Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Електронен термометър с диодна индикация за определена температура?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Електронен термометър с диодна индикация за определена температура?

Здравейте!
    Завърших с материалната част на едно според мен полезно устройство /по-нататък ще го представя в сътветната тема/, но с електрониката съм зле и моля за помощ! Имам нужда от схема на електронен /цифров/ термометър със светодиоди, които светят при определена температура.
    Например:
    - до 76 градуса да свети червен диод;
    - при 77 градуса да свети жълт диод;
    - при 78 до 80 градуса да свети зелен диод;
    - при 80 до 82 градуса да свети жълт диод;
    - над 82 градуса да свети червен диод.

И още едно въпросче имам - с димерен ключ за регулиране на осветление може ли да регулирам оборотите на вентилатор без да има вредни последствия за него?
    Благодаря предварително!
    Поздрави!
    Hyundai TERRACAN 2003 2.9 CRDi 150 автомат
    VW T4 Multivan 1993 2.4D AAB

От: Електронен термометър с диодна индикация за определена температура?

Няма готова схема на термометър с точно такава индикация. Ще трябва пригаждане от две схеми. Например термометър със стандартен изход 4-20 mA, 0-20 mA или 0-5 V и след него схема за управление на светодиодна стълбица.

За вентилатор с какъв тип двигател питаш? Напрежение, мощност?

Коментар

За вентилатора още се чудя с каква мощност трябва да е за да върши работа. Целта ми е да заменя водно охлаждане с въздушно. По принцип ще е някакъв битов на 220 В с малки габарити. Ще се охлаждат кондензирали пари до втечняване.
      А за температурата ако не става по начина, който съм описал може да бъде само за един диод - при 78 до 80 градуса да свети зелен диод. Тази температура трябва да се поддържа основно.

Коментар

Държиш ли термометърът да е електронен?
        Продават се тъй наречените "контактни термометри". Представляват стандартен живачен термометър (или някакъв заместител на живака) и два електрода. Когато стълбчето стигне зададената температура - дава контакт. Температурата при която трябва да стане това може да се регулира.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

За нещо подобно ли става въпрос? https://picasaweb.google.com/1061173...08913555147250

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Държиш ли термометърът да е електронен?
            Продават се тъй наречените "контактни термометри". Представляват стандартен живачен термометър (или някакъв заместител на живака) и два електрода. Когато стълбчето стигне зададената температура - дава контакт. Температурата при която трябва да стане това може да се регулира.
            По принцип "ДА", но приемам предложения. Знам, че в домашни условия трудно се поддържа 78,15 градуса, но в диапазона 78 - 80 е приемливо. При контактния термометър могат ли да се зададат две стойности, например при 78 да светне, а при 81 да угасне диода?

Коментар

Първоначално публикуван от v12345s Преглед на мнение
              За нещо подобно ли става въпрос? https://picasaweb.google.com/1061173...08913555147250
              Не става въпрос за такъв термометър. Трябва да бъде със сонда поставена в тръбата в която ще се измерва температурата.

Коментар

Не разбирам защо ти е тази скала, не ти ли върши работа термометър от мултимер, който да ти показва точната температура?
                Вентилатор можеш да намаляваш, но не и под 10-15% от мощността му, като дори и малкото намаляване му скъсява живота. Принципно по-добре импулсно да се намалява, но ще ти дойде скъпо. Продават се контролери, които можеш да настроиш да го пускат и спират при зададени температури, както и да му зададеш определена скорост, но също са евтини...

Коментар

Първоначално публикуван от Ивайло Александров Преглед на мнение
                  Не става въпрос за такъв термометър. Трябва да бъде със сонда поставена в тръбата в която ще се измерва температурата.
                  Всичко може. Въпроса е дали си стува парите, дето ще ги вложиш.

п.с. мляко ли ще пастьоризираш и в какви количества?

Коментар

Ами да поясня малко за да ме насочвате по лесно! След много четене и ровене по форумите си направих колона за дестилиране на ракия. Този термометър ми трябва за малка полуавтоматизация така да се каже. Ако изляза от правилния температурен режим да забележа навреме. Да не стоя дежурен постоянно при колоната, а да си върша и друга работа през това време.

Коментар

А какъв ти е охладителя, който смяташ да обдухваш с въздух?

Коментар

Първоначално публикуван от Ивайло Александров Преглед на мнение
                        По принцип "ДА", но приемам предложения. Знам, че в домашни условия трудно се поддържа 78,15 градуса, но в диапазона 78 - 80 е приемливо. При контактния термометър могат ли да се зададат две стойности, например при 78 да светне, а при 81 да угасне диода?
                        Ето някаква информация по въпроса. Не давам конкретен линк, тъй като ще бъде премахнат...
                        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Той е за друг дестилатор "мини" от тенджера под налягане - за експерименти в студените зимни вечери. В пластмасова тръба Ф 110 навита медна серпентина да се обдухва от вентилатор. За колоната си е с водно охлаждане.

Коментар

Баси, немате ли си гаджета за студените зимни вечери??

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              Баси, немате ли си гаджета за студените зимни вечери??
                              Гаджетата са до време, а ракията до гроб! Шегувам се разбира се! Аз и не съм такъв пияч, ама се запалих по идеята за качествен алкохол в домашни условия, та затова!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X