Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ех, това заваряване на чугун...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ех, това заваряване на чугун...

Проблем ли пукнатината да се обработи с плазма,вместо елекртод за рубене?
    Пп:темата определено трябва да се залепи.
    "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
    Mark Twain
    СтоЕнчA

Коментар

Браво на Владо, Джо и Уелдъра за положения труд.

Коментар

Конкретно, как да подходя към това?
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Otkyrteno.jpg
Прегледи:1
Размер:138.0 КБ
ID:5694874

Въпросната лястовича опашка е основната на струг C11MT която и без друго ще се минава на фреза след това. От мястото и дължината на "случката" си правя извода че някакви велики якостни показатели не са необходими. По-скоро трябва да може да се обработва лесно (сравнимо с базовия чугун) после. Като краен вариант е възможно дори премахване на доста по-голямо парче и заместването му с блокче чугун захванат с болтове към основата, но често казано тоя вариант чисто субективно никак не ми се нрави. Разполагам с правотоков електрожен, ВИГ и телоподаващо.

ПП: Струва ми се че вариант за навяряване с нящо като месинг или форфорен бронз също би било приемлив вариант, стига да е възможно.
        Последно редактирано от sparkybg; 13-12-15, 20:38.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Това прилича на наварено и после обработено...

Коментар

Не е. Просто е откъртено, но все още се държи. Различния цвят е заради различния ъгъл на повърностите на метала метала спрямо телефона, с който снимах.
            Последно редактирано от sparkybg; 13-12-15, 22:56.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Аз бих махнал парчетата след това наваряване с телоподавката грубо шлайфане с флекса и после фрезоване заедно с останалата здрава част от направляващите.

Коментар

Подозирам че там ще надстърча след фрезоването, в смисъл че навареното ще е значително по-твърдо от чугуна по отношение на фрезоване с HSS фреза (друга 55 градусова не съм намерил). Иначе точно това ми е най-лесно. С неръждавейка също (имам налична тел дори), ама тя определено ще надстърча след фрезоването.

Към момента имам и медна, месингова и алуминиева тел за ВИГ налична. Това освен черната де. Може и със сребърен припой да го навъзстановя, ама не знам дали се хваща към чугун. Пък и той е доволно напоен с масло, та надали.
                Последно редактирано от sparkybg; 13-12-15, 23:01.

Коментар

Ръчно неможе ли да се припасне евентуално.

Коментар

Първоначално публикуван от Emil_Pz Преглед на мнение
                    Ръчно неможе ли да се припасне евентуално.
                    То сигурно може, ама аз не мога.

Коментар

И защо въглеродната стомана с която евентуално ще се навари да е по-твърда от чугуна?
                      Простата въглеродна стомана е толкова по-твърда колкото повече въглерод има в нея. Вървейки по стълбицата на въглерода подминаваме стоманата и става чугун (независимо какъв) в най-общ смисъл. Съответно по-твърд и по-крехък от стоманата.
                      Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
                      Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Може би не съм се изразил правилно - фрезова се доста различно спрямо чугуна (в случая сив или сферографитен). Ако е черно, до колкото четох тук-там, по ръба на шева ще се закали - чугуна ще "побелее", а заваръчния материал ще поеме въглерод. Ако е неръждавейка (заради никела) - пак е мека, но самата тя се фрезова значително по-различно (трудно) от чугун (поне конкретния) и след фрезоването ще надстърча.

Има си тел за MIG спояване и наваряване OK Autrod 19.30 на ESAB, ама 5 кила ролка е 250 кинта, пък аз надали ще ползвам и 200 грама от нея. Остава да се пробвам с TIG и аналогичния добавъчен тел, или просто бронз - излиза че е възможно.

Коментар

Потърси някакъв непотребен детайл от сходен материал, потренирай върху него и прецени кой от вариантите да е...
                          Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

А, то че ще има сухи тренировки е сигурно. За съжаление не мога да пресъздам условията докрай - едното е напоено с масло (за което препоръчват няколко часа печене на 500 градуса, или рубене), а другото - не се знае. Това дори да съм намерил еднакъв по вид чугун, което пак си е лотария.

Коментар

Не съм го пробвал, но понеже високо ценя съветите на човека дето ме е учил, ще ти спомена, пък ако искаш - пробвай. Та той съветваше при заваряване на чугун на студено да се работи на много къси интервали. Примерно правиш шев 1 см. и спираш и чакаш да изстине. И така докато сигнеш до края. Идеята е да не се нагрява детайла и да се получат големи напрежения в зоната на шева.
                              "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
                              Неизвестен мъдрец

Коментар

Спарки нашите заварчици дето са срещу 8 блок са ми заварявали много неща които после се работят много добре . Метода е ВИГ но не знам какъв добавъчен материал ползват .
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X