Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Управление на автокасетофон от волана

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Управление на автокасетофон от волана

От около 2 седмици с един колега в работата през почивките обсъждаме идеята как да си направи управление на касетофона от волана. Колата е Фиат Типо, 91-92 година, освен класкон друго няма. Изчоплихме протокола по който се управлява радиото (някако Сони е, с mp3). Оказа се по-просто от колкото мислехме. Пробвахме с една платка с копчета, работи. Сега остава да го вкараме във волана. Идеите са 3:

1. IR - безконтактно, захранва се през жицата на клаксона и предава с инфрачервен диод, отсреща в колоната на волана "слуша" приемник от телевизор.
    2. Управлението да е контактно през жицата за клаксона - от там да се захранва и да предава данни към радиото.
    3. На базата на маломощен радиопредавател в свободният диапазон.

Мен повече ме блазни втората идея - първата вече съм я реализирал, не е интересна Значително по-забавно ще е ако от една и съща жичка се захранва и предава едновременно и това без да скапе основната функция на клаксона.
    Аз не вярвам в чудеса!
    Разчитам на тях!

До: Управление на автокасетофон от волана

Това управление наистина ли ви трябва или ще го правите за спорта. В магазина нов касетофон с дистанционно е към 150лв. За времето което ще го правите не изкарвате ли тия пари от неква друга работа? А стария може и да се продаде. Само нахвърлям идея.
    http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

При Блаупункт това е стандарт за всички приемници и се слага на волана:
      http://technomarket.bg/product_detai...ct_id=09000104

Вижте може и за Сони да има !!!
      Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Само идейка, надявам се да не ти спамя темата.
        Карам Еспейс ма мисля че и в лагуната го има.
        Та аз си имам едно фабрично лостче което е свързано с радиото.
        Всичко е оргинално по колата. На лоста има само 5 бутона но от опит ти казвам че се работи много удобно с него.
        Успех
        VITARA, SAMURAI
        FIAT PANDA 4x4 CABRIO
        RENAULT ESPACE QUADRA
        ...и едно сивикче за града...

Коментар

Основно е за спорта. Занимаваме се с дивотии в свободното време. Иначе ако се разтърсим сигурно и оригинално може да се намери.
          Аз не вярвам в чудеса!
          Разчитам на тях!

Коментар

Нощеска писах, ма заспивах и явно съм го изтрил вместо да го пратя.
            Клаксона се управлява по маса. И за да бъзикаш радиото трябва да натискаш тромбите. Пък и стартерът ще му опече мозъка ако вържеш управляващия вход на маса, та да пускаш по нея код.
            Може да се бориш да правиш сложен колектор във волана. Кошмар е. Правил съм - даже не ми се разказва колко глупава идея е, ако го правиш занаятчийски.
            Вземи кво да е дистанционно, сложи му батерия, и го вържи на волана. Сигурно радиоканал е по-добре, защото от прахоляка инфрачервеният може и да спре. Какви функции - зависи от радиото.

Коментар

Добре де тоя твоя колега не може ли да кара с една ръка докато си смени каквото иска
              Луд умора нема,само се поти!!!

Коментар

Може и да може. Но тоя въпрос наистина трябва да се реши. Понеже изобщо не винаги може да пуснеш волана. А много трябва баш в тоя момент да включиш - изключиш нещо. Майната му на радиото, така може да мигаш, да спираш вентилаторите, да включваш квото има по трансмисията ... Хич да не е - комутатора на радиостанцията може да е там.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                  Майната му на радиото.
                  Точно така. Бъркаш дълбоко през дупката за касетата и го взимаш на излизане от колата. Удряш го десетина пъти У земята, а после вадиш късата кирка и го почваш до като се разпраши. Преди да се е свестило бъркаш в жабката и вадиш панела. Скачаш няколко пъти върху него, а после го слагаш пред задната гума и почваш да буксуваш върху него. Много ги обичам авто музиките.
                  http://ftp.domainbg.com/ymk/1/11.jpg

Коментар

На мене па колата не ми върви ако няма радио. Нали все пътувам сам, пък не обичам мислите си, и така.

Коментар

Мноо сте идейни, особено Йори
                      VITARA, SAMURAI
                      FIAT PANDA 4x4 CABRIO
                      RENAULT ESPACE QUADRA
                      ...и едно сивикче за града...

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                        Нощеска писах, ма заспивах и явно съм го изтрил вместо да го пратя.
                        Клаксона се управлява по маса. И за да бъзикаш радиото трябва да натискаш тромбите. Пък и стартерът ще му опече мозъка ако вържеш управляващия вход на маса, та да пускаш по нея код.
                        Може да се бориш да правиш сложен колектор във волана. Кошмар е. Правил съм - даже не ми се разказва колко глупава идея е, ако го правиш занаятчийски.
                        Вземи кво да е дистанционно, сложи му батерия, и го вържи на волана. Сигурно радиоканал е по-добре, защото от прахоляка инфрачервеният може и да спре. Какви функции - зависи от радиото.
                        Идеята е:
                        Джаджата се храни през намотката на клаксона докато не се използва. Вътришното и съпротивление е доста малко.Без проблем ще дръпнем 200-300мА. Паралелно на захранването слагам защитен диод за 18V, примерно 15 KW пикова мощност. За да предавам данни не забивам линията на земя директно, а я клатя с примерно 3-4 волта надолу към земя. В приемащата страна има операционен усилвател, следящ между двата си входа какво предавам (усилва разликата, като единят го закотвям на +). Идеята не е съвсем изчистена, но мисля че ще работи.
                        Аз не вярвам в чудеса!
                        Разчитам на тях!

Коментар

Не бе. Единия край на копчето е пръта на волана. Другия е вече в геврека. Там няма жица освен тия, които и без това имат много копчета на волана. Така че нямаш захранване. Клаксона е включен вечно на +, реве като му дойде минус. Обикновенно.
                          )) Мале, някъде имам руски тригери на Шмид. И2Л, искаш ли ги? Ма те май бяха на -15 В. Значи, горе трябва да имаш кодер, долу декодер. Всичко защитено веднъж по автомобилния стандарт (до +80 волта по захранването), после по пиковете на индуктивен товар (от клаксоните - 2 са, значи сложен спектър, генератора и стартера) по изхода и входа. Значи трябват ограничители и дискриминатори освен формирователите на импулси. Кодът трябва да е сложен, иначе ще имаш много грешки или цялата пачка ще потъва в едно смущение.
                          Сигурен ли си че искаш да прочетеш десет хиляди страници и да измислиш наново шумозащитената апаратура?)) Книжки ще ти дам. Ама ти по-добре вземи и изкорми някое битово дистанционно, за да видиш стигат ли ти функциите, и да направиш за два дни нещо работещо. Сигурно някъде може да се намери останало нещо рижско от едно време. Продаваха комплекти за вграждане в телевизорите. Инфрачервени.

Коментар

Идеяат е точно в това, че клаксонът винаги е на +. Във воланът влиза една жица - минусът на клаксона и минус от пръта. Когато жицята от клаксона се върже към пръта - реве. Доакто е отворен контакта мога да ползвам захранване през намотката на клаксона - вътрешното и съпротивление е около 2-3 ома. За кодер и декодер мисля да ползвам два чипа на Моторола - MC145026 - МС145027. Те си имат протокол за предаване и приемане, който има известна защита от шум и за грешки. За захранване - ако се защитя от напрежения по-високи от 20 волта, без проблем мога да позвам схемата на зарядно за GSM (преди година си направих запалка към USB за да си харнавам mp3 player-a в колата). Схемата е елементарна - има едно 8 краково чипче, един диод, индуктивност и 2 кондензатора. На входа носи до 35 волта, на исхода дава 500мА без проблем. Ако всичко е базирано на CMOS според мен 50мА ще стигнат за захранване

Когато се натисне клаксон, ключът шунтира цялата моя схема и клаксонът си работи както си му е редът.

Урте ако ми остане време ще драсна някаква примерна схема.
                            Аз не вярвам в чудеса!
                            Разчитам на тях!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X