Интересува ме какво напрежение трябва да се подаде на аргоновата горелка за да подържа 30-40А заваръчен ток. Имам два 500 ватови трансформатора които свързани заедно могат да осигурят 30-40А ток и 24в променливо напрежение, но не знам дали напрежението ще е достатъчно. Идеята е да може да заварява неръждаема стомана с дебелина 1.5-2мм. Другият въпрос е задължително ли е изправянето и филтрирането на напрежението когато се заварява неръждаема стомана?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въпрос за аргонов апарат.
Свий
X
-
От: Въпрос за аргонов апарат.
Ще прощаваш, сигурно много ти се иска да заваряваш, но печелиш наградата на раздела за най-аджамийска тема.
Някога, с някакъв прибор, по някакъв метод, нещо заварявал ли си? Било то и асмалък?
-
МАГ и ММА с ВИГ нямам никакъв опит. Като заваряването ми е хоби не професия. Идеята е ако може да се направи някакъв непретенциозен ВИГ апарат с който да си върша работа като имам нужда да заварявам някакви дребни детайли от неръждаема стомана. Иначе благодаря за топлото посрещане
.
Коментар
-
Ясно. За подробности да се изкажат заварчиците, но аз от по-електрическата страна ще кажа, че заваръчните трансформатори нямат много общо с тези, които се използват за захранване на разни устройства. От обикновен трансформатор става само токоизточник за телоподаващо, при това - калпав.
30-40 ампера и 24 волта няма да ти стигнат доникъде, отделна тема е как ще запалиш дъга от синусоиден променливотоков източник с твърда характеристика, в аргон.
Коментар
-
Доколкото разбирам дъгата ще загасва когато напрежението преминава през нулата, и това ще е проблем. Имам грец за 200в 40А и кондензатори 4 броя по 15000 микро на 63в. Изправеното напрежене би трябвало да е около 32-33в. Може би това ще реши проблема със стабилността на дъгата. Не знам дали това филтриране ще е достатъчно. Обикновенно 1000микро/ампер е достатъчно но как е при ВИГ апаратите не знам. Намерих ВАХ на дъгата при ММА но все още немога да разбера как стоят нещата при ВИГ метода. Все още съм на етап проучване и всяка информация относто това начинание е добре дошла. Благодаря предварително за всички отговори.
Коментар
-
За работа на ВИГ е нужен прав ток и ако имаш трансформаторен електрожен ще е необходимо да се изправи тока но не само това ... мисля че имаше теми във форума по този въпросПървоначално публикуван от 2300t Преглед на мнениеМАГ и ММА с ВИГ нямам никакъв опит. Като заваряването ми е хоби не професия. Идеята е ако може да се направи някакъв непретенциозен ВИГ апарат с който да си върша работа като имам нужда да заварявам някакви дребни детайли от неръждаема стомана. Иначе благодаря за топлото посрещане
.https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc
Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.
Коментар
-
Идеята да сложиш кондензатори на изхода окончателно ликвидира идеята за стабилна волтова дъга на изхода на токоизточника и упорито те праща към телоподаващите устройства. Волтовата дъга на очаква да я захранваш през индуктивност и с възможно по-мека ВАХ, в идеалния случай - с генератор на ток. В съседната тема за направа на инверторни апарати има няколко обзорни статии, там има освен друго, поне общия вид на ВАХ който ти трябва за такава цел.Първоначално публикуван от 2300t Преглед на мнениеДоколкото разбирам дъгата ще загасва когато напрежението преминава през нулата, и това ще е проблем. Имам грец за 200в 40А и кондензатори 4 броя по 15000 микро на 63в. Изправеното напрежене би трябвало да е около 32-33в. Може би това ще реши проблема със стабилността на дъгата. Не знам дали това филтриране ще е достатъчно. Обикновенно 1000микро/ампер е достатъчно но как е при ВИГ апаратите не знам. Намерих ВАХ на дъгата при ММА но все още немога да разбера как стоят нещата при ВИГ метода. Все още съм на етап проучване и всяка информация относто това начинание е добре дошла. Благодаря предварително за всички отговори.
Коментар
-
За ВИГ заваряване (както и ММА-електрожен) се изисква стръмнопадаща характеристика на транстофматора (на МИГ/МАГ се изисква да е с твъдра характеристика)... т.е. на празен ход напрежението да ти е например 40-50волта и като запалиш дъгата и си развие амперите (да речем 50-60) да спадне на 20-тина волта (толква някъде е средното като гледам харектеристиките на слабите аргонови апарати) Бях намирал преди време разни схеми, че и аз се бях запалил по нещо пободно, даже тема имам някъде тук, и накрая ми писна че не успях да регулирам тока и зарезах всичко
Схемата беше с кондензатори които умножаваха напрежението на празен ход и с дросел след тях и така имаш голямо пусково напрежение за по-лесен старт на електода, но като запалиш си се намалява на необходимото 20-30волта беше на схемата.
Иначе то по-скоро за тънки детайли ти трябва по-прецизна техника, а не просто слаб ток... макар че 2мм. не е чак толкова тънко де, но пак ако не е опитна ръката и не може да се намалява тока, ще стават често дупки при по-тънки детайлиМоите снимки...
https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
https://500px.com/ivankoo
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар