Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Телоподаващо Струна - моля за съвет

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Телоподаващо Струна - моля за съвет

Първоначално публикуван от joe007 Преглед на мнение
    ...
    Зависи какво сравнение искаш.В базата ни нямаме машини за механични изпитания.Но ако имаш конкретен въпрос бих се постарал да отговоря...
    Toчно механичните изпитания ме интересуват - огъване и опън. Може ли да се каже, че определен метод дава по добри резултати?

Коментар

Първоначално публикуван от Аndro 160 Преглед на мнение
      Toчно механичните изпитания ме интересуват - огъване и опън. Може ли да се каже, че определен метод дава по добри резултати?
      Не би могло методите на заваряване да се класифицират по якост.Това си зависи от добавъчния материал и от качественото изпълнение.Тоест при едни същи основен,добавъчен материал и качествено изпълнен зав.шев якостите ще са аналогични.
      Остава пробема обаче че всеки метод си има предимства и недостатъци и които трябва да се използват правилно.Като пример ще дам това че при МИГ-МАГ основния недостатък е се получават "несплавявания" които водят до откъсване на шева от основния материал и много хора казват "ЦО-то не държи" .Да ама не е така,ако е подбран правилния режим и заварчика си знае работата всичко ще е ОК.
      Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Мерси!
        А относно вертикала има си малка особеност в движенията ама как да ги покажа през компа .Корена с "дъга надолу",пълнежа с "дъга нагоре" а декорацията само "ляво-дясно".Като се задържа повечко в краищата а в средата се преминава бързо.Вертикала в ъгъл се заварява с "стрелка на горе"
        Долу-горе разбрах...
        Все пак не съм копач на канали
        А в Понеделник започвам пак работа, този път в завод за корабни изделия. Сещаш се, че там заваряването е на високо ниво. Доста от заварките се снимат, и почти нищо не излиза без одобрение от Lloyd register.
        Надявам се да не се посрамя...

И ще имам пак достъп до ръкохватка, при възможност ще пробвам казаното от теб.
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

...
          Като пример ще дам това че при МИГ-МАГ основния недостатък е се получават "несплавявания" които водят до откъсване на шева от основния материал и много хора казват "ЦО-то не държи" .Да ама не е така,ако е подбран правилния режим и заварчика си знае работата всичко ще е ОК.
          Да, точно тия несплавявания имах в предвид при МИГ-МАГ завяряването.
          Би ли разяснил накратко как се решава тоя проблем?

Коментар

Да, точно тия несплавявания имах в предвид при МИГ-МАГ завяряването.
            Би ли разяснил накратко как се решава тоя проблем?
            Ами на първо място както бях писал правилно подбран режим([А]/[V] ),после правила като това:
            - не трябва да се допуска да те изпреварва метала на шева.(прекалено бавна скорост на заваряване)
            -не трябва да се заваряват вертикали с посока от горе на долу при дебелина на материала над 4мм.
            -не трябва да има наклон на горелката към единия или другия детайл.
            -при заваряване с наклон напред (бутане),наклона да не е твърде голям.
            -да не се допускат прекалено дебели слоеве(ако една планка може да се завари на 2 слоя а може и на 3 второто е за предпочитане)
            И все пак да не забравяме че при всяко започване на шев имаме голяма вероятност от несплавяване,тука горещия старт при някои машини помага.
            П.С.Ако се сетя за още ще дописвам .Наздраве

Коментар

...
              Наздраве
              Наздраве на теб и всички колеги, и да се "леят" заварките!

Коментар

Аз да добавя, че за първоначалното несплавяне вина има и повечкото тел.
                Има една странна тенденция-да се работи с повече тел от необходимото. Тогава не се образува хубава вана, просто метала идва много, а енергията малко, и тя стига колккото да се разтопи тела, но не и да се оформи хубава вана, с подходяща за сплавяне температура.
                Това по мои наблюдения, не претендирам за представителност.

А по отношение на наздравиците-има си специална тема за това.
                Даже е най-голямата във форума

Ама иначе-наздраве, де...
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Според мен и почистването с флекса помага.

Коментар

Специално за стоманата , която си посочил - може !
                    Категорично - РЕДЗ с EVB 50 дава най - добри резултати .! Условието за сравнение е шевовете при различните методи да са чисти от пори , шлак , да няма непровар и несплавяване , т.е. на 100% да са минали гама-дефектоскопия .
                    За Джо : качеството зависи основно ( ако изключим субективния фактор ) от металургичните процеси , протичащи по време на изкрастилизирането на ваната . Всичко останало ( избор на метод , добавъчен материал и т.н. ) е вторично . Така че ако искаш мога да го докажа и теоретично с ударна жилавост , якост на опън и металографски анализ ... в лабораторията в София са ми минали .... доста резултати от проби през ръцете ( да не уточнявам дименсията , че ше излезе хвалба ).
                    Последно редактирано от Vlado_Ts; 15-10-09, 20:33.
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                      ...
                      Категорично - РЕДЗ с EVB 50 дава най - добри резултати...
                      Абе и аз така знам, ама...
                      Като ти се занимава кажи нещо повече за металургичния процес при различните методи.
                      Последно редактирано от Аndro 160; 15-10-09, 20:45.

Коментар

Специално за стоманата , която си посочил - може !
                        Категорично - РЕДЗ с EVB 50 дава най - добри резултати .! Условието за сравнение е шевовете при различните методи да са чисти от пори , шлак , да няма непровар и несплавяване , т.е. на 100% да са минали гама-дефектоскопия .
                        А Джо ако иска мога да му докажа и теоретично с ударна жилавост , якост на опън и металографски анализ ... в лабораторията в София са ми минали .... доста резултати от проби през ръцете ( да не уточнявам дименсията , че ше излезе хвалба ).
                        Няма смисъл да ми доказваш знам какво имаш в предвид Обаче за съжаление няма доб.материали с абсолютно еднакви граница на провлачване и ударна жилавост та да се сравнят само по метода.Винаги ще се получат разлики които в повечето случаи се пренебрегват защото са малки.Предполагам знаеш как се правят пробите за изпитване якоста на самия зав.шев а не на зав.съединение.Наистина работите са сложнички ,ако се погледне от страна че при РЕДЗ зоната на терм.влияние е по-голяма от тази при МИГ-МАГ което в повечето случаи не е добре.

П.С.А как ми се иска някога да се съберем всички интересуващи се от заваряване и да си поговорим едно хубаво че това писане......
                        П.П.С. Това май трябва да си говорим в друга тема..

Коментар

Абе и аз така знам, ама...
                          Като ти се занимава кажи нещо повече за металургичните процеси при различните методи.
                          Дълго е , но .... С няколко думи : Заваряването е един общо казано микрометалургичен процес , подобен на този , протичащ в големите пещи . Гадното в случая е че за разлика от Кремиковци , тук охлаждането е интензивно и вместо за примерно 24 часа , метала преминава в твърда фаза за секунди . Затова няма време за правилно изграждане на кристалите ( демек : високи остатъчни напрежения , водещи общо до пукнатини от първи род ) , както и недостатъчно време за изплуване на шлак и и останалите гадости от течната вана , което води до намаляване якостта на шева . Затова цялото усилие на технолозите в бранша е да намерят правилния баланс . Дълго е ( чак и дисертация работих по въпроса ) , но практически е доказано , че обмазката на електрода при заваряване на нисковъглеродни ( а и не само те ) стомани е тази , чрез която горните проблеми се решават до голяма степен .
                          Активни металургични процеси протичат и при СО. защитата , но там има други проблеми .
                          Аргона е пасивен и за да се получи качествен шев се разчита на добавъчния тел . Само че липсата на активни металургични процеси не решава проблема с напреженията , от там и по-ниска ударна жилавост . С други думи : ако изделието е подложено на динамични натоварвания , естествено че Бьолер FOX ЕV50 е точното решение ! ( ега ти ракламата ! ).

.... естествено , има и още много за говорене ....

PS Андро , ше извиняваш братче , че обяснявам малко "по-така" , ама дано вденат малко и младите колеги . Мен ми е кеф , че има мераклии ... занаята няма да загине
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

...

PS Андро , ше извиняваш братче , че обяснявам малко "по-така" , ама дано вденат малко и младите колеги . Мен ми е кеф , че има мераклии ... занаята няма да загине
                            Мога да кажа само БРАВО! Удоволствие е, че има такива професионалисти в този форум!

Коментар

....

П.С.А как ми се иска някога да се съберем всички интересуващи се от заваряване и да си поговорим едно хубаво че това писане......
                              П.П.С. Това май трябва да си говорим в друга тема..
                              А , мястото на темата не е от значение . И на сбирката също . Аз съм "за" - и с джипки и кой както му се ще

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X