Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво сътворих!!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Какво сътворих!!

Здравейте Колеги,
    Преди време бях пуснал тема за покупка на ЦО за домашна работа - да си кърпя една стара Чехкиня. Ваш колега си остави данните на ЛС като производител. Звъннах му два пъти, с уговорката да ме свържи с негов клиент във Варна, за да мога да пробвам продукта му преди да купя от него ЦО за 900 лв. И двата пъти отговора беше ще ти се обадя след 17.00 часа като се върна в офиса - което така и не се случи. Беше ясно че трети път няма да му звъня.
    Та тръгнах по трудния и занимателен път да си направя сам телоподаващо. Изчетах достатъчно литература и в крайна сметка се получи повече от добро. (По думи на професионални заварчици.)
    Общата цена излезе около 400 лева.
    Параметрите му са следните:
    Размери 50/40/45
    тегло около 30 кг.
    около 280 А
    Девет степени на рег. от първичната и 3 комбинации от вторичната общо 27 степени, възмобност за обръщане на + - за работа с флюсова тел, извод 13 V за стартерна количка, изводи за зарядмно на акумулатор, Стабилизиран токоизправител 0-24 V 3 A, два контакта на челния панел 2 1000 вата.
    Силовия траф го навихме с приятел, дросела си го изчислих направих сам, диодите с охладителите ми ги подари приятел, аз имах кондензатори 7X2000 Mf, така че си купих още 33000 мф кон. от завода в гр. Кюстендил. Телоподаващия механизъм е изцяло моя изработка, Контактора го взех втора употреба за 20 лв., реле за разтоварване на кон. за 1 лев от нашия битак, профили за рамката - 12 лв. Ламарините ми ги огънаха за 10 лв. Аксиален лагер за ролката собствена изработка, Множество стругарски работи за около 40 лв., Не можах да намеря ключ 9 степени затова реших да си го направя сам .Волтметър - 5,20 лв., Оперативния траф от изхвърлен ЮПС, Управлението на телоподаващия механизъм - моя разработка., вентилатор на 24 V от компютър-нов - 12 лв. и накрая около месец и половина по 2 часа почти всеки ден. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04516.jpg
Прегледи:1
Размер:114.7 КБ
ID:6010814Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04487.jpg
Размер:147.0 КБ
ID:6010815Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04490.jpg
Размер:115.6 КБ
ID:6010816Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04497.jpg
Размер:141.4 КБ
ID:6010817Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04502.jpg
Размер:120.4 КБ
ID:6010818Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04504.jpg
Размер:146.0 КБ
ID:6010819
    Нека Ви представя за какво става въпрос.
    Да добявя бутилка 40 лв, редуцир винтил 20 лв.

Имам разбира се и пъпроси към по знаещите:
    1.Как да напрявя термозащитата;
    2. Разликата между клапан за газта да е отделен и в ръкохватката.
    По натакък още снимки на затворено и завършено ЦО

От: Какво сътворих!!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04518.jpg
Прегледи:2
Размер:131.9 КБ
ID:5472508

Коментар

Интересно как ще се държи .Абонирам се за темата
      Uaz 469 2.4 D MB
      KTM 600 ROTAX
      Hyundai Terracan 2.9 CRDI- 2 бр.
      Иво 0 9 8 осем 9 4 4 2 седем 9

Коментар

Първоначално публикуван от teachermen Преглед на мнение
        ....

2. Разликата между клапан за газта да е отделен и в ръкохватката.
        .....
        Това в т.2 , нещо не го схванах ?!

За термозащитата : най-просто е с контактен термодатчик ,лепнат директно на силовия траф , макар че има и други решения.

А би ли дал малко по-подробно устройството на самия телоподаващ механизъм , че ми е любопитно На снимката гледам , че задвижването е с някаква приспособена бормашинка , или се лъжа ?

ПС. Така и така си сложил волтметър , монтирай му тогава и амперметър . Ще ти е необходим , особено ако имаш намерение да заваряваш с "флюсов тел".
        Последно редактирано от Vlado_Ts; 16-04-13, 10:14.
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Колегата пита дали даползва клапанче за пускане на СО2-то монтирано в ръкохватката като на Айнхел или да го направи с магнетвентил като Струна примерно. ЛИЧНО ЗА МЕН от магнетвентил има смисъл само при наличие и на времезадаваща група, която да спира подаването на газ малко след края на заварката. Така няма да се получават шупли в шева.
          Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
          Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от коко келеша Преглед на мнение
            Колегата пита дали даползва клапанче за пускане на СО2-то монтирано в ръкохватката като на Айнхел или да го направи с магнетвентил като Струна примерно. ЛИЧНО ЗА МЕН от магнетвентил има смисъл само при наличие и на времезадаваща група, която да спира подаването на газ малко след края на заварката. Така няма да се получават шупли в шева.
            Разбрах. В такъв случай ( за да пита за това) означава , че или още няма заваръчен шланг , или и него е решил да преработва . Или пак не схванах ?

Според мен всяко ръчкане по шланга , или претрупване ( като например малката заваръчна ролка с тел) е излишно. Нищо не пречи да си монтира електромагнитния клапан някъде в корпуса на машината , без оглед на това дали няма или има времезадаваща група . Всъщност , това последното е твърде желателно , а при положение , че ще се заварява неръждясваща стомана - наложително
            Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Ето и снимки в завършен видНатиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04484.jpg
Размер:120.5 КБ
ID:5480933Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04485.jpg
Размер:108.2 КБ
ID:5480934Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04481.jpg
Размер:109.2 КБ
ID:5480935Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04482.jpg
Размер:146.5 КБ
ID:5480936Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC04483.jpg
Размер:111.9 КБ
ID:5480937

Коментар

Браво,дано те слуша безпроблемно!!!

Коментар

Супер е, обаче вентилаторчето не е ли малко и другото е, че не се вижда дали има от къде да излезе въздуха дето се вкарва да охлажда. Вентилатора бих го насочил да духа директно към трансформатора и диодите, и като цяло да е монтиран от тясната страна на машината, за да насочва въздуха и охлажда ефективно.

Коментар

Имам един малко тъп въпрос.
                    Отпред, избирача на напрежение (работната точка), постоянно под напежение ли е?
                    АИГ-Заваряване ООД
                    Заваръчни апарати "DEL"
                    http://www.aigwelding.com
                    0889 522 036

Коментар

То при този вид избирач май няма друг начин На времето колко пъти ме е тресъл тока докато прехвърлям клемите на стария електрожен Тоя акумолаторен винтоверт в задвижването на телта няма да изкара много . На времето ги правеха от моторчета за чистачки от Лада .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Към колегата Сек1 - винтоверта съм го купувал нов отдавна - Бош (произведен в Швейцария) за около 300 лева. с три степени + защита от претоварване и двустепенен редуктор. Мога да те уверя, всичко друго по системата би могло да се скапе с изключение на боша. Пробвах с тройно навит шланг (3 кръга) и телта излизаще без проблем. Сериозен недостатък е, че е леко шумен заради редуктора. Преди време работих малко с нова струна 150, и за съжаление ако пресучиш щтранга - телта почва да прави парчета - независимо колко си натегнал опорната ролка на телоподаващото.
                        Към колегата аиг - фаза минава само при едно положение - в зависимост как си включил контакта. Предвидил съм прозрачен капак от една играчка на детето. Но понеже не е китайска и все още не е счупена. Та това чакам. Сложил съм фазомерна крушка и звъков индикатор, така че като включа захранващия кабел, ако фазата минава пред ключа, обръщам щепсала.
                        Започнах с вариант моторче за чистачки от Ауди и даже си направих и платка с ШИМ управление, но реших да ползвам боша - без зарядно и прецакана батерия само събираше прахоляк.
                        Вчера правихме още проби - при намаляване скороста на телта изчиства всички пръски и много мазно и равномерно заварява. Под 20 Ам. на 1 степен не прави нищо. на 280 ам. топи винкел 10 и 8 заедно.
                        Поздрави на всички.

Коментар

Колега, поздравления за положения труд и да ти служи машината вярно. За да нямаш проблеми с фазата и нулата, може да си купиш от двуфазни или трифазни контакт и щепсал. Там няма как да объркаш положението и ще си винаги сигурен че няма да те трясне тока. Другото им предимство е че се получава много по-добър контакт и не греят при продължителна работа. Аз на електрожена съм си сложил трифазен щепсъл само с фаза и нула. Понезе степените ми се сменят по подобен начин и съм сигурен че няма фаза на ключа ми.
                          Относно топенето на винкел 8 и 10мм заедно съм съгласен, но тел 0.8мм идва доста тънка за заварка на толкова силен ампераж. Аз намерих една ролка с около 2кг тел на нея на 1.2мм и на струната на 250А ми заварява много по добре детаили дебели по 5-6мм. Ако е толкова мощна и се налага да я ползваш за дебели детайли, си подготви шланга за по-дебела тел. Няма да съжаляваш.

Коментар

Не можах да намеря ключ 9 степени затова реших да си го направя сам
                            Можеш да ползваш галетен превключвател (по-ефтини са и се намират) и тиристор, който да е отпушен изцяло. Схемата е елементарна с 3 елемента на кръст . Така ще стане много удобно за превключване на степените.

Коментар

Колега Гого77, съвета е много полезен, и бих го направил така по време на монтажа, но в момента си работя с ЦО, и превкл. си върши работата. Може би ако някой ден си сглобя друг...
                              Мисля да сложа клапан от пералня на газта и да го управлявам през контактора. В момента клапана е механичен на шланга и не ми харесва начина по който се работи. Първо се включва телта и после чрез натискане до край на бутона се пуска газта. Ще шунтирам механичния клапан за сметка на пералновия.
                              Ще споделя резултатите + снимки.
                              Поздрави на всички

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X