Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Котел за водно отопление

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Котел за водно отопление

Здравейте!

Решил съм да си направя котел за водно отопление и имам няколко въпроса.

-Каква марка стомана е подходяща?

-Какви електроди или тел да използвам?

-Кой вариант за монтаж на димогарните тръби към решетката е по-подходящ:

-вариант 1Натиснете снимката за да я уголемите

Име:var1p.jpg
Прегледи:1
Размер:45.5 КБ
ID:5996562

-вариант 2Натиснете снимката за да я уголемите

Име:var2b.jpg
Размер:28.8 КБ
ID:5996563
    Желая ви весели празници!

От: Котел за водно отопление

Вариант 3 - среден е между 1 и 2. Но и вариант 2 е добър.

Коментар

Добре си ги нарисувал, но технологично какво можеш да постигнеш?
      Имам в предвид с какво ще режеш отворите - лазер, плазма, газо-кислородно или ще дупчиш с бор корона?
      Тръбите най-добре е да са безшевни (една предпоставка за протичане по-малко).
      Това което съм гледал в производството на такива котлета беше тръбата преминава през ламарината и стига до ръба й. Най-надеждния начин да нямаш течове. Навсякъде се работи с телоподаващо и ремонтите (дай боже да нямаш нужда) се правят с електрод.
      Стоманата трябва да е "спокойна" и не се впускай в екзотики. Очаквам, че няма да правиш парно с пара.
      Последно редактирано от aig; 29-12-12, 19:02.
      АИГ-Заваряване ООД
      Заваръчни апарати "DEL"
      http://www.aigwelding.com
      0889 522 036

Коментар

Първоначално публикуван от filomatis Преглед на мнение

-Кой вариант за монтаж на димогарните тръби към решетката е по-подходящ
        Вариант 1 е при парните котли, където има налягане до 10 бара. А такова нещо като вариант 2 изобщо не съществува.

Коментар

Първоначално публикуван от aig Преглед на мнение
          Добре си ги нарисувал, но технологично какво можеш да постигнеш?
          Имам в предвид с какво ще режеш отворите - лазер, плазма, газо-кислородно или ще дупчиш с бор корона?
          На плазма ще ги режа,нали вече имам моя CNC маса.
          Аз всъщност съм заварил доста котли през живота си,може би по-вече от 300.Някога работих в такъв цех-работехме на ишлеме за германска фирма.Всички сглобки бяха по този начин:
          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:v1.jpg
Размер:12.8 КБ
ID:5439220
          Заварявахме с СО,с някаква турска тел и смес аргон +СО2. Беше изключение да да няма теч поне от 2-3 места.
          Заварявал съм няколко котли и водни ризи с електрожен по този начин:

Име:v2.jpg
Размер:15.7 КБ
ID:5439225
          и не съм имал проблеми с течове.Интуитивно ми се струва втория вариант по добър,но аз все пак не съм специалист.
          Иначе за димогарните тръби съм срещал и двата варианта,със значителен превес на първия.
          Щеше ми се да разбера какви са предимствата и недостатъците на двата варианта.

Коментар

Нещо такова искаш да кажеш?

Име:var3.jpg
Размер:20.8 КБ
ID:5439256

Коментар

Това което съм гледал в производството на такива котлета беше тръбата преминава през ламарината и стига до ръба й.
              Нещо такова ли?

Коментар

Нещо такова искаш да кажеш?
                [ATTACH=CONFIG]529956[/ATTACH]
                Да! Точно това имам в предвид.
                АИГ-Заваряване ООД
                Заваръчни апарати "DEL"
                http://www.aigwelding.com
                0889 522 036

Коментар

Въпросът е при температурните деформации по време на работа, заварката да отнася по-малко усилия. Затова правилен е първият вариант, със застъпване, а всички останали, ръб до ръб под 90 градуса означават проблеми после.

Коментар

Да! Точно това имам в предвид.
                    Ами от якостна гледна точка , това е най-зле от всички варианти .

Иначе моето "парно" котле съм си го правил сам - неръждясваща ламарина 18/8 , б3 и тръби ф80х2 , пак от същата марка . Всички шевове с ВИГ . Тръбите към ламарината - с ъглови шевове (вариант 1 ).
                    Проби на 8 атм. налягане , а понеже моите аргончици се бяха събрали да гледат сеир ( " а да видим к`во може шефа ") - останаха разочаровани , че и при студената и при горещата обкатка не се появи ни един теч .
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

.....
                      Аз всъщност съм заварил доста котли през живота си,може би по-вече от 300.......но аз все пак не съм специалист.
                      ......
                      Според мен , една десета от тези триста котли са достатъчна предпоставка един заварчик да се чувства специалист . ... ...освен ако всичките котли при водна проба не шуртят като лейка . ...ама тогава пък едва ли биха те държали на работа .
                      ...така че не виждам място за скромност

Всъщност , след 300 котела , да искаш акъл как да си завариш котлето ... нещо ми е странно .... ако не си решил да изпитваш участниците в този раздел де
                      Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

А всъщност колко голям котел си решил да правиш колега?Питам чисто информативно за да се направи калкулацията колко би излязъл готов такъв котел и колко би излязъл този който ти ще си произведеш.Както се казва да се види разликата.
                        Няма страшно в умирачката...
                        Страшното е да си жив!...

Коментар

То ако е за бройката,най-големите специалисти трябваше да са заваръчните роботи!Тази работа беше една от най -тъпите в живота ми.Убийствено монотонна!Нещо като модерни времена на Чарли Чаплин.Всеки ден в продължение на месеци един и същ модел котел.След 5 месеца ми писна и се махнах.Чак като лейки не течаха,ама както казах се случваше-не само моите,а и на всички колеги. МИГ-МАГ метода е производителен,но не особенно качествен.На местата където си започвал и спирал шева вероятноста да протече е 50:50,Затова трябваше да караме тигели по 3-4 метра без прекъсване.В момента не разполагам с мощно телоподаващо,с водно охлаждане и затова камерата мисля да я карам с електрожена,с електроди еквивалента на нашите Норд(7018-1).Ризата може и с телоподаващото.

Коментар

Колега,котела от които ще взаимствам е 22kW.Нещо подобно на това:Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Wood-Burner-Boilers1.jpg
Размер:37.2 КБ
ID:5439751.Не съм изработил все още работни чертежи,но ориентировъчно ще ми трябват около 200 кг желязо,5-6 тухли,торба огнеупорен цимент,малко вата....Колко ще излезе като пари според теб?

Коментар

Да-а интересна тема!
                              Мисля си че след като някой е заварил толкова много котли ,не би трябвало да пита за съвети а да дава такива ....
                              Изработването на котел или печка с водна риза не е хич проста работа макар че изглежда че не е нищо особено-това не са само няколно шева които не трябва да текат,а трябва и да върши работа,има модели котли които макар и утвърдени като марка не са най -добрия избор !
                              Само с гледане на картинки и правене на нещо подобно но това или онова -не става ... !
                              Ако модела които сте правили е бил добър и е вършил работа -направи точно такъв и изработи всичко по чертежи -защото всичко е останало е само губене на време ....а и не само !
                              Щастлива Нова Година !
                              https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                              https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X