Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Давайте акъл

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Давайте акъл

Днес приключих драмата . С български електроди за чугун 4 мм Вежен от татово време. Това имам в склада По грозна заварка през живота си на дали съм правил но не спука никъде и шева е херметичен което беше основната цел . Заварявах по 20 - 30 мм и изчаквах да изстине . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0036.jpg
Прегледи:1
Размер:155.3 КБ
ID:5578505
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Браво! Важното е че не тече. Освен изчакването можеше и да проковаваш по шева. Това спомага за разтягането му и съответно намаляване на напреженията получени при изстиването. Но след като няма пукнатини и така става.
      Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

В работата имам един колега с близо 50 години стаж като заварчик всички методи и тая сутрин докато си пиехме кафето му сложих пред него три кутии електроди той ги погледна хвана вежена и каза с тоя вероятността да ти спука на студено е най малка . С такива са заварявали на времето някакви трансформатори . Като изкарах първите 20 мм и не спука човека се ухили и каза нищо не чукай карай така по 20 - 30 мм и чакай да изстине хубаво . И стана . Опита си е опит . Сега ме чака един също така разцепен блок на един АД 30 ама там е лесно че има място и мога да си го обърна . Там и шева ще го докарам на вид Може да пробвам и с ВИГа как ще стане там имам достатъчно място .

Коментар

Както вика един колега "Ех,че хубавичко става!"
          Важното е че не тече.Тук конкурс за красота няма.Важното е че работи!
          Няма страшно в умирачката...
          Страшното е да си жив!...

Коментар

Аз продължавам да твърдя,че грозна и здрава "заварка" няма.Дано твоята да живее....

И на мене както и на Джо не ми стана ясна частта вежена.....
            Последно редактирано от Shtaiga; 10-04-14, 22:32. Причина: youtube
            "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
            Mark Twain
            СтоЕнчA

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
              Днес приключих драмата . С български електроди за чугун 4 мм Вежен от татово време..........
              Сега да попитам нещо че ми убягва. Тези думи "електроди за чугун Вежен" не ми се връзват!! Вежен ли бяха или за чугун?? Защото българските електроди за чугун са E Ni Fe. А чугун и Вежен според мен не трябва да се срещат.
              Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Вежен е търговската марка на бившия завод в Ихтиман . Има я на всички електроди произвеждани по онова време независимо за какво са . Сега марката е собственост на ЕСАБ но завода замина в небитието .
                Последно редактирано от sek.1; 11-04-14, 06:03.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                  Вежен е търговската марка на бившия завод в Ихтиман . Има я на всички електроди произвеждани по онова време независимо за какво са . Сега марката е собственост на ЕСАБ но завода замина в небитието .
                  Извинявай , ама недей да говориш неверни неща , щото е подвеждащо .

"Вежен" беше търговска марка на рутиловите електроди , предназначени за заваряване на нисковъглеродни и ниско легирани стомани . Нищо повече !

"Руен" пък беше марката за базични електроди , предназначени пак за горните стомани. После ги прекръстиха на NORD.

Имаше и електроди "Витоша" и т.н.....

..... всичко това - търговски марки на завода в Ихтиман . То друг в България и нямаше . А защо отиде в небитието е съвсем друга тема.
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Колега от първата страница препоръча продукт на "Belzona" от стар корабен механик съм чувал за качествата на тяхните продукти , и все повече навлизат по корабите.

Коментар

Първоначално публикуван от tiramisu Преглед на мнение
                      По нагоре ти бях писал за един продукт, няма заварки, няма хамалогия.
                      Продукта е интересен но къде може да се намери в България ?

Коментар

Пусни търсачка с големите букви и ще ти излезе (барабар и с грешното членуване )...
                        Но все пак в случая заварката или пък ползване на метал-пластик според мен е по-добрия вариант..
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Belzona, Cordobond, Permatex - все хубави продукти с широка гама от приложения. Скъпи са и затова изполването им извън сферата на кораборемонта не е много разпространено, тъй като т.н метал-пластици се използват главно за спешни, бързи и временни ремонти. Ако е възможно заваряването е за предпочитане, но отнема време и е нужна висока квалификация.

Коментар

Има места където заварката е невъзможна или нежелателна . На единя кар имаше леярска пукнатина много близо до главата и в сглобено състояние не ми се заваряваше там . Залепих я с високотемпературно двукомпонентно лепило за метали . Тествах я с многократно загряване на двигателя до работна температура и проблеми също няма . Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0003.jpg
Размер:165.3 КБ
ID:5584673Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCI0005.jpg
Размер:120.7 КБ
ID:5584674

Коментар

Твърде често тия временни ремонти се превръщат в постоянни, за което голяма заслуга имат и гореизброените марки продукти. Важно е и добрата подготовка на мястото, на което ще се поставя метал-пластикът. В твоя случай се е получило добре - поздравления, за което!

Коментар

Подготвих мястото като за заварка . Идеално механично почистване с флекса ограничаване на пукнатината с отвори в двата края и клин за провар като за заварка . Честно казано нямах много вяра на тези лепила но стана много добре .

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X