Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точност на мултицети

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Точност на мултицети

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
    ...Преди време купувах от ТМЕ еди настолен мултометър и той си дойде с такъв протокол...
    За колко време важи?
    А тези простотии се правят от името на всички ни.
    Даника
    Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Ми имам един метекс от време оно и искам да знам класа му на точност в момента.
      Беше с претенциите за висок клас на точност навремето.
      Имам и един аналогов унигор.
      И двата си заслужава да се видят къде са.
      Естествено зависи колко би струвало това сверяване и издаването на документ.
      Все пак не ми трябва сертификата за конкретна дейност...
      Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
        За колко време важи?
        Това е протокол а не сертификат, тоест не зная дали изобщо има период на валидност.
        Трябва да погледна но в него пише с каква апаратура е тестван, класа на точност в разлините режими и обхвати както и името на човека с подпис, извършил проверката.
        Нещо такова искам.
        Враг усраине

Коментар

Това , дето го искаш, струва повече от нов уред, поне тук.
          Всъщност имам ценоразписа на Facom за тариране на динамометри - по-добре нов тариран.
          подаръци за мъже от FACOM
          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Аз вече попаднах на цени за калиблиране - около 200лв за мултицет (I/U/R) но на мен ми трябва само проверка.
            При това разбираемо не за всеки прибор.
            Ако не е значително по-евтино само проверка интересът ми изчезва.
            Чак толкова любопитен не съм [emoji2]
            Враг усраине

Коментар

При мен и двата Metex дават еднаква грешка, при това не малка.
              Ники

Коментар

За 5-6-7 разредните мултимери има спесификация за точността (или по-точно дрейфа й) за месец и година. Те са пригодени за калибриране. В Китайските мултимери За 5-6-7 разредните мултимери има спесификация за точността (или по-точно дрейфа й) за месец и година. Те са пригодени за калибриране. В Китайските мултимери резисторите са слагани наред и най-често с точност 1%. От тях точност под 1% си е чиста случайност.
                За стрелковите за обща употреба (любителски) стрелковата система е с клас на точност 4%, но е устойчива на удряне и невнимателно боравене. Следващите са с точност 2,5 % и най-добрите с които съм работил са 1,5% или 1%.
                Те се познават и по огледалната скала против паралактична грешка.
                От "днешните" китайци 10-100 лв. грешката е въпрос на късмет. Ако си купиш "китаец" за 15 лв. и го провериш в сертифицирана лаборатория за 100 лв. (примерно) че е много по неточен от обявеното какво ще направиш ?

Сегашните добри любителски 3 1/2 са с точност 0,5% за волтметър и 1% - 2,5% за другите обхвати, при цена 100-200 лв.

Коментар

Преди време ми се наложи да правя сравнение между два мултимера. Опирайки до определяне на максималната грешка се зарових в дебрите интернетови. Ето едно кратко описание какви са основните видове грешки и как да изчислим максималното отклонение при три стандарта за деклариране на грешката.

Applying an Instrument’s Accuracy Specification

ПП Сравнявайки подобни инструменти, четете подробното описание. В съкратените брошури, особено на уредите по нисък клас, се дават само най-добрите показатели. Това може да ви подведе.
                  A Lone Rider

Коментар

Първоначално публикуван от stefsab Преглед на мнение
                    Ако си купиш "китаец" за 15 лв. и го провериш в сертифицирана лаборатория за 100 лв. (примерно) че е много по неточен от обявеното какво ще направиш ?
                    Ами най-близкото до ума - ще си взема протокола и при всяко измерване изваждам грешката която е записана в протокола.
                    Даже може да се направи "четиризначна математическа таблица" в която срещу всяко измерено показание стои действителната стойност на измерването.
                    Колкото и скъп и точен уред да си купиш със течение на времето се появява грешка. Който е учил радиоелектронни материали знае причините.
                    Неслучайно еталоните се съхраняват при специални условия - температура и влажност. И също се проверяват периодично.

Коментар

Първоначално публикуван от slavi888 Преглед на мнение
                      Ами най-близкото до ума - ще си взема протокола и при всяко измерване изваждам грешката която е записана в протокола....
                      На времето в университета си имахме точно такова лабораторно упражнение - определяне на грешката на уреда в целия му диапазон
                      Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                      Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                        На времето в университета си имахме точно такова лабораторно упражнение - определяне на грешката на уреда в целия му диапазон
                        Ако знаеш, че грешката винаги е в + или в –, моооже и да свърши работа. Само че, това не е грешка, а отклонение. Проблемът с грешката (точността) е, че тя е в някакъв диапазон +/–, т.е не знаеш дали да вадиш, или да прибавяш стойности.
                        П.П. Всъщност, исках да цитирам предния пост, ама не знам защо зачоплих теб...
                        Тва с диапазона също е интересно. Ако при 100 измервани единици грешката е 5%, при 1000 единици може да стане и 20 %, а може и обратното. Важи с всичка сила при "пружинните" измервателни уреди, но се отнася и за другите видове.
                        Последно редактирано от Тропчо; 30-09-15, 09:12.
                        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Отиваш във Farnell.com, купуваш си възмопжно най-точния източник на напрежение (0.05% имаше със сигурност като търсих последно) за 20-ина кинта, правиш си дребна схема да го подкараш, и мериш. Ако ти трябват по-високи напрежения - един операционник с микроволти офсет, изграден с 0.05% съпротивления около себе си за още 30-ина лева, и си готов с източник на напрежение в диапазона от 0 до 30-ина волта с точност 0.05%. И цялата тая система МНОГО дълго време ще си е със същата точност - просто всичко зависи от базовия източник. Има и такива с 0.01%, ама там вече цените са неприлични.

Например:
                          http://www.farnell.com/datasheets/1904455.pdf
                          Последно редактирано от sparkybg; 30-09-15, 10:46.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от slavi888 Преглед на мнение
                            Ами най-близкото до ума - ще си взема протокола и при всяко измерване изваждам грешката която е записана в протокола.
                            Даже може да се направи "четиризначна математическа таблица" в която срещу всяко измерено показание стои действителната стойност на измерването.
                            Имам лоши новини за тебе: не става така. Ако ставаше, тази таблица щеше да е вложена в уреда (и всъщност там има такава). Калиброването е едно, а грешката е друго. Грешката затова е грешка, защото след 2 часа или след 2% относителна влажност числата са други и няма лесен начин да знаеш какви.

На скъпите и точни уреди с течение на времето се появява относително стабилна "грешка", която може да се компенсира с прекалибриране и обикновено има процедура за това. Когато се появи истинска грешка извън допустимата за уреда, той се ремонтира или бракува.

Коментар

С максим схемите трудно ще калиброваш 3 1/2 разряден мултимер - показанията са му до 1999, т.е. калибровката ще е в началото на скалата, където мултимера е с голяма грешка. Отделно не можеш да провериш линейността на скалата където също дават отклонение.

На добрите мултимери точността им е около 0.1 % -0.05 % и можеш да направиш проверка само в 1 обхват и с точност 0.05% + точността на мултимера, което обезсмисля малко идеята.

Коментар

С усилване на сигнала от опорния източник 4-5 пъти, толкова пъти се усилва и неговата грешка. Т.е. за 5 В х 4 пъти =20В, за грешката 0.05 х 4 пъти = 0.2%. Тези 20В ще са с точност около 0.2% (съвсем грубо).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X