Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с Decamig314

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с Decamig314

Здравейте,с голям мерак се сдобих с едно старо телоподаващо.Отдавна ми е мерак да си имам МИГ и като ми предложиха това на добра цена не му мислих много.Купих му нов шланг оправих бутилката и започнах тестване.Първо да отбележа,че досега не съм имал вземане даване с МИГ ,но имам малък опит с електрожен.При пробата апарата произведе искра,но не прави постоянна дъга а някак си на бързи пулсове и хвърля много искри на всеки пулс.От време на време успявам да задържа дъга но тя е много слаба и едвам топи метала.Пробвах на различни степени и различни дебелини метали но резултата е един и същ - само пръски и леко топене основно на телта.Модела е Декамиг314 140А.Има и един потенциометър който не знам за какво служи,този десния.Единия е за скороста на телта,средния за тайминга ,третия обаче е с неясна за мен цел , установих,че щтраква като се завърти близо до нулата.Моля даите съвет или ако някой от спецовете тук се съгласи да го поправи,естествено срещу заплащане плюс бутилка гроздов еликсир лична емисия . Ето и малко снимки.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0056.JPG
Прегледи:1
Размер:196.9 КБ
ID:5908654Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0059.JPG
Размер:215.1 КБ
ID:5908655Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0057.JPG
Размер:155.6 КБ
ID:5908656Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0055.JPG
Размер:219.5 КБ
ID:5908657Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0053.JPG
Размер:212.8 КБ
ID:5908658Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0058.JPG
Размер:221.9 КБ
ID:5908659Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_0054.JPG
Размер:216.2 КБ
ID:5908660

От: Проблем с Decamig314

Доколкото виждам от снимките липсва едно от двете най важни копчета.Това което променя волтажа(дължината на дъгата).Стои над тези 3 копчета които виждаш и е с 5 степени.На една от снимките се вижда набутано вътре в машината да виси на кабели,но врътката липсва.
    Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Копчето съм го свалил за да му пригодя врътка.Работи си защото като превключвам между степените се усеща как намаля или увеличава мощността,обаче дори и на най-силната 5та резултата е като описаното по горе от мен.

Коментар

Проблемите които описваш за съжаление могат да се породят по много причини.Започни от изключване на всякакъв вид пулсации.Тоест двете крайни (десни) копчета ги сложи на "0" ,като това дето щрака накрая го щракни.(изключено) Провери дали тела върви с постоянна скорост.След това сложи заветния голям ключ на положение 5.След това сложи копчето за скороста на тела в средно положение и пробвай.После като намаляш скороста на тела пробваш от време на време какво става с дъгата,ако почне да става много дълга и се появи опасност да се завари тела за дюзата или се завари почвай не да намаляваш скороста на тела а да я увеличаваш.
        П.С.Дръж разстояние м/у ръкохватката и детайла на не повече от 15мм.
        Единственото сигурно нещо е, че нищо не е сигурно.

Коментар

Нещо много свободно висящи кабели има .
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Що не вземеш да замериш диодите отначало?
            О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Пробвах всякакви варианти,най-много пробвах на 5та степен, второто копче е тайминг,няма как да го изключа щото като се намали докрай дава много малко време за всяко натискане на бутона.Третото го изключвах ,но пак си същото.Просто дъгата едвам става ,много слаба и топи само тела без та действа на метала.Има само две свободни жици ,но те са си оставени така май още от производителя.Аз ги съединих но като почнах да пробвам усетих че съвсем леко подпуши и веднага спрях и ги разделих.После си работеше както и преди.Според мен има някакъв проблем ,надявам се някой вещ в схемите да се изкаже.

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                Що не вземеш да замериш диодите отначало?
                Диодите,предполагам са тези квадратните пластини.Досега не съм имал работа с такъв вид диоди.Можеш ли да ми кажеш как да ги замеря ,имам уред с опция за диоди.

Коментар

Те са. Не съм съвсем сигурен, но ако схващам правилно снимката, би трябвало да си с 2 диода, тоест от трансформатора 2 дебели жици влизат в диодите, а средната отива на дросела (по-малкото "трансформаторче", дето е долу до изправителя). Ако е така, откачаш двете жици от трафа и мериш от средната към двата края на диодите.
                  В смисъл - слагаш минуса на уреда в средата, а плюса на уреда към единия и към другия край. После плюса в средата и минуса към единия и другия край на диодите. В единия случай трябва да не покаже нищо, а в другия - някаква стойност, примерно 400 до 800mV. Ако покаже 0 - лошо, диод на късо и пуска променлива. Ако не покаже нищо и в двете посоки - пак лошо, прекъснат диод и половината "ток" липсва.

Между другото, ако дросела е закъсил някъде, не знам дали няма да ти прави точно този номер, но не се сещам как да го провериш сам.

Коментар

Абе май са му 3 диодите но не се вижда добре средния извод и кабела е бял без червения шлаух върху него.
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Монофазно ми се вижда. Може и да не виждам добре де
                      какви са шансовете големия ключ да е с нагорели контакти?

Коментар

Първоначално публикуван от tef4o Преглед на мнение
                        Те са. Не съм съвсем сигурен, но ако схващам правилно снимката, би трябвало да си с 2 диода, тоест от трансформатора 2 дебели жици влизат в диодите, а средната отива на дросела (по-малкото "трансформаторче", дето е долу до изправителя). Ако е така, откачаш двете жици от трафа и мериш от средната към двата края на диодите.
                        В смисъл - слагаш минуса на уреда в средата, а плюса на уреда към единия и към другия край. После плюса в средата и минуса към единия и другия край на диодите. В единия случай трябва да не покаже нищо, а в другия - някаква стойност, примерно 400 до 800mV. Ако покаже 0 - лошо, диод на късо и пуска променлива. Ако не покаже нищо и в двете посоки - пак лошо, прекъснат диод и половината "ток" липсва.

Между другото, ако дросела е закъсил някъде, не знам дали няма да ти прави точно този номер, но не се сещам как да го провериш сам.
                        Монофазен е уреда.Направих замерване според указанията ти.На диодите има 4 извода, два от трансформатора,един към дросела и един към шланга.От дросел(+) към трафа(-) дава по около 450mV двата края на трафа.На обратно-нищо.От шланга(-) към трафа(+) пак дава по толкова горе-долу и наобратно нищо.От шланга(-) към дросела(+) дава около 850mV на обратно нищо.Предварително бях разкачил всички краища на диодите.
                        Това би трябвало да значи ,че са здрави диодите.Дросела замерих на съпротивление и даде 0,2 ома.
                        Какво мога да проверя още?Пак да помоля, ако някой пожелае да се заеме с ремонта ще си платя каквото струва и ще почерпя с домашна първокачествена грозданка само да стане работата.

Коментар

Ако си с 4 края на изправителя, значи мако съм те подвел, но така или иначе диодите изглежда да са здрави.
                          Всъщност, къде си, като география?

Коментар

От София съм,по точно Г.Лозен.

Коментар

Не знам дали си правил нещо по машината но явно доста голяма ремонт ще и трябва, модела е много стар и нищо не може да се намери в нета за него !
                              Но си мисля че машината е с прекъсващ режим на работа и точно двете десни копчета са за тази функция средното би трябвало да е за времето на горене на дъгата а най дясното за времето на прекъсване и си мисля че тези двете копчета трябва да могат да се изключват и да мине в нормален режим на работа и да работи само с 5 степенния ключ и първия потенциометър за скоростта на телта .
                              https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
                              https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc

Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X