Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ех, това заваряване на чугун...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ех, това заваряване на чугун...

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    Спарки нашите заварчици дето са срещу 8 блок са ми заварявали много неща които после се работят много добре . Метода е ВИГ но не знам какъв добавъчен материал ползват .
    Питай ги, ако можеш. Ако не - здраве.

Иначе, аз съм поръчал 3 добавъчни материала за ВИГ - някакъв, специално за чугун (предполагам с високо съдържание на никел), Мелхииор(алпака), бронз. От преди имам 2 вида неръждавейка, черно, месинг и мед с фосфор. Също и някакъв зъл флюс, работещ на 750-1000 градуса. Имам и един неизползваем чугунен фланец за универсал за тренировки. Ще е интересен уикенд. Ако сработи някои от припоите достатъчно добре, за мен би било идеално - моне няма да осера нещата необратимо, дори и да не се получи от първия път.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

С ВИГ не винаги с получава ,но може да пробваш."Желязото" ти е голямо и трудно ще го нагрееш но пък и бързо ще изстива - което хич не е добре. Според мен ,най добре ще е да ползваш специалните добавъчни материала за ВИГ които си поръчал. Неръжадавейката в случая ми се струва неудачна.

Ето това се препоръчва при.. .
      Първоначално публикуван от welderargon Преглед на мнение
      ВИГ МЕТОД НА ЗАВАРЯВАНЕ на ЧУГУН
      Препоръчва се 1 основен метод на заваряване:
      1. Частите, елементите и повърхностите които ще се заваряват трябва да бъдат много добре почистени и подготвени .
      2.Необходимо е предварително загряване .
      3.Заварява се възможно на най -ниски токове.
      3.Заварява се на къси участъци.
      4.Препоръчва се проковаване на шева
      5.Бавно охлаждане.
      Едни от най препоръчваните добавъчни телове за ВИГ заваряване на чугун са телове за заваряване на никел и никелови сплави.
      Теловете за заваряване на чугун от каталозите на Есаб са:
      OK Tigrod 19. 82
      OK Tigrod 19. 85
      OK Tigrod 19. 92
      Понеже специалните добавъчни материали се намират трудно аз съм пробвал и с неръждавейка и с чугунени електроди с"изчукана" обмазка ,но както вече ти казах ,понякога се получава, понякога не .
      В чужди форуми съм чел че тарикатите заваряват и с обикновен меден кабел.Пробвал съм и тоя номер ,но не ми се е получавало.Вероятно зависи от чугуна. И в тоя ред на мисли ,....струва ми се чу е безсмислено да пробваш върху какъвто и да е друг чугунен материал ,било то фланец или друго.Най добре си показва на самия материал.

Това което ме си струва че ще е най удачно в случая, е прахово наваряване.Поразпитай за тоя метод ,би трябвало някоя фирма в София да предлага такава услуга.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image014.jpg
Прегледи:1
Размер:5.6 КБ
ID:5694986
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:post-28-1258894312_thumb.jpg
Размер:30.6 КБ
ID:5694987Натиснете снимката за да я уголемите

Име:post-28-1258831341_thumb.jpg
Размер:27.4 КБ
ID:5694988Натиснете снимката за да я уголемите

Име:post-28-1258834685_thumb.jpg
Размер:30.9 КБ
ID:5694989Натиснете снимката за да я уголемите

Име:post-28-1258834695_thumb.jpg
Размер:23.7 КБ
ID:5694990
      Последно редактирано от welderargon; 15-12-15, 00:29.
      https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
      https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Заварял съм спукан колектор с медна тел увита около електрода. Не е най-здравия шев,но издържа..........известно време.
        0884 987 137
        В българския език НЯМА дума, която в множествено число да завършва с "Й"

Коментар

Здравейте,
          Спарки, обади ми се когато можеш.
          Аз бих го направил с електроди. имам 6 вида (на различни производители) и поне един от тях трябва да пасне.
          От едно време, когато в България имаше машиностроене, за ремонти на чугунените отливки на корпуси на металорежещи машини се ползваха ОК 92.58. Това е Е NiFe електрод. След наваряваяне дава сходен материал като цвят и твърдост с чугуна.
          АИГ-Заваряване ООД
          Заваръчни апарати "DEL"
          http://www.aigwelding.com
          0889 522 036

Коментар

Метода е ВИГ но не знам какъв добавъчен материал ползват .
            Вероятно тела е мед и сребро. На Спарки ще му свърши работа, примерно 45704W. Става да завари, навари или положи буфер към неръж или черно, именно с тази тел. За "мърляви" детайли е идеален този тел....никво подгряване, никво клепане
            Това е Е NiFe електрод.
            За случая е добре да се втрие креда в обмазката на електрода, щото чугуна не е ясно колко е сив....
            Последно редактирано от gogo77; 16-12-15, 00:37.

Коментар

CuSi3Mn1 е това дето намерих като тел за MIG. 45706 на Castolin е еквивалента. Вероятно ще се намери и ОК autrod 19.30, което CuSi4Mn1, тоест почти същото. В описанието на ESAB пише че се ползва за наваряване на чугун, освен за друго, и е износоустойчиво, и с твърдост 90-100. За MIG общо взето друго трудно се намира.

Вероятно същото го имам и на пръчки за TIG. Има го и на електроди за ръчно, обмазано с флюс. Флюс си взех на паста - същия, с който са обмазани електродите за РЕДЗ.

Варвам все някое от всичките ще проработи. Из нета гъмжи от филмчета за ремонт на чугун със силициев бронз. Такова обаче не намерих с документация. Намерих просто "бронз", без никакво друго описание. Отделно дето като се търси "silicon bronze filler rod" излизат какви ли не адски смеси, от CuSi3Mn1, през CuZn1Si2Mn1, до CuZn40Si1 и от сорта, което според мен не е никакъв бронз, ами месинг със силиций, което имам отдавна като добавъчен за TIG.
              Последно редактирано от sparkybg; 16-12-15, 02:06.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Из нета гъмжи от филмчета за ремонт на чугун със силициев бронз. Такова обаче не намерих с документация. Намерих просто "бронз", без никакво друго описание. Отделно дето като се търси "silicon bronze filler rod" излизат какви ли не адски смеси, от CuSi3Mn1, през CuZn1Si2Mn1, до CuZn40Si1 и от сорта, което според мен не е никакъв бронз, ами месинг със силиций, което имам отдавна като добавъчен за TIG.
                Имам няколко пръчки,но не си спомням състава им.Ще погледна и напиша какво е съдържанието.Ако ти върши работа-взимай го.

Коментар

Първоначално публикуван от edre Преглед на мнение
                  Имам няколко пръчки,но не си спомням състава им.Ще погледна и напиша какво е съдържанието.Ако ти върши работа-взимай го.
                  Погледни все пак, ама мисля първо да пробвам с наличното, и чак после да мисля варианти, ако не се получи. Ако стане с въпросната тел за MIG, изобщо няма да си играя с друго - ако опитам ще е само от любопитство, при наличие на време. Имам и скъсана маслена тръбичка за възстановяване, та и с нея ще си поиграя.

Коментар

Утре мога да ти кажа какво пише за състава им.

Коментар

Първоначално публикуван от edre Преглед на мнение
                      Утре мога да ти кажа какво пише за състава им.
                      Благодаря.

Коментар

Моя съвет е да не се пробваш на МИГ с наличната ти тел, а да си намериш тел Cu/Ag и ВИГ. Работи се лесно и възможните грешки са сведени до минимум. Нито силиция, нито мангана ще успееш да ги вкараш в твърдия разтвор /образно казано/....още повече на МИГ. Идеята е да свържеш колкото може повече въглерод в сплав.....бакъра и среброто са много "дружелюбни" метали. Другият вариант е да се уточни какъв е чугуна и тогава да се завари както подобава....с подходящ електрод /тел/ и подходящ метод ММА/ВИГ.

Коментар

Със всичките ми налични ще се пробвам "на сухо" върху бракуван чугунен фланец за универсал. Чак после като пробвам и кое как се фрезова, ще преценявам. Ще поръчам и това, което препоръчваш. Да видим. А MIG-а ми се ще да се случи, защото е единственото, с което мога да кажа че се справям. С ММА/ВИГ все съм заварявал от зор, та стажа ми е никакъв, пък и не мога да кажа че имам ръка на заварчик.

Относно въглерода - нали идеята на "brazing"-а е че основния материал не се топи. При това положение, как би поело въглерод от него, освен ако не прекаля с нагряването и го стопя? То на мен това ми е главното притеснение по отношение на ВИГ-a - да не прегрея ваната и да стопя и основата. Иначе всичките посочени добавъчни материали горе се топят на 850-950 градуса.

Коментар

На въглерода му трябват свободни атоми след като желязото го "напусне временно" .....в стопилката /и след изстиването/ се получават въглеродни карбиди, колкото по-дребнозърнести са, толкова по-добре. Местене по фаза може да го чуеш някъде. При три благородни метала /желязо, мед и сребро/ вариантите са много и трудно някой би се наел да ги смята. Практиката го е доказала....лят сив чугун и бакъра много се обичат.

Коментар

Прикачвам файл с данни за добавъчния материал.
                              Прикачени файлове

Коментар

Имам такова, или много близко до него (трябва да погледна какво е точно). И вече отказвам да разсъждавам що е то бронз и месинг. За мен това си е месинг.

Благодаря.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X