги леко и после прибутвам с лагерчето докато спре да бие .Особенно ми е полезно за дисковидни детайли.
                  Прикачени файлове
                  TLC 120 Prado
                  Yamaha Wolverine 450 4x4 SE

Коментар

Ето и една тарикатщина от мен.Не съм я измислил аз,снимката е от нет-а но аз съм си направил и ползвам такова приспособление!С него лесно си центровам детайли в патронника!Слагам,стисвам ги леко и после прибутвам с лагерчето докато спре да бие .Особенно ми е полезно за дисковидни детайли.
                    Много добро.
                    За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                      Много добро.
                      Ако ти е и много добър патронника. Ако не е си прибутвай колкото щеш.
                      При липса на прецизна техника, се надделява с майсторлък! И обратното!

Коментар

За тази работа може да се ползва и накатката . Има цели две теми с много гяволии . Едната за фрезите е залепена другата за струговете и работата с тях още не мога да намеря модератор да я залепи .
                        Първоначално публикуван от DIMILIEV Преглед на мнение
                        Ако ти е и много добър патронника. Ако не е си прибутвай колкото щеш.
                        Като не е хващаш чука .
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                          За тази работа може да се ползва и накатката . Има цели две теми с много гяволии . Едната за фрезите е залепена другата за струговете и работата с тях още не мога да намеря модератор да я залепи . Като не е хващаш чука .
                          С чука не мога да го да го докарам, а за накадката ми е жал.
                          За заеми и кредити поискани от лица с които нямам кръвна връзка не отговарям.

Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.

Коментар

Първоначално публикуван от targa Преглед на мнение
                            С чука не мога да го да го докарам, а за накадката ми е жал.
                            Значи нямаш тренинг на ръката . Трябват повече тренировки На накатката и няма нищо при накатяването на стомана усилията са десетки пъти по голями.
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Христо Преглед на мнение
                              Стържа го не наведнъж.Първо от едната, след това от другата, съответно с ляв и десен нож, но не свалям диска.Мислил съм и вариант на приспособление за едновременно престъргване но все още не съм стигнал до там.
                              Ще се опитам да кача и някоя снимка тези дни.

За да не използваме тръба,подпираме на челюстите,като за страната от към универсала се използва масивен нож за вътрешно разстъргване,щракаме ръчката на лява резба(за да работи самохода)и пускаме обратен ход на патронника...Вариянт за нарязване на шлици(и не само) при липса на фабричен фрезер,е да се направи бор-щанга със необходимият профил,който трябва да е 100% точен спрямо оригинала(дълго и скучно пилене на шмиргела),става за единични бройки,особенно ако са едри шлиците,операцията е много тегава и бавна.Първоначално освобождаваме със най-близкият по размер фрезер,и пускаме изобретението в действие,на две подавания докато се оформи окончателният профил.

Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X