Интересува ме какво напрежение трябва да се подаде на аргоновата горелка за да подържа 30-40А заваръчен ток. Имам два 500 ватови трансформатора които свързани заедно могат да осигурят 30-40А ток и 24в променливо напрежение, но не знам дали напрежението ще е достатъчно. Идеята е да може да заварява неръждаема стомана с дебелина 1.5-2мм. Другият въпрос е задължително ли е изправянето и филтрирането на напрежението когато се заварява неръждаема стомана?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въпрос за аргонов апарат.
Свий
X
-
От: Въпрос за аргонов апарат.
Ще прощаваш, сигурно много ти се иска да заваряваш, но печелиш наградата на раздела за най-аджамийска тема.
Някога, с някакъв прибор, по някакъв метод, нещо заварявал ли си? Било то и асмалък?
-
МАГ и ММА с ВИГ нямам никакъв опит. Като заваряването ми е хоби не професия. Идеята е ако може да се направи някакъв непретенциозен ВИГ апарат с който да си върша работа като имам нужда да заварявам някакви дребни детайли от неръждаема стомана. Иначе благодаря за топлото посрещане.
Коментар
-
Ясно. За подробности да се изкажат заварчиците, но аз от по-електрическата страна ще кажа, че заваръчните трансформатори нямат много общо с тези, които се използват за захранване на разни устройства. От обикновен трансформатор става само токоизточник за телоподаващо, при това - калпав.
30-40 ампера и 24 волта няма да ти стигнат доникъде, отделна тема е как ще запалиш дъга от синусоиден променливотоков източник с твърда характеристика, в аргон.
Коментар
-
Доколкото разбирам дъгата ще загасва когато напрежението преминава през нулата, и това ще е проблем. Имам грец за 200в 40А и кондензатори 4 броя по 15000 микро на 63в. Изправеното напрежене би трябвало да е около 32-33в. Може би това ще реши проблема със стабилността на дъгата. Не знам дали това филтриране ще е достатъчно. Обикновенно 1000микро/ампер е достатъчно но как е при ВИГ апаратите не знам. Намерих ВАХ на дъгата при ММА но все още немога да разбера как стоят нещата при ВИГ метода. Все още съм на етап проучване и всяка информация относто това начинание е добре дошла. Благодаря предварително за всички отговори.
Коментар
-
Първоначално публикуван от 2300t Преглед на мнениеМАГ и ММА с ВИГ нямам никакъв опит. Като заваряването ми е хоби не професия. Идеята е ако може да се направи някакъв непретенциозен ВИГ апарат с който да си върша работа като имам нужда да заварявам някакви дребни детайли от неръждаема стомана. Иначе благодаря за топлото посрещане.
https://www.youtube.com/watch?v=cgb6BThxVU4
https://www.youtube.com/watch?v=Dz3BH1U3TPc
Being A Good Welder Is 3% Talent, 97% Not Being Distracted By The Internet.
Коментар
-
Първоначално публикуван от 2300t Преглед на мнениеДоколкото разбирам дъгата ще загасва когато напрежението преминава през нулата, и това ще е проблем. Имам грец за 200в 40А и кондензатори 4 броя по 15000 микро на 63в. Изправеното напрежене би трябвало да е около 32-33в. Може би това ще реши проблема със стабилността на дъгата. Не знам дали това филтриране ще е достатъчно. Обикновенно 1000микро/ампер е достатъчно но как е при ВИГ апаратите не знам. Намерих ВАХ на дъгата при ММА но все още немога да разбера как стоят нещата при ВИГ метода. Все още съм на етап проучване и всяка информация относто това начинание е добре дошла. Благодаря предварително за всички отговори.
Коментар
-
За ВИГ заваряване (както и ММА-електрожен) се изисква стръмнопадаща характеристика на транстофматора (на МИГ/МАГ се изисква да е с твъдра характеристика)... т.е. на празен ход напрежението да ти е например 40-50волта и като запалиш дъгата и си развие амперите (да речем 50-60) да спадне на 20-тина волта (толква някъде е средното като гледам харектеристиките на слабите аргонови апарати) Бях намирал преди време разни схеми, че и аз се бях запалил по нещо пободно, даже тема имам някъде тук, и накрая ми писна че не успях да регулирам тока и зарезах всичкоСхемата беше с кондензатори които умножаваха напрежението на празен ход и с дросел след тях и така имаш голямо пусково напрежение за по-лесен старт на електода, но като запалиш си се намалява на необходимото 20-30волта беше на схемата.
Иначе то по-скоро за тънки детайли ти трябва по-прецизна техника, а не просто слаб ток... макар че 2мм. не е чак толкова тънко де, но пак ако не е опитна ръката и не може да се намалява тока, ще стават често дупки при по-тънки детайлиМоите снимки...
https://www.facebook.com/Photography.by.Ivanko
https://500px.com/ivankoo
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар