Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Бобина за размагнитване на кинескоп
Свий
X
-
От: Бобина за размагнитване на кинескоп
Браво, докторе! Имаш широки интереси.Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнениеСлед като го отремонтирах
се загледах и ми направи впечатление, че проблема с ,,петната" се е задълбочил. Имам силното съмнение, че няма да мине само с бобина...
Можеш да продължиш, като намериш и изключиш собствената система за размагнитване на телевизора. Някъде около входа на кабела за захранването има елемент с 4 крачета и силни следи от загряване. Близо до него тръгва двоен проводник захранващ бобината около кинескопа. Изключи му куплунга и виж дали ще се оправи. Евентуално ще иска едно външно размагнитване. А след това ще трябва да търсиш и смениш онзи елемент с 4-те крачета. Междувременно тв-то може да си работи.
Коментар
-
В днешно време всеки разполага с "ТВ генератор". Компютър с ТВ-изход и подходяща програма за рисуване на цветна таблица или каквото е необходимо.Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнениеИмам силното съмнение, че предвид липсата на съществен ефект от ,,размагнитването" и продължаващото задълбочаване на проблема се касае за по-генерална десинхронизация на RGB-лъчите. Вероятно се налага механична настройка на пасивните магнитни рингове в основата на кинескопа. Дали някой от вас разполага с цветен сигнал-генератор, достатъчно опит и малко свободно време за да осъществим една настройка в ,,домашни условия" - естествено срещу заплащане.
Изключи телевизора за десетина минути от контакта и пак го включи. Така термисторът на размагнитването ще изстине за да може да сработи размагнитващата му бобина. При необходимост, повтори операцията няколко пъти.
Вкарваш пациента в заблуда...Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнениеБраво, докторе! Имаш широки интереси.
Можеш да продължиш, като намериш и изключиш собствената система за размагнитване на телевизора. Някъде около входа на кабела за захранването има елемент с 4 крачета и силни следи от загряване. Близо до него тръгва двоен проводник захранващ бобината около кинескопа. Изключи му куплунга и виж дали ще се оправи. Евентуално ще иска едно външно размагнитване. А след това ще трябва да търсиш и смениш онзи елемент с 4-те крачета. Междувременно тв-то може да си работи.
Чаркът е с три (3) извода.
Коментар
-
Докторите са корави типове, знам ли как е запоявал...Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнениеА пък ти го караш да го изключи.
Да не мислиш, че е запоявал около ТХО-то под напрежение?
Ако е така, значи вече наистина е пациент.
Коментар
-
Ами, той нервите ги запоява под напрежение, защото изключването е подсъдно. Не вярвам един ТХО да му се опре, само няколко хиляди волта са там - а винаги е по-удобно да работиш според навиците си.
Коментар
-
Ттттррряяябббваше да ми кажете за напрежението ппппо-рррано ззззащото...
Шегувам се
В интерес на истината поназнайвам нещо в областта (национален шампион по радиоелектроника към ТНТМ - 1992 г.; дипломиран техник по специалност радиотехника и телевизия - 1996 г.; близо година практика в сервиз - като студент; ).
Относно пациента: изключването от мрежата не помага - опитано многократно; освен петната прави впечатление и несъвпаденито в проекционните точки на отделните лъчи в краищата на екрана (леко разтрояване на образа)...Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
„Ако Дракула беше веган, щеше да се казва - Брокула..."
LZ1EMS
Коментар
-
Нещо много добро зрение имаш.Първоначално публикуван от emanuilis Преглед на мнениеОтносно пациента: изключването от мрежата не помага - опитано многократно; освен петната прави впечатление и несъвпаденито в проекционните точки на отделните лъчи в краищата на екрана (леко разтрояване на образа)...
Аз да ти намекна, че връткането на магнитните пръстени на опашката на кинескопа е рядко неблагодарна работа, която поради естеството си буди подозрение у някои по-масови религии. Софтуерът, с който се настройват кинескопи, се нарича Nokia Monitor Test и го има из интернета. Ако нямаш компютър, който да изкарва видеосигнал за телевизор, ще измислим нещо.
Коментар
-
Смяташ, че не може да се коригираПървоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеЕ, за телевизор на тая преклонна възраст това в краищата го приеми за нормално.
Т.е., че всичко се дължи на някакъв необратим процес на стареене на кинескопа
Като цяло не му липсва яркост и контраст, всичко е прекалено... нееднородно (петнисто).
Аз и да имам подходящ сигнал-генератор ще загубя мн. повече време да го направя сам, отколкото ако се доверя на човек с достатъчно и непрекъснат опит в тази сфера...Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеАз да ти намекна, че връткането на магнитните пръстени на опашката на кинескопа е рядко неблагодарна работа, която поради естеството си буди подозрение у някои по-масови религии. Софтуерът, с който се настройват кинескопи, се нарича Nokia Monitor Test и го има из интернета. Ако нямаш компютър, който да изкарва видеосигнал за телевизор, ще измислим нещо.Последно редактирано от emanuilis; 09-05-11, 00:58.Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
LZ1EMS
Коментар
-
За петната не знам. За разтрояването по ъглите - общо взето това ми е впечатлението. В смисъл, евентуално може да дойде някакво подобрение ако си поиграеш с магнитите, но успеваемостта е много под въпрос. И Ясен по-горе го споменал, а аз няма как да го кажа по-цветущо от него. Опитвал съм, и на телевизор, и на монитор. Едното някак успях да го нагодя, като подобрението беше под съмнение, а другото откровено го окепазих и ми струваше часове безсмислен труд и кьоравене да го докарам до що-годе началното положение.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Предполагам има някаква схема на поведение при такива настройки - просто не ми е известна и нямам опит.Chevrolet Aveo, 1.2 - 4 х 4, почти
LZ1EMS
Коментар
-
Чувал съм за разни методики за настройка при различните системи, но нищо повече. Пък и опитите ми бяха в ония години, когато интернет беше изключение, та не съм и ровил по въпроса.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Ползата от ръчкането по магнитите не е изобщо сигурна. Основният проблем на тия кинескопи (според моята теория по въпроса, не съм проверявал други източници) е деформирането на конструкциите на "електронните пушки" под действието на гравитацията, вътрешните напрежения на материалите и многобройни промени на температурата. В доброто поведение на магнитите също не съм твърдо убеден - подозирам, че стареят и магнитните им полета се променят. После не само образът е малко особен, но и въртенето им не довежда точно до същия резултат, както и преди години. Едно е сигурно - и да е имало някаква методика за конкретната дамаджана, нито ще я намерим, нито ще работи на остарелите части.
Аз съм го правил - включително на мониторите на цветните четци в киноцентъра. Някои станаха, други - не. Един зевзек от фирмата-доставчик ми обясни, че кинескопите, които не минат задоволително компютърната настройка на магнитите, не се влагат в телевизорите и апаратурата, а се продават като резервни, да се забавляват с тях техниците.
emanuilis:
Ако апаратът ти е по душа, мога да се пробвам. Но не обещавам чудеса.
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар