Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Борол от къде

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Борол от къде

    Първоначално публикуван от dadokoko Преглед на мнение
    Защото си избягал от урока по история на машиностроенето и не си ходил на немска занималня сигурно.
    Борьол (емулсол)

    Стабилни емулсии на минерални масла във вода с емулгатор сапун или др. подобни вещества.

    Служат за охлаждане и мазане на инструменти при пробиване, струговане, шлифоване и щанцоване. Без охлаждаща течност твърдите инструменти(от стомана и др.) се загряват бързо, което намалява тв. им. Преди работата смазочно охлаждащите течности се разреждат съответно с вода: при струговане, фрезоване и рязане-20-60 пъти, а при темперован чугун-20-40 пъти. Смазочно охлаждащите течности трябва да бъдат рядкотечни, стабилни, термоустойчиви ,да дават веднага стабилна непенлива емулсия с рН 7-9, да не съдържат амоняк и алкохоли и да не дразнят кожата. Някои смазочно охлаждащи течности съдържат дезинфекционни и антикорозионни вещества(нитрити, хромови съединения и др.).

    Една примерна рецепта за смазочно охлаждаща течност е следната: 160ч. мин. масло(плътност 0,88-0,9g/cm3), 30ч. борово масло и 25ч. олеин се осапунват на горещо при бъркане с 15ч. 25% натриева основа, като накрая се добавят 20ч. спирт.

    Точно това съм учил в моите часове, часове в които са ми преподавали отлични машиностроители!
    Знам, че не съм цвете за мирисане, и характера ми не е златен, ма вчера една черна котка кат ми напрай път и си плю три пъти през рамото, зех да се замислям!

    Коментар


    • #17
      От: Борол от къде

      Борьол ползваме на лентоотрезната само и като свърши и сипем вода и става след това мазало по машината от ръжда... Иначе за пробиване има едно като масло, специално за неръждавейка е (200мл. е 50лв.) но като се капва по 1-2 капки и работиш на бавна скорост, пробиваш всичко без да хабиш бургията или фрезата... с такова масло но с правилно смазване съм правил 20-тина дупки на неръждавейка 5мм. с фреза Ф40 след което даже нямаше олюпено по боята... след това акто я взема един колега да ме замества... уж смазваше (лесне в началото малко и дай докаот пробие)... за 1-2 дупки фрезата беше вече синя с никакъв помен от режещите зъбци... тъй, че не е само до смазката
      Моите снимки...
      https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
      https://500px.com/ivankoo

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X