Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Себестойност на заваръчен шев

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Себестойност на заваръчен шев

Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение

Така че си имам поне малко понятие от нормиране на труда.
    До сега от двата ти поста,не се убеждавам,че е така.

@ALEX_Z,не мога да схвана това
    РАБОТНИК III ст. ч.ч. 2,38 1.000 1.000 1.750 лв. Вижда ми се доста време за един метър шев.Или не съм разбрал нещо...

Коментар

Първоначално публикуван от fill Преглед на мнение
      До сега от двата ти поста,не се убеждавам,че е така.

@ALEX_Z,не мога да схвана това
      РАБОТНИК III ст. ч.ч. 2,38 1.000 1.000 1.750 лв. Вижда ми се доста време за един метър шев.Или не съм разбрал нещо...

Мога да ти отговоря принципно.Като са се съставяли нормите,се взима предвид абсолютно целият работен ден,с всички операции на работника,преобличане, подготовка на машините,инструмени и материали,почистване на работното място и т.н.вкл. и време за пикане.Правени са хронометрични наблюдения на много работни дни, на много хора,които се предполага че са работили съвестно.Отделно се включват всички присъщи трудови операции по конкретната дейност-в случая както подготовката на листовият материал,така и изчукване на шлаката, и привеждане на шева в завършен за проверка вид.Така се е нормирал труда в цялото строителство.Сега,като няма планова икономика,няма и нищо задължително в тези норми,въпреки че ги пробутват тук-таме по обществените поръчки.Най-важно е ти добре да си планираш разхода на време и всички ресурси.Това е само отправна точка.
      Предполагам, че Владо може да ти даде по-актуална методика за пазарни цени в момента.
      В наши дни обикновено всеки си прави собствени норми,които се шлайфат с резултатите от много подобни поръчки.
      А това конкретно 2,38 ч.ч. е сборно време на екип от 2-ма работника,III разряд.Сега виждам ,че съм допуснал неточност в табличката.2,38 ч.ч. беше за 8 мм. катет,а 1,75 ч.ч. за 6 мм. шев./това за сборни времена/.
      По-голямата игра е с определяне на административно-допълнителните разходи,доставно-складовите,амортизациите на машините ти,а и размера на печалбата.

Коментар

А , ALEX_Z почти е свършил работата

Аз пак ще започна от заглавието на темата :

"Себестойност" на заваръчния шев е цената , която ти струва на теб , за да го изработиш .
        "Стойност" на заваръчния шев е цената на която го продаваш. Т.е. в стойността вече си заложил и печалба .

Когато говорим за определяне на себестойност на заваръчния шев, първо трябва да имаме задание и заваръчна технология .

Заданието го дава естествено клиента . Технологията за заваряване се базира на предоставена проектна документация . В нея може да е указан методът ( или методите ) за заваряване на съответната конструкция , или този избор да се предоставя на Изпълнителя .
        От съществено значение в документацията е следното : в зависимост от степента на отговорност на съоръжението , дали има изисквания ( и какви ) за безразрушителен контрол на заваръчните шевове . Това е важно , защото определя каква квалификация на заварчиците ще е необходима . От там - и преките разходи за труд на заврчика.

Следват нормите .

Имайки вече яснота за технологията ( което включва и метода ) за заваряване се определят разходните норми за линеен метър или килограм наварен метал. Те се определят по теоретични формули или от готови таблици ( все не ми остава време тези дни да сканирам на готово тези неща за обмазани електроди . За МИГ-МАГ е по лесно).
        В случая на fill , за катет 8мм. трябва да се има предвид , че постигането му е в зависимост от дебелината на обмазаните електроди , но на един проход технологично няма как да стане . Заваряването ще е на 2 или 3 прохода , което удължава времето за заваряване и това също трябва да се отчете . Със все времето за изчукване на шлаката при всеки проход

Следва това , което подробно е описал ALEX_Z. При това трябва да се имат предвид и едни 5-6% за непредвидени разходи ( неминуемо разминаване от лоша организация , закъснели доставки и разни други ) . Отделно ако има изисквания за неразрушителен контрол , би трябвало да се предвидят и едни десетина % ( в зависимост от квалификацията на заварчиците ) към общото заваръчно време за отстраняване на дефекти .

Накрая като се тегли калема , ще излезе една цена от Х лева на линеен метър шев , или съответно на килограм наварен метал . , което представалява масрафа

Всичко до тук не засяга обществено икономическата формация Т.е. това се прави независимо дали се работи в Северна Корея , или в Щатите .

... и понеже живеем в държава с пазарна икономика ( Баси ! ) , идва на края стойността :
        т.е. трябва да вкараме и процентът печалба .

Тук вече зависи от това колко е лаком чорбаджията ( как звучи само !) и от конкуренцията .
        Трябва пак да има едни поне 5-6 % непредвидени разходи по форсмажорни обстоятелства , плюс накрая самия процент печалба - стига да има кой да плати накрая такава цена

.... а кой колко може " да откачи" на практика ... практиката е изпълнена с какви ли не примери . Случвало се е нееднократно да върша безплатни услуги например на някой дядо , дето с треперлив глас моли да му закърпя печката , или на дете , дето си бута колелото със счупен курбел .
        Много ме дразни обаче когато понякога работя с организация от топ 100 на данъкоплатците , върша им работа , която им пести милиони ( че и акъл им давам за това ) , а ти извиват ръцете така че да им свършиш работата безплатно . Ама това е друга тема

PS = Стана дълго , но няма как с две думи .
        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

И още допълнение.Като вземеш предвид всичко описано от мен и Владо,не си мисли, че норма време е голяма.По-скоро си мисли за цената на часовата ставка и другите начисления.Към момента има едни ведомствени книжки ,в които има нещо по въпроса,отново с препоръчителен характер. Отделно ,от това,тези норми са правени при доста идеализирани условия.Говорил съм преди години с доста възрастни колеги,свидетели на тези наблюдения.Организирани са нещо като соц. съревнования,за тези резултати.Моите емпирични наблюдения върху общостроителните норми ,доказват тези изводи.Преди време,като се пишеха нарядите на работниците в държавните предприятия по тези норми,се чудехме какво още да се изсмуче,да вземат прилични пари. Съвета ми е да се вземат като минимум,освен ако си нямаш вече собствени.

Коментар

Благодаря ви за изчерпателните отговори.Само да уточня.Участвал съм в соц.съревнования,а в пазарната икономика съм практически от 89г.Знам,че цената е някъде между тава което ти искаш,и това което пазара дава.Затова и заглавието е себестойност,а не стойност.Аз се опитвам да си изготвя собствени норми,даже всъщност за повечето неща,които изработвам,ги имам.Но,както казва Владо,знам го,мога да го направя,ама баш такова не съм правил.И за да не откривам топлата вода,винаги когато изготвям оферти,точно затова питам,има ли някакви помагала,като например формула по която да изчислиш разхода на електроди например,или ел енергия.Знам,че ги има от соца и не са съвсем актуални,но все пак са някаква база.
            Аз принципно за това,което ще се изработва,винаги се стремя да го калкулирам така,че да е ясно какво си заработил,когато приключиш с изработката.Така си спестявам куп соцконтролни главоболия.Имаш цена 2лв за метър шев,ти прецени каква надница искаш.Ако искаш 10лв-5 метра.Ако искаш 100лв - 50 метра.Плащаш за заварка,не за цигарите между електродите.
            @Кольо,не винаги цената на електрода по три работи в твоя полза.

Коментар

Хубава тема! Благодарение на тия норми лесно се прецакват пазарлъците от страна на клиенти, дето вечно и всичко им е скъпо. Соц-соц, ама си е добра основа било то и за създаване на собствени норми (във времена на съвременен загниващ капитализъм).
              диф сеуянин със самоует - www.rif4x4.bg

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X