Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Made in Bulgaria

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Made in Bulgaria

Не знам с какъв модул / и защо модул а не отделни транзистори/ сте го правили и кога е била това, но в момента отлични като характеристика ИГБТ транзистори струват 2.7лв за бр.!!!! За сравнение МОСФЕТИ които заместват 12 бр във Вашата машина са на цена 2.4лв за бр.
    Извода оставям на Вас.
    ПП Четири бр /4/ от ИГБТ транзисторите които посочих като цена заместват 12 бр от Вашите МОСФЕТ, с по-малки загуби /разбирай отделена топлина/

И още - побеже се спомена за "разбиване" китайските производители - откакто разбрах доставната цена на ДВД плеъри във голяма верига магазини /3/ три долара!!! съм се отказал да разбивам когото и да е...въпрос на време е да се появят в БГ машини с функционалност /управление/ като Вашата на по-ниска цена, с китайски произход на 100%. Не стоят на място и там на Изток
    Това го казвам със заседнала буца в гърлото...който иска - да ми вярва...не ми харесва ама...
    Последно редактирано от pansim; 24-05-13, 11:01.
    Панайот Бърдарски
    0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
      Не знам с какъв модул / и защо модул а не отделни транзистори/ сте го правили и кога е била това, но в момента отлични като характеристика ИГБТ транзистори струват 2.7лв за бр.!!!! За сравнение МОСФЕТИ които заместват 12 бр във Вашата машина са на цена 2.4лв за бр.
      Извода оставям на Вас.
      Извода който е трябвало си го е направил отдавна. По-горе ти казах една от причините да се ползват MOSFET-и - работи на 100kHz вместо на 20. Такова техническо решение е избрал някой, и то работи. Телоподаващото ми е с IGBT. Не е по-компактно - горе-долу със същите размери е, но ако трябваше да е електрожен, трябваше да е с 2-3 пъти по-голяма индуктивност на изхода, та даже може да излезе и по-голямо накрая. Че щеше да е точно 5 пъти по-тромаво като характеристики е друг въпрос, но и той не маловажен.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

sparkybg - за какви 20 кХц ми пишеш??? Отдавна, ама много отдавна ИГБТ транзисторите работят великолепно на честоти над 70-100кХц. И тези по 2.7 лв. за бройка работят успешно на 80кХц.
        Имам усещането че някой е спрял да следи новостите преди 7-8 години...
        И откога твоето китайско телоподаващо е мерило за нивото на развитие на силовата електроника???
        Като ще правим нещо в БГ нека поне бъде на ниво, а не копие на китайска техника от преди 5-6 години...
        За характеристиките мога още да кажа - важен е не само изходния дросел а и управлението на силовия мост. По среден ток както е в МОСФЕТ версията няма да получим необходимата динамика на управление на дъгата. Трябва да се управлява поциклово, но там излизат други проблеми с мостовете / или полумост/ все тая..
        Панайот Бърдарски
        0887 60 77 22

Коментар

Не знам за новостите, ама когато аз търся нещо, то гледам да е чук. Да работи и да не се разваля. Та тия новости помагат ли да е по надежден апарата, или просто го правят по-лек и малък? Щото ако е второто, аз не виждам особен смисъл.

Коментар

Т-1000 - най-здравото нещо в заваръчната техника е правен в гараж електрожен с откраднати от цеха кабели и тегло 50кг.
            Това е мечтата - нали! Ще работи 30 години...ама що ли вече все по-рядко ги ползуват???

А сега сериозно - въпроса със надеждноста на дадено електронно устройство е толкова разтеглива тема, че излиза много извън рамките на форума.
            Не може да се даде еднозначен отговор на твоя въпрос! Поне аз не мога...ако някой се наема с едно изречение да предаде цяла една наука - моля...
            Панайот Бърдарски
            0887 60 77 22

Коментар

Ами вероятно като ползват електрожена от дъжд на вятър и все го забутват някъде в гаража, всеки път като го ровят го псуват колко е тежък и как като си вземат нещо 7-8 кила ще се родят? Или пък митовете за качеството на заварката, знам ли?

Коментар

Най-голямото предимство на инверторните машини е теглото, особенно когато се ползват с монтажна цел. На трансформаторните (тежките машини) най-голямото предимство енадеждността. От 2 години съм си сложил тежкия, гажажно правен електрожен на колишка и в двора нямам никакви проблеми с него, кабели дълги по 5м. Оглеждам се и аз за лекичък електрожен, но като виждам че парите му не мога да изкарам в близко бъдеще и се отказвам. Ако дойде при мене работа за която ще ми е необходим и за няколко дни ще изкарам себестойноста му, веднага ще го купя. Но уви няма и си бачкам със старите машини, които до сега не са ме предавали.

Коментар

sparkybg - за какви 20 кХц ми пишеш??? Отдавна, ама много отдавна ИГБТ транзисторите работят великолепно на честоти над 70-100кХц. И тези по 2.7 лв. за бройка работят успешно на 80кХц.
                  Работещите на повече килохерци са с по-голям пад. Колкото повече килохерци - толкова по-голям пад. Ако искаш прочети им чаршафите. И лошото е че колкото и да ги паралелиш - пада си е все толкова, за разлика от MOSFET-ите. И двете технологии си имат кусурите, и при двете технологии тепърва ще има още развитие.

Заваръчните машините с IGBT масово са на 20 килохерца. Може да праовериш ако искаш. И това не е случайно.

Имам усещането че някой е спрял да следи новостите преди 7-8 години...
                  Харча кажи-речи по една прилична за някои региони заплата месечно за следене на новостите. IGBT до 300Khz херца има от над 7-8 години. Има си предимствата, но си има и недостатъците.

И откога твоето китайско телоподаващо е мерило за нивото на развитие на силовата електроника???
                  Откакто работи по-добре от доста по-мъдести такива, поне според рекламите на тия, дето ги продават.

Вземи продукцията на някоя известна фирма и се опитай да намериш информация за това на колко килохерца работи. Телоподаващото ми не е показател за това - просто е едно от най-масовите решения. Пълен мост с ИГБТ, в токов режим, 4 транзистора, 4 диода, тороидален траф, 200А с 60% ПВ по книга на 200А. Аз не съм успял да го изключа от претоварване. Не съм успял даже да му нагрея значимо радиатора. Силовата му част като обем и тегло е сравнима с тая с MOSFET-ите. Само дето дросела на изхода му е символичен, защото не му трябва.

Като ще правим нещо в БГ нека поне бъде на ниво, а не копие на китайска техника от преди 5-6 години...
                  Като ще правим нещо в БГ, то трябва най-напред да е продаваемо. Тук няма кой да ти направи една свястна платка, ти ми говориш за производство.

За характеристиките мога още да кажа - важен е не само изходния дросел а и управлението на силовия мост. По среден ток както е в МОСФЕТ версията няма да получим необходимата динамика на управление на дъгата.
                  Убеден ли си в това? Защото силовата част с MOSFET-ите е в състояние да дава на изхода много над килохерц (до толкова съм пробвал, и все още си беше правоъгълно, което значи че има потенциал за поне до 3-5, че и повече килохерца) правоъгълен ток или напрежение. Съвсем не много машини могат същото, даже и маркови такива. И впрочем съвсем нищо не пречи да се направи в токов режим. MOSFET-ите нямат никакво отношение по въпроса.

Трябва да се управлява поциклово, но там излизат други проблеми с мостовете / или полумост/ все тая..
                  Какво трабва и какво не е решение на конструктора. Панацея няма. Сам си казал че излизат и други проблеми. Читави решения има и по двата метода, но пълно щастие - по нито един от двата.

Управлението поциклово впрочем не ти дава по-голяма динамика на изхода, а по-голяма динамика по отношение на компенсация на падовете на входното напрежение. Основно се ползва input feedforward или токов режим. Съществени разлики по обратната връзка от изхода няма.

И изходния дросел си е съвсем основно ограничение на динамиката и не можеш да го преодолееш с никаква електроника. При еднакви други условия по-големия като стойност дросел значи по-бавна промяна на тока, минаващ през него. И не можеш да направиш абсолютно нищо по въпроса за да компенсираш това. При еднакви изисквания за пулсации в изходното напрежение или ток, 100 килохерцова машина ще бие всяка 20 килохерцова по динамика - просто дросела и е 5 пъти по-малък като стойност.
                  Последно редактирано от sparkybg; 25-05-13, 00:42.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Мнение, насочено към Георги - съдружник към фирма ДЕЛ
                    Похвално е желанието нещо да се прави в БГ. И не омаловажавам Вашия труд!
                    Само искам да отбележа, че можеше да се разработи тук, на наша земя, една по-добра силова част, със съвременни елементи и доста по - малки габарити и тегло при идентични мощностни характеристики. ЦЕНАТА на крайното изделие едвали ще се различава съществено, тъй като Вие, както и аз и някои други колеги тук във форума, знаем не се определя основно от себестойноста на елементите. Но за сметка на това щяхте да имате надеждна машина със по-добри показатели от гледна точка на габарити и тегло спрямо мощноста.
                    Това е само мое мнение и не ангажирам никого с него.
                    Не излиза цената човек, просто в Китай всичко е по-евтино въпреки че се транспортира от десетки хиляди километри. Цената наистина не се определя от себестойност на елементите. Има транспорт, мита, ДДС което държавата взима още при вноса без значение че може да продадеш машината след 3 години, преводи на документация, някой лев за гаранция, касови апарати, заплати, евентуална надценка за да има печалба за дистрибутор и т.н. Не е толкова лесно да правиш бизнес в България, защото държавата не помага, а пречи. Представи си го така, плащаш стоката на китайците през януари, почват да работят ама ги хваща китайската Нова година и почиват 17 дни както тази година. В края на февруари стоката е готова за товарене, след 40-45 дни е при теб, от плащането са минали повече от 3 месеца. Въпреки всички трудности пак е по-изгодно да внесеш, вместо да произвеждаш. Почти във всички браншове е така. Всички производители на заваръчна техника в България произвеждат прекалено скъпо или правят морално остарели машини, каквито пазара не иска. Няма да цитирам имена на фирми ама не може да продаваш машина без търговски вид, без хубава опаковка, със скапани кабели които се чупят в студа или не могат да се разгънат докато на пазара има по-хубави продукти. Или на черен кабел да сложиш бял щепсел, за теб става, но няма търговски вид. Да не говоря че повечето не дават и законовата гаранция от 24 месеца за физически лица, не издават документи и т.н.

edit
                    Все още има хора които реагират отрицателно на това че нещо е с произход Китай. При нас 70% от стоката е от там и е по-добра и конкурентна от европейската.
                    Последно редактирано от dragozow; 25-05-13, 05:32.

Коментар

Извода оставям на Вас.
                      ПП Четири бр /4/ от ИГБТ транзисторите които посочих като цена заместват 12 бр от Вашите МОСФЕТ, с по-малки загуби /разбирай отделена топлина/

И още - побеже се спомена за "разбиване" китайските производители - откакто разбрах доставната цена на ДВД плеъри във голяма верига магазини /3/ три долара!!! съм се отказал да разбивам когото и да е...въпрос на време е да се появят в БГ машини с функционалност /управление/ като Вашата на по-ниска цена, с китайски произход на 100%. Не стоят на място и там на Изток
                      Това го казвам със заседнала буца в гърлото...който иска - да ми вярва...не ми харесва ама...
                      Човек когато дойде моята машина първата работа беше да я огледат няколко човека от катедра Силова електроника на ТУ София . Заключението им беше че с някои дребни пропуски в изпълнението машината е перфектна . Същия ден един от тях си поръча същата . Спарки и Данчо го познават човека. В тая катедра повечето хора са опитвали в един момент да произвеждат нещо но са стигнали до изводите на Спарки по трудния начин . Това при положение че имаме собствена платкаджийница където могат да ти ецват всякаква платка по твоя схема .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Спарки, много си писал, ама...някой може и да ти вярват... НО ето факти:

1. Фрониус транспокет - 100кХц ИГБТ транзистори /модул/
                        2. Селко - генезис 1700 - 85кХц ИГБТ
                        3. Линколн електрик - инвертек 205 Т пулс - 100кХц - много интересна конструкция два отделни инвертора
                        в един корпус. Тежък /18кг/ и доста добре направен ИГБТ
                        4. Гизми 161 - 85 кХц - ИГБТ
                        5. Рейнбоу - не много известна фирма у нас /според мен/ планарен силов трансформатор - ФАЗОВО управление 100кХц
                        Някъде да видя 20кХц... Ако и това не те убеди - не знам какво друго.

И в добавка - ИГБТ транзисторите които ползувам имат пад на напрежение при 40А колекторен ток и 100гр на кристала - 1.9волта. Работят великолепно на 80 кХц лично съм ги тествал. В моите инвертори са на 40кХц ама за това си има други причини. Въпреки това, целия инвертор без кутия тежи 3.8кг и дава гарантирано 200А максимален ток при заваряване с 4мм електрод. ПВ при 120А -100%.
                        Приятен ден на всички
                        Панайот Бърдарски
                        0887 60 77 22

Коментар

4. Гизми 161 - 85 кХц - ИГБТ
                          Това въобще не го давай като критерий за нищо. Дефектира в пъти повече от китайците, сервизира се трудно и работи по-зле от тях.

И в добавка - ИГБТ транзисторите които ползувам имат пад на напрежение при 40А колекторен ток и 100гр на кристала - 1.9волта. Работят великолепно на 80 кХц лично съм ги тествал. В моите инвертори са на 40кХц ама за това си има други причини. Въпреки това, целия инвертор без кутия тежи 3.8кг и дава гарантирано 200А максимален ток при заваряване с 4мм електрод. ПВ при 120А -100%.
                          Приятен ден на всички
                          Направи ги с ПВ 60% при 200А, после го сложи в кутия, и виж дали пак ще тежи толкова, и най-вече дали ще можеш да го продаваш конкурирайки китайското.

После, далеч бъди от мисълта че китайците са измислили въпросното. Копирали са го от някой. И съвсем резонно вървят известно количество години назад от останалите. Тия се правят поне от 10-ина години, без никаква съществена промяна по тях. И колкото и да не ти харесват, читаво произведените правят това, за което са направени и не дефектират, за разлика от GYSMI-то например. Да, има образци дето някой е правил с краката си, но пак казвам - от силно значение е от кой ги купуваш. Някои производители въобще не ги пускат след като са сглобени, камо ли да им настройват нещо.

@Sek.1: Българските платкаджийници, без една (но там режат зелки за малки серии платки) са нискотехнологични, с технологии на 20+години. Ако ти трябва например 4 слойна платка с тънки пистички и малки отвори, практически няма кой да ти я направи тук за смислени пари. За качеството въобще не искам да отварям дума. А ако ти трябва 6, 8 и нагоре слоя - абсурт. В европа излиза по-евтино, а за Китай няма смисъл да отваряме приказка въобще.

Коментар

ПВ 60% при 200А.......а при колко градуса? При про-машините е за 40 градуса, при китайците ПВ-то е за 20 градуса и нереални 200А (поне тия на нашия пазар са такива). Това означава, че трябва да се разделят на 2 данните на китайските електрожени. За мен идеалната машина е 140-150А с ПВ 100% при 80А и 40 градуса околна температура. Лека, удобна и люта.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

@Sek.1: Българските платкаджийници, без една (но там режат зелки за малки серии платки) са нискотехнологични, с технологии на 20+години. Ако ти трябва например 4 слойна платка с тънки пистички и малки отвори, практически няма кой да ти я направи тук за смислени пари. За качеството въобще не искам да отварям дума. А ако ти трябва 6, 8 и нагоре слоя - абсурт. В европа излиза по-евтино, а за Китай няма смисъл да отваряме приказка въобще.
                              То едната машина която ецва платките в железен трихлорид е китайска . Дойде преди 4-5 години . Доста зор видях докато я пусна но работи перфектно . Старата е американска Хемкът на 30 и отгоре години и китайчето определено е по добро от нея . За технологията си прав на 30+ години е но работи и не се е променила много съществено.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM5854.jpg
Прегледи:1
Размер:127.7 КБ
ID:5485520 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:HPIM5859.jpg
Прегледи:2
Размер:125.9 КБ
ID:5485521
                              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Технологията се е променила. Питай колегите ти дали могат да правят 4 милса (0.1мм) или поне 6 милса (0.15мм) писта на 35 микрона мед, дали могат да правят 6 слойни платки с дебелина 0.8мм, дали могат да правят метализирани отвори 0.1мм и дали можат да правят глухи преходи между слоевете (последното е пожелателно, но говори за технологията), и всичкото това с 1-2% брак и с опция за пълен електрически тест.

А, и пистите 0.1 и 0.15мм да са реални такива, а не от подецването да са примерно с 30% по-тънки.

От сега ти казвам че не могат нищо от това.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X