Здравейте колеги,има ли някой от вас практически опит в лазерното заваряване?Къде е приложимо,наистина ли е толкова просто като на видеотата в ЮТуб?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Лазерно заваряване
Свий
X
-
Според мен става само за челни шевове на перфектно подготвени и позиционирани детайли. Дебелина мах 3мм (провара може и да ти е под въпрос), с добавъчен материал не съм пробвал, не очаквай нещо уау, освен ако не става въпрос за мега скъп марков апарат, но дори те не съм сигурен дали са еволюирали достатъчно. Ако си добър във ВИГ/МИГ все още технологията не е достатъчно напреднала, че да преминеш на 100% към новото.
-
Нямам личен опит (не съм заварявал с такава джаджа), но съм носил матрици за лазерно наваряване с добавъчен материал. Резултатът беше перфектен. При последваща обработка не е имало шупли в наварената част или каквито и да е други недостатъци. Е, на границата на заварката, между новия и стария материал имаше микроскопични подрези, но в случая не бяха фатални и обработката ги заличи напълно.
По-евтината алтернатива беше наваряване с ВИГ, но нагряването на детайлите е в пъти повече, с всички произтичащи от това негативи.
Коментар
-
О..па. Темата представлява интерес за мен. Моля зя съвет , насоки, телефон на кадърна фирма или заварчик в Пловдив - само от лични впечатления и резултати. Прилагам снимков материал. Боретодебелина 1.8-2.8 мм
Коментар
-
Заварява се без проблем с аргон. Зачистваш заварката с флекса и си готов. Баланса е препоръчителен но не е чак задължителен. Карам с подобни от години.
Препоръчвам ти да си купиш една пластмасова. С 1 инч по-бърза.
По нашите язовири е по-добре за колоната. При удар се троши тя а не самата колона. Дава ти и 5-10% скорост, а е на половин цена. Строшил съм 3-4 вече.
-
-
Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнениеНямам личен опит (не съм заварявал с такава джаджа), но съм носил матрици за лазерно наваряване с добавъчен материал. Резултатът беше перфектен. При последваща обработка не е имало шупли в наварената част или каквито и да е други недостатъци. Е, на границата на заварката, между новия и стария материал имаше микроскопични подрези, но в случая не бяха фатални и обработката ги заличи напълно.
По-евтината алтернатива беше наваряване с ВИГ, но нагряването на детайлите е в пъти повече, с всички произтичащи от това негативи.Последно редактирано от filomatis; 12-05-25, 19:15.
Коментар
-
Разглеждах преди време - изполват го за нови сглобки с минимална междина. Поради концентрацията на енергия в малък участък - идеално се заваряват ламарини. При по-голяма дебелина на детайлите - с добавъчен материал.
Има си ниша и този метод.
Коментар
-
Първоначално публикуван от boreto2 Преглед на мнениеО..па. Темата представлява интерес за мен. Моля зя съвет , насоки, телефон на кадърна фирма или заварчик в Пловдив - само от лични впечатления и резултати. Прилагам снимков материал. Борето
После ще трябва и баланс.
Имаме тук човек в Русе, ама вече е на преклонна възраст и не знам дали ще се захване...
Коментар
-
Материала е алумин. При лазерното заваряване тук според мен няма нужда от допълнителен материал. Утре ще ходя до турска фирма които продават и извършват услуги да видим какво ще кажат. То нов винт е купен и сложен на лодката. Този е интересен като възстановяване дали ще успеем. Ще публикувам резултата. Борето
Коментар
-
Първоначално публикуван от filomatis Преглед на мнениеБлагодаря за отговора ,колега!Ти с матрици ли се занимаваш,налага ли ти се често да ползваш услуги за наваряване?Технологията ми се струва подходяща за ремонтни работи и поради ограниченото количество топлина в зоната на шева.Знаеш ли точно с какв а машина е заварявано-дали е импулсно ,с ръчно подаване на материала или с автоматично,подобно на телоподаващото?
Не съм наблюдавал процеса. Доколкото си спомням, заваряването е импулсно (точка по точка) с ръчно подаване на добавъчен материал, и май беше в инертна среда.
Коментар
-
-
От скоро заприходихме един такъв с 3кв мощност.
Беше ритнал камбаната още преди да почне да работи,че някаква грешка даде.
Китайците го оправиха дистанционно.
Ама не съм имал време да си играя кое как все още.
Иначе да.
За човек дето не може да заварява ще е много по-лесно да държи туй оръжие на труда.
Има си приложение тая гад...но за моите нужди няма файда.
Но фирмено ще го ползваме де.
Мен по ме радва как чисти ръжда.Пясъкоструя рязко ще му намалее работата .Няма страшно в умирачката...
Страшното е да си жив!...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално публикуван от filomatis Преглед на мнениеhttps://www.youtube.com/shorts/kHzBRWSsRVY
За този вид заваряване ми е въпроса.
Останах с впечатление, че при по-дебели железа заварката е по-скоро повърхностна, без дълбик провар, но може и да греша.
В "рекламните клипове" масово го сравняват с TIG. Това че едното е автомат, а другото не е "тактично" се пропуска. Май не видях сравнение с телоподаващо...
Коментар
-
Аз лично за нищо.Колегите като почнат ще пиша какво правим.
Ще питам и от кой китаец сме го взели.
На първо четене както казах мога да си почиствам разни работи от прясна ръжда.
За заваряване при мен аргона/електрода са незаменими.
Та така.Няма страшно в умирачката...
Страшното е да си жив!...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар