От около 2 седмици с един колега в работата през почивките обсъждаме идеята как да си направи управление на касетофона от волана. Колата е Фиат Типо, 91-92 година, освен класкон друго няма. Изчоплихме протокола по който се управлява радиото (някако Сони е, с mp3). Оказа се по-просто от колкото мислехме. Пробвахме с една платка с копчета, работи. Сега остава да го вкараме във волана. Идеите са 3:
1. IR - безконтактно, захранва се през жицата на клаксона и предава с инфрачервен диод, отсреща в колоната на волана "слуша" приемник от телевизор.
2. Управлението да е контактно през жицата за клаксона - от там да се захранва и да предава данни към радиото.
3. На базата на маломощен радиопредавател в свободният диапазон.
Мен повече ме блазни втората идея - първата вече съм я реализирал, не е интересна
Значително по-забавно ще е ако от една и съща жичка се захранва и предава едновременно и това без да скапе основната функция на клаксона.
1. IR - безконтактно, захранва се през жицата на клаксона и предава с инфрачервен диод, отсреща в колоната на волана "слуша" приемник от телевизор.
2. Управлението да е контактно през жицата за клаксона - от там да се захранва и да предава данни към радиото.
3. На базата на маломощен радиопредавател в свободният диапазон.
Мен повече ме блазни втората идея - първата вече съм я реализирал, не е интересна

Коментар