Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точност на мултицети

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Точност на мултицети

Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
    С усилване на сигнала...
    Усилвателя с какви резистори ще го правиш (ако операционник)? Ако с 0.01% (както е редно за случая), ще излезе златен. Офсета отделно трябва да се бори, защото операционници на тия волтажи с офсет микроволти трудничко се намират.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Имах прeдвид мнение #27 "..... и си готов с източник на напрежение в диапазона от 0 до 30-ина волта с точност 0.05% ......" . При моята сметка не го получавам с такава точност. При съмнение ползвам каломелов електрод за бърза сверка. Имам и уред с грешка 0.005%+3 ..

Коментар

В 27 съм визирал източник, след него стационарен операционник, например с усилване 30, след което резистивен делител, след което пак операционник, с усилване 1. Друг вариант е усилванията на двата да се разделят, тогава офсета е най-малък, например усилвател с усилване 5, след него делител, и пак усилвател с усилване 5. Ако източника е 1.225V (такива плзвам редовно), на изхода ще имаш максимум 30.625V.

И да, точност 0.05% се постига практически, въпреки сметките. Чак се учудих, че работейки с микроампери и отчитайки микроволти, усилвайки ги 700 пъти, може да се постигне точност, съизмерима с тая на опорния източник, в моя случай нещо като 0.2%

Горния пост за усилването и на грешката при усилване на сигнала - да, така е, но грешката пак е същия процент от сигнала. Просто частите за да се постигне това вече стават скъпи, а и при ниски напрежения вече и разни досадни проблеми като преходите между различни метали придобиват значение. Често съвсем точните прибори са и термостатирани, например нарочно загряти до дадена температура, или термоизолирани и термокомпенсирани. Мисълта ми е че 2V с точност 0.1%, усилени 10 пъти, стават 20V, пак с точност 0.1%. При самонулиращ се операцинник с примерно 5uV офсет, 10-те пъти усилване ще докарат 50uV офсет, който на фона на 20-те волта отново е нищожен, тоест грешката от операционника е пренебрежимо малка - за теб остава само да подбереш елементите около него така, че усилването да е точно 20 - това са 3-4 резистора, които ако купиш с точност 0.01% и си направиш схемата както трябва за да елиминираш максимално входния ток на операционника (пикоампери, наноампери), получаваш система, чиято грешка зависи най-вече от тая на опорния източник.
        Последно редактирано от sparkybg; 05-11-15, 11:43.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X