Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Местене на акумулатор - кабели и клеми

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Местене на акумулатор - кабели и клеми

Първоначално публикуван от optron Преглед на мнение
    Масово съм виждал плюсове на инсталации да започват от плюсовата клема на стартера и дори от плюсовата клема на динамото. ...
    Ясно.

Е сега остава да се размери и накълца на парчета "широкото шосе" ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Имам преса за крипване (пресоване) на кабелни обувки, ако имаш зор в това отношение се обади - 0885 396 744. Аз обаче мисля, че запояването е по-удачния вариант в случая - качествено запояване, разбира се!

Коментар

И двете !
        0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

интересна тема на джимни 1.5 дизел приместих акумолатора отзад и само с един кабел от тези които се изплозват за електрожен не пали вързаж два и запали но има недостиг.утивам да си търся кабел от БМВ
          аз съм си виновен взех само клемите щото бяха отрязани а кабела само трябваше да го измушна.като споменавате за квадрати не ми говори нищо .кажете в мм коло за да се орентирам?
          акумолатора не е от най големите за един дизел дори малък но за зимата ще сложа по голям.и в крайна сметка ще трябва ли да пускам нови кабели до стартер и генератор ако да какви?
          поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от zenit Преглед на мнение
            ... като споменавате за квадрати не ми говори нищо .кажете в мм коло за да се орентирам? ...
            За ориентир - кабелите на лебедките са обикновено 25 - 30 кв. мм.
            Иначе диаметърът на кабела си зависи и от изолацията, така че едва ли е добър показател.

При мен са изтеглени 1 плюс до стартера, 1 плюс до управлението на лебедката и 1 обща маса до купе и двигател (вързана е там, където беше и стандартната маса от акумулатора).

Първоначално всичко беше с кабел 70 кв. мм. Само че в последствие се наложи да преработим инсталацията за да се сложи прекъсвач на захранването, с който да се гаси и двигателя. При това се оказа, че използваният кабел е твърде дебел и трудно ще го преборим да направи извивките до таблото, поради което за захранването на стартера и другите консуматори сложихме 30 квадрата, а за лебедката си остана дебелия питон.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Допустимата плътност на тока е от 4 до 8 А/мм2. За консуматори работещи дълго време се избира по-ниска плътност на тока. За консуматори, които работят кратко( напр. лебедка) се избира 8А/мм2. Тоест кабел 50мм2 може безопасно да работи с токове до 400А.
              Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

благодаря за отговорите.значи при мен за сега ще монтирам акумолатора под жабката наи вече поради малкия багажник.
                така ще си бъде по близо и няма да имам проблем.иначе си остава идеята отзад в багажника евентуално само на траял затова ще си приготвя необжодимата инсталация и закрепване. едно само ме плаши зимата като е вътре няма да мога да пускам да духа топъл
                въздух в краката.
                поздрави

Коментар

Можеш да си оставиш щатния акумулатор на фабричното място и да добавяш един по-голям в багажника , когато искаш да се забавляваш .
                  0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                    ... Тоест кабел 50мм2 може безопасно да работи с токове до 400А.
                    Нямам спомен да съм виждал лебедка с толкова дебели кабели (от производителя), а и не съм имал проблеми, дори при интензивно използване на лебедката, с кабели 30 мм2 (при стандартното разположение на акумулатора).
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                      Допустимата плътност на тока е от 4 до 8 А/мм2. За консуматори работещи дълго време се избира по-ниска плътност на тока. За консуматори, които работят кратко( напр. лебедка) се избира 8А/мм2. Тоест кабел 50мм2 може безопасно да работи с токове до 400А.
                      Безопасността не е единственото съображение тук. При такова ниско напрежение не е безразлично дали по кабелите ще изгубиш 1 или 3 или 5 волта, когато най-много ти трябва мощност. Тук се намесва и дължината - падът на напрежение е пропорционален на нея. За еднакъв резултат, двойно по-дълъг кабел трябва да има и двойно по-голямо сечение.

Т.е. ако оригиналният кабел е 1м и 15 кв. мм, този към багажника трябва да е 4 м / 60 кв. мм. - иначе, язък за голямата батерия.

Коментар

А колко е падът с оригиналният кабел?

Коментар

Зависи.

В стартерен режим - примерно 1 волт. Още толкова може да се губи в самия акумулатор. От този волт примерно 3/4 е по плюсовия кабел.

Коментар

когато правих инсталацията за задната лебедка сложих кабелите за електрожен и лебедката си работеше перфектно е на запален мотор.
                            Кабелите които идваха с лебедката WARN M6000SDP не са по дебели от тези които аз сложих но само достигаха за отпред.извода е че стартера на един дизел е доста по голям консуматор и след удължаването идват проблемите.другото нещо което ме съмнява е
                            акумолатора дали е наред но ше го проверя за един дизел знам че е доста слаб все пак не съм удължил кои знае колко едно джимни е доста по малко в сравнение с дтръги машини.
                            поздрави

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                              Чавдаре, аз от почти година съм с 5 метра удължение на всеки полюс(купих 10 метра кабел), наставих на оригиналните, 25 кв кабел, меден многожилен, връзката е "ТНТМ" клемите са каквито намерих на село, тоест от ОМВ 4-5 лева...

Замервах волтажа, пада е около 0,25 волта...

За година ползване с акумулатор в багажника смело твърдя, никакви грижи, зарежда добре не пада след седмици покой, не грее ама никак...

Кабела взех от Кл. Охридски магазинчетата за Ел. след пазарлък около 7-8 лева/метър ...
                              Ето конкретни данни от преди известно време, който иска може да замери на ДЖИЙПА ми за да се увери с очите си, по-дългите кабели никак не повлияха на зареждането и/или живота на акумулатора!
                              Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
                                Ето конкретни данни от преди известно време, който иска може да замери на ДЖИЙПА ми за да се увери с очите си, по-дългите кабели никак не повлияха на зареждането и/или живота на акумулатора!
                                Не се и очаква да повлияе на зареждането.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X