Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо телоподаващо, а не електрожен с аргон ???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Защо телоподаващо, а не елекрожен с аргон ???

Благодаря ти sparkybg !!!
    Ще се справим, имало е и по- трудни неща.
    Благодаря !!!

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
      Е сори ! ЛекциЙте ми вече не са безплатни.
      Мда, нищо ново. Да закриваме форума освен....

ПП: И понеже аз за помощ пари не искам, ето ви документче с конкретни факти и конкретни изводи. Едно от многото.

И конкретен въпрос към Владо, с кой от изводите в документа не е съгласен? Това са моите аргументи, конкретно. Мога да наслагам сигурно още 10-ина файчета по въпроса, все в тоя дух. Да видим твоите, ако не ти коства кански усилия?
      Прикачени файлове
      Последно редактирано от sparkybg; 11-03-15, 09:37.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
        Мда, нищо ново. Да закриваме форума освен....

Сакън , недей !

.....

И конкретен въпрос към Владо, с кой от изводите в документа не е съгласен? Това са моите аргументи, конкретно. Мога да наслагам сигурно още 10-ина файчета по въпроса, все в тоя дух. Да видим твоите, ако не ти коства кански усилия? .....
        Ами не , не ми костваше кански усилия . Просто си направих труда да прочета този "рисърч" от край до край .

Ако обаче трябва да рецензирам всяко лабораторно упражнение на студенти по заваряване ,които копваш от нета ( щото за мен въпросното е точно такова) , наистина ще са ми необходими кански усилия .

Само за твое удовлетворение по горния въпрос ще ти кажа следното :

- както във всяка наука , така и в заваряването , всеки елемент от технологичните процеси може да бъде подложен на лабораторен експеримент за изследване на определени параметри . И то при най-различни изходни условия , които може да са систематизирани според различни нужди. И то се прави разбира се .
        След това по определена методология резултатите се обобщават статистически . При това може да се разчита на чисто емпирични корелации , на качествени такива , или на "смес" от двата подхода .
        В резултат от горното ( и при всичко това ), все още не може да се говори за генерален извод от направените лабораторни експерименти .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

В конкретното "лабораторно упражнение на студенти" (първото попаднало ми от google от сигурно 50-ина линка) има химически анализи, снимки и прочие данни, които говорят нещо дори сами по себе си, хич и да не се чете останалото, освен да речем методиката, по кято са правили експеримента.

А за това че в процеса на анализ на конкретен технологичен процес и изводите от конкретните експерименти свързани с тоя анализ, може да се окаже че по някакъв комплекс от причини (икономически включително) CO2 е най-приемливото решение, никой не го е отменял.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

....В конкретното "лабораторно упражнение на студенти" (първото попаднало ми от google от сигурно 50-ина линка) има химически анализи, снимки и прочие данни, които говорят нещо дори сами по себе си, хич и да не се чете останалото, освен да речем методиката, по кято са правили експеримента.

.....
            Тъй де . И баш химическият анализ нищо не говори по същество . А то няма и как да е иначе в случая .

....
            А за това че в процеса на анализ на конкретен технологичен процес и изводите от конкретните експерименти свързани с тоя анализ, може да се окаже че по някакъв комплекс от причини (икономически включително) CO2 е най-приемливото решение, никой не го е отменял.....
            Значи в някакъв конкретен технологичен процес е приемливо , обаче в общия случай е така :

...Телоподаващо НЕ значи CO2. CO2 се ползва единствено заради ефтинджоса и факта че е втечнен, тоест в една малка бутилка побираш количество, която ти стига за доста килограми тел. И с това приключват всичките му предимства.

Аз отдавна заварявам с 80/20 Аргон/CO2. ......
            Единственото вярно в цитираният пост е първото изречение . В смисъл , под "телоподаващо" се има предвид "механизъм за подаване на тел ".
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Тъй де . И баш химическият анализ нищо не говори по същество .
              Не е само хинически анализ, ами и разрези на заваръчни шевовове, якост, разни неща за окисление, пукнатини и други подобни. Или и това нищо не говори?

Коментар

Стига се дърляхте ами кажете може ли на телоподаващото да се пусне аргон и какво ще произлезе от това в заварките?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Стига се дърляхте ами кажете може ли на телоподаващото да се пусне аргон и какво ще произлезе от това в заварките?
                  Чист аргон се пуска за алуминий и други подобни, дето не търпят окислители в газа.

За черно (нисковъглеродни ширпотребски стомани) е смес - например Аргон с CO2 (най-често 80/15 - 80/25%) или Аргон с Кислород, но за второто не знам при черно какви са процентите.

От това произлиза - видимо, по-малко шлака, по-малко пръски, по-различно поведение на ваната и по-различен профил на проникване(провар). Като че ли иска малко по-чисти детайли. Химичния състав и прочие подробности за качествата на самия шев ги има както във въпросния документ, така и например в сайта на ESAB за конкретния тел, който се ползва. Например за тела, който аз използвам (като състав - нормалния тел като във всяка железария където продават, но без медно покритие), ги има дадени за няколко газови смеси. Лично ползвам 80/20 Аргон/CO2, най-вече заради по-малкото пръски но и заради по-близките механични свойства и състав (поне на хартия, за стоманата някакъв сертификат имам, но на заварките не съм пускал) на шева до основния материал, който предимно заварявам (стомана S355 обикновено).

Коментар

Може. Никакъв проблем няма. Неръждавейките се заваряват на МИГ

Коментар

Aргонa си е aргон,по -скъп е кaто зaвaръчен процес,по-бaвен ,но фaктa ,че финни прецизни зaвaрки се прaвят смо с него без обрaботкa после нa шевa ,говори сaмо по себе си.Зaвиси и от опитa,с електоженa и нa 1,2. 1.5мм. рядко шлaйфaм зaвaрки ,стоят си добре,нa по-дебел мaтериaл aбсурд дa шлaйфaм.Телоподaвaщото ми хaресвa кaто скорост нa рaботa,но зa сериозен мaтериaл,нямa кaк,дотaм.
                      Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Не е само хинически анализ, ами и разрези на заваръчни шевовове, якост, разни неща за окисление, пукнатини и други подобни. Или и това нищо не говори?
                        Е дали пък не ми говори ?!

Както и да е . Мога да ти разтълкувам подробно злощастния "нАучен експеримен" , но за да не ставаме досадни и ти е любопитно - само на лична. И изобщо нямаше да се намесвам в темата , ако не беше заблуждаващият ти пост , който цитирах 2 пъти .

...та 2 неща :

1. Да заваряваш "черна" стомана (освен ако нямаш изисквания за дизайн , т.е. трябва да "лъскаш" полепналите пръски) , хеле пък при кърпене на автомобилни тенекии с аргон или аргонова смес , си е чисто разточителство. Там с СО2 се е утепало .

2. Някои колеги от време на време си правят труда да качват в този раздел литература за всичко по-съществено в областта на заваряването . Обидно е към техните усилия , вместо да се попрочете нещо , да се задават елементарни въпроси .
                        Затова във всяка тема откриваме топлата вода . И по няколко пъти.

Коментар

Първоначално публикуван от gogo77 Преглед на мнение
                          Може. Никакъв проблем няма. Неръждавейките се заваряват на МИГ
                          Заварява се на МИГ но не със чист аргон!

Коментар

1. Да заваряваш "черна" стомана (освен ако нямаш изисквания за дизайн , т.е. трябва да "лъскаш" полепналите пръски) , хеле пък при кърпене на автомобилни тенекии с аргон или аргонова смес , си е чисто разточителство.
                            Аз за иконимическия аспект на цялата работа изобщо не говоря. Дори напротив - изрично съм споменал че бутилка CO2 изкарва няколко пъти повече от бутилка Аргон/CO2 при еднакви други условия. Цената на кубик смес е съизмерима с цената пълнене на същата бутилка с чисто СО2. Тоест, разликата в цената е нещо като 4-6 пъти. Ако разхода на газ е сериозно перо от разходите за дадена дейност, естествено че и цената сериозно натежава в една или друга посока, само че случая не винаги е тоя.

И остави "злощастния" документ - беше просто първия, който ми попадна. Мога още сигурно 20-ина да сваля, включително и от по-сериозни източници, ама мисля няма сми.

Нали "дискусията" беше по повод че предимставта на CO2 свършват с цената му. Конкретно до колкото ми е известно тоя метод изобщо е добил популярност именно заради евтиния газ, във времена, в които аргона е бил многогратно по-скъп от сега. Аз за други предимства не знам. Ако можеш да кажеш нещо конкретно по въпроса (сигурен съм че можеш), дали на лично или по друг начин, с удоволствие бих научил нещо ново.
                            Последно редактирано от sparkybg; 11-03-15, 21:34.

Коментар

Заварява се на МИГ но не със чист аргон!
                              Няма грижи и с чист аргон да се заварява.

Коментар

И aз бaчкaм сaмо с чист aргон нa aпaрaтa.Преди годинa нa обект говорих с колеги от другa фирмa ,прaвихa 3 бaсейнa от неръждaвейкa и те си бaчкaхa с чист aргон,рaзменихме опит.Бaсейните сa в хотел до "Руски",мaлко сa кaто супници ,но кaто изпълнение нa зaвaрки и корито сa перфектни,незaвисимо от сложносттa нa изпълнение .Един прaвоъгълен ,двa кръгли ,кaто и трите сa с стaндaртни стъпaлa от метaл.
                                Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X