Чувал бях за такова нещо но не го бях виждал с очите си. Историята е следната; Един съсед който все още кара старата си жигула ме повика да я погледна. До като отидем до колата човека ми обясни какво точно е станало, като твърдеше че е сигурен че не е объркал клемите при слагането на акумулатора в колата. Каза също че при свързването на акумулатора е забелязал искри и после генератора изпушил. И така отварям капака на жигулката и забелязах че изолацията на силовия кабел който свъзва акумулатора с генератора е е раздута от прегряване. Слагам клемите за много кратко и никакви искри. За по сигурно откачих изгорелият кабел да мога да я придвижа до канал и да ремонтирам генератора. Естествено колата си запали и на собствен ход я подкарах към гаража. Свалих генератора и го разглобих. Щетите бяха стопени диоден блог и статор. Последва консултация със съседа и решихме да търсим генератор втора употреба. Намерихме един в добро състояние и го монтирах на жигулката като преди това го пробвах на стенд. Слагам клемите и яки искри
Бре мамка му, толкова години съм се занимавал с тия талиги, знам им инсталацията наизуст и пак гледам клемите опулен. Какво става. Отново проверка на проводници и връзки, няма грешка. До сега си мислех че съседа е объркал полюсите и се срамува да си признае. Грешка от моя страна. Но сега като се повтори ситуацията и пред мен (само че без щети) вече се усъмних в акумулатора. Веднага го замерих и стоплих какво точно е станало. Акумолатора е бил напълно изтощен и съседа като го сложил на зарядното разменил клемите и го заредил наобратно така да се каже. След това историята е ясна. Но сега следва въпрос; Какво да правя с този "обратен" акумулатор? Ако го поставя на колата с обърнати клеми може да работи но не се знае до кога, От друга страна съседа има и други автомобили и се рискува ситоацията да се повтори ако реши да използва този акумулатор. Потърсих информация в гуглето но не намерих задовилителна. И реших че след като един път е зареден наобратно да опитам повторно да му върна правилният поляритет. Прдполагах че има риск да се прецака напълно, но по добре един прецакан акумулатор от колкото инсталация и генератор. Представете си ако се постави на автомобил по сложна електроника. И така "обратният" беше разреден напълно и зареден правилно. Жигулката запали и зарежда нормално до кога времето ще покаже.

Коментар