Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся мощен шънт (250А).

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Търся мощен шънт (250А).

Някой знае ли откъде може да се закупи такова?

На мен конкретно ми трябва за измерване на изходен ток на електрожен. Разлигавих се с телоподаващото, което си има, и сега ми е терсене като няма. С индикатора ще се справя, обаче не съм виждал такъв шънт с известно съпротивление, че да ползвам миниятюрния пад на напрежение върху него, за да изкарам амперите. На телоподаващото ми е реализирано точно така, та предполагам че е нещо тривиално.

Може да е полезно и на други, например за измерване на тока към лебедка, или тока на зареждане при мощните алтернатори (80А и нагоре).

Някакви идеи откъде, или как да си направя?
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

До: Търся мощен шънт (250А).

Магазините за руска техника, такива неща няма ли по камионите, танкове и други машини ???
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Намери токов трансформатор 300-5 ампера и амперметър 5А(Енергото ги ползват).Показанията се умножават по съответния коефициент.
      0+

Коментар

Първоначално публикуван от 0n4o Преглед на мнение
        Намери токов трансформатор 300-5 ампера и амперметър 5А(Енергото ги ползват).Показанията се умножават по съответния коефициент.
        Не става. Електрожена е правотоков, инверторен. Сега, има една схема за правотоков трансформатор, при която електрониката подава импулси от време на време за да възстанови сърцевината. Обаче подкарването и е играчка. А в случая търся просто и надеждно решение.

Индикатора е лесен. Някои даже се програмират какво да показват. Само шънт ми липсва.

На телоподаващото са 3 успоредни пластинки (не знам от какъв материал), заляти от двете страни с мед или месинг и стегнати с болтове. Личи си как е тримвано, тъй като и трите имат леко прорезче по средата.

Може по принцип с десет 0.1-0.2 омови резистора, ама става някаква измислена работа. Трошат се лесно после при стягането към вътрешната шина.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от BatGeorgeone Преглед на мнение
          Магазините за руска техника, такива неща няма ли по камионите, танкове и други машини ???
          Може и да има, не знам. Затова и питам.

Коментар

Това нещо при 300А има спад 50mV.

Ако намеря отнякъде ще се обадя...
            0+

Коментар

Точно нещо таковa търся! На телоподаващото е кажи-речи същото, само че с 3 пластинки.

Сега, то може да се направи, примерно от медна шина. Обаче ме притеснява дали няма да си промени съпротивлението с времето.

Иначе е лесно - слагаш си изводите за жичките където решиш, после му пускаш 20-на ампера, и следиш какво показва. После или си програмираш индикатора, или хващаш пилата, и започваш да го пилиш, докато се получи със съпротивлението, което желаеш.

Обаче ми намирисва че такова едно решение, след време ще се размърда в някоя посока.
              Последно редактирано от sparkybg; 06-08-08, 10:02.

Коментар

Ами ще се направят няколко, ще се калиброват и готово, поне шината е жълтици...
                Бъдете живи и здрави!

Коментар

Не бе, правят се от специален матрял. И отстрани изводите са заляти пак с метал, който се сработва добре с пластитните.

Медта се разширява като се нагрее, а това ще пече - върху него се отделят 20 вата, значи трябва да е от няколко пластини, за да се отделя топлината. Обаче пук от топлинни деформации се появяват микропукнатини, и променят съпротивлението, съответно и показанието. Отделно и самото специфично съпротивление на медта (и не само) се променя с температурата.

Обаче проблема е и в изводите - трябва да се завари/запои с нещо, което не образува интересни неща на границата между него и пластините. При тия тоци стават интересни неща - ала диоди например. Отделно някои метали си влиаят помежду си химически, и правят окисен слой, макар и заварени/запоени.

Въобще си е цяла наука, от която аз нямам никаква представа, освен най-общите неща.

Знам само едно - не съм виждал направени от мед. Явно има някаква причина.

Коментар

Със сигурност не е медно-прилича на месинг-отливка.
                    А това е друг вид,от пластина и май е по-лесно да се направи...
                    0+

Коментар

Първоначално публикуван от 0n4o Преглед на мнение
                      Със сигурност не е медно-прилича на месинг-отливка.
                      А това е друг вид,от пластина и май е по-лесно да се направи...
                      Отливка са само клемите предполагам. Поне на тия, дето съм виждал.

То това е и въпроса - да се разучи от какъв материал се прави. С другото, иди-дойди - ще се справя.

- Трябва да не прави окиси, или да има стабилен окисен слой, който го защитава.
                      - Трябва съпротивлението му да се мени минимално с температурата
                      - Трябва съпротивлението му да не се мени с времето - предполагам с подходяща вътрешна структура - да не е податливо на микропукнатини и други такива, в следствие на топлинно и механично влияние.
                      - Изводите от него трябва да са такива, че да не се образуват всякакъв вид нарушения на връзката между пластините и изводите.

...мотае ми се нещо от сорта на "Константан", ама нито знам дали е подходящо, нито откъде може да се намери. Това на рулетките е тънко. Знам че се и запоява с месинг - още едно потвържение че има някакъв шанс да съм познал.

Коментар

Стефан издирваше преди време, потърси темата.

Медно съм правил, разпълзява се съпротивлението му с 10-ина процента, става само за оценка на посоката.
                        Последно редактирано от Ясен; 06-08-08, 15:22.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          Медно съм правил, разпълзява се съпротивлението му, става само за оценка на посоката.
                          Точно от това се опасявах.....

Търсих. Нещо не можах да намеря. Ще потърся пак.

Аз съм сигурен че някой внася и ползва такива. Сигурен съм че Редко, Струна или Харко са наясно по въпроса, и със сигурност ползват, обаче надали ще ми продадат.

А!!!, баджанак ми познава един от шефовете на Харко. Ще взема да се пробвам....

Коментар

Намерих и китайски. На телоподаващото ми май е такъв:

http://cgi.ebay.com/Shunt-Resistor-f...3286.m20.l1116

Коментар

60 миливолтови има на "Симеон" 78. Двайсетина лева, правени. Да се надяваме че са състарени. На високата витрина вътре, веднага вдясно от вратата.
                              0n4o, не разбрах нищо от оная снимка. Има ли верно 300 амперов на 50 мВ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X