Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли възможност да се регулира мощността на стар електрожен?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Има ли възможност да се регулира мощността на стар електрожен?

Здравейте, имам стар руски електрожен "Автоваз" от който съм страшно доволен, но е доста силен за тънки и по-фини заварки.

Та въпросите ми са няколко:

- Има ли възможност да се преработи управлението на електрожена за да може да се регулира мощността му?
    - - Ако отговора е Да и си заслужава - можете ли да ме насочите към човек от София, който наистина си разбира от работата и може да го направи, без да го съсипе?

Или в крайна сметка е по-добре да си купя по-слаб електрожен?

Благодаря Ви предварително за съветите.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08092013227.jpg
Прегледи:1
Размер:130.0 КБ
ID:6076916Натиснете снимката за да я уголемите

Име:08092013228.jpg
Прегледи:1
Размер:145.3 КБ
ID:6076917

От: Има ли възможност да се регулира мощността на стар електрожен?

Няма смисъл да се прави каквото и да било.
    Ще ти излезе златно.
    Това е монофазен чист трансформатор.
    АИГ-Заваряване ООД
    Заваръчни апарати "DEL"
    http://www.aigwelding.com
    0889 522 036

Коментар

Единствения разумен начин е един мощен резистор /пружина му казват/ между масата и детайла
      Ако някой ти дава съвети за тиристорно регулиране - бягай далеч. Няма да се получи читаво.
      Панайот Бърдарски
      0887 60 77 22

Коментар

Пружина на кабела маса.ефикасно и ефтино.
        0889-14-22-44- ДАНИЕЛ

Коментар

Бакъра е между 7 и 10 лева на килограм!
          Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
          Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Право думат хората, една убива пружина и си пееш.

Коментар

Благодаря за отговорите, но може ли да разясните точно какъв резистор/пружина/ трябва. Самоук любител съм и не съм наясно.

Коментар

стоманена пружина, понеже стоманата разсейва голяма част от енергията под формата на топлина и включена последователно изразходва от ощата енергия отделяна от трафа. Така намалява мощността в зоната на заваръчната дъга. Аз ползвам парче от нагревател на пещ. Дебелината на телта на пружината е 3мм. Използвам до около 15см от нагревателя. Ако не е навито на пружина, ще е дълга телта сигурно около метър. Аз съм заварявал и тънки детайли с електроди 1,6мм без грижи по този начин.

Коментар

Имам две пружини от легло в мазето. Социалистически.
                  Няма да им искам много.
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Много добре става с парче реотан от електрическа пещ за термообработка.
                    Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

И с арматурата на панелен блок.
                      А тези простотии се правят от името на всички ни.
                      Даника
                      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
                        Няма смисъл да се прави каквото и да било.
                        Ще ти излезе златно.
                        Това е монофазен чист трансформатор.
                        Колегите са прави за себе си ,
                        майсторите са прави за себе си - като не ти се дават пари СЕГА - ще даваш много и повече (и постоянно) после .
                        Идеята да се постигне ниско ниво на заваръчния ток с мнооооого малко средства е да се включи във веригата достатъчно товароносимо съпротивление. Най-често става със стоманена пружина от някакво ССМ - подбрана по начина:проба-грешка.
                        Или накратко - измисли си нещо дълго и да не е бакър , включваш го във веригата (примерно "масата" я закопчаваш на една пружина или друго "нещо " с по-малка проводимост а "нещото " за маса).
                        Другия вариант , според мен е за предпочитане (но също иска много проби ) е да се включи във веригата индуктивно съпротивление . Предимствата е , че си запазва напрежението на палене на електрода , после според консумирания ток , реагира по адекватен начин.
                        Най-лесния начин да си го направиш САМ е допълнителен работен кабел и някакво излишно желязо на което да направиш достатъчно намотки с кабела (колко - практиката ще покаже ) .
                        Извинявам се предварително ако нещо не се връзва и търпя критика на всякакво ниво - все пак тук във форума има и професори по заваряване. Това е моето неграмотно мнение , следствие на опит придобит във НЯМАНЕ ,ЛИПСА НА ТЕХНИКА , и много къси срокове за постигане на невъзможното за ВЧЕРА.
                        Последно редактирано от Rachido4x4; 13-01-15, 21:34. Причина: неправилен правопис

Коментар

Благодаря за разяснението. Имах нужда от него, тъй като досега не съм виждал такова нещо и си нямах и на представа за този метод.

Още веднъж благодаря за всичко.

Коментар

Също така става и като към кабела на масата закачиш верига но по дебела не от колело и в зависимост от това колко искаш да намалиш толкова прешлена прехвърляш през детайла. Виж постовете на Петракиев там на една снимка го има нагледно.
                            ДИМИТЪР ВЪЛЕВ- ЧИЧО МИТКО /ОРИГИНАЛЪТ/
                            ЛАНДРОВЪР ДИСКАВЪРИ-1
                            0896 846 246

Коментар

Търсих по всякакъв начин, но не открих въпросната снимка, но както и да е разбрах каква е идеята, макар да си мислех, че ще трябва да се приложи по-сложен вариант - смяна на управление и т.н. Но както казват учените глави - гениалността се крие в простотата на нещата.

Поздрави

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X