Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Интересен казус с акумулатор

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Интересен казус с акумулатор

Ситуацията е следната:
    Слагам акумулатор на камион МАСК, който е с 12 волтова инсталация.
    Закачил съм минусовата клема и закачам плюсовата. При стягането допирам с гаечния ключ към пласмасовия горен капак на акумулатора и прескача искра.
    Свалям клемите и започвам да меря с мултицета (някакво китайче, средна хубост).
    Оказва се, че на доста места по форната част на акумулатора има електрически потенциал и към +, и към -.
    По капака има следи от киселина (явно е кипял).
    Нормално ли е това и защо се получава?

Признавам си, че теоретичната електротехниката не ми е най- силната страна, въпреки доста познания.
    След малко прилагам снимки.

П.П. Ако може някой да поправи акумлатора в заглавието на акумулатор, че късно го видях.
    Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

От: Интересен казус с акумулатор

Измий го хубаво и пак пробвай.

Коментар

Зависи за каква искра говориш. Искра от статично електричество срещу капака със сигурност можеш да имаш, тези капаци не са абсолютен изолатор и даже имат нарочно някаква скромна проводимост.

Киселината по капака изпълзява не само при кипене, но и от капилярните сили и това е една от разликите между качествени и не толкова качествени акумулатори.

Коментар

И на мен ми се въртеше нещо за миенето, ама само с вода ли да го подмия?
        Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160426_133204.jpg
Прегледи:1
Размер:183.8 КБ
ID:5712150

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20160426_133143.jpg
Прегледи:1
Размер:167.7 КБ
ID:5712151

Коментар

Може и сода за хляб данаръсиш.

Коментар

Може и въобще да не се напрягаш

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Може и въобще да не се напрягаш
              Да бе, ама като ми щракна искрето за сефте в живота и малко се сепнах, та рекох да попиПам знаещите!
              Отивам да го подмия с маркуча, че покрай него са ми заровени маса стотинки.

Коментар

Разтваряш една пълна с връх супена лъжица сода за хляб в половин литър вода и поливаш акумулатора полека, докато спре да кипи. След това изплакваш добре с чиста вода. Уж си голямо момче а връзваш първо масата - не знам кой електротехник те е учил, че се прави така. И понеже има още едно място, откъдето избива киселина - около разклатените полюсни накрайници, ще ти споделя и една индианска хитрост. Изрязваш две шайби от велтър или някой дебел стар балтон, правиш им подходящи отвори и след като ги напоиш обилно с двигателно масло ги нанизваш на клемите. След това нанизваш и накрайниците и стягаш. Край с образуването на окис по клемите. Шайбите трябва плътно да се нахлузват на клемите.
                Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
                Из "Златния телец"

Коментар

Докато дойде на адаша мнението, аз вече ги наквасих, насодих против духове, подмих пак и подсуших.
                  Напрежението стана 00.00.
                  Коко масата връзвам първо, щото на това извънземно някой по-голям майстор е подкъсил кабелите (инсталацията е на 2 акумулатора по 12В в паралел, а не на 24) и е сложил прекъсвач (ключ-маса) на плюсовите кабели, което го знам че не е правилно, ама собственника вика- тъй си е от 5 години.
                  Ей сега ги слагам и ще пробвам да го възпламеня.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X