Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защо горят лампите.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Защо горят лампите.

Всички знаем колко изкарват сегашните лампи с нажежаема жичка-ден до пладне. Като отида в магазина да купувам лампи за гаража купувам по цял стек.
    Днес се загледах в една крушка която е на мястото си от много години. Нека да не е от ерата на комунизма, ама някъде от 1992-1993 най-късно ще да е.
    Как така тогава се правеха лампи с живот надхвърлящ живота на сегашното производство десетки пъти?.. Какво толкова е различното в производството, та сегашните горят като стари фактури?
    Знам, че е до себестойност и цена на пазара, но аз лично предпочитам да си купя лампа за 2 лева, или за 5, но да знам, че ще изкара години, отколкото лампа за 50 стотинки и да се нерва да я сменям на две седмици...
    Има ли желание-има и начин!

От: Защо горят лампите.

Като пуснеш сърч за най-старата лампа в гугъл сигурно ще намериш веднага тази, която аз открих сега... 110 годишна, датира от 1901 и си работи до ден днешен. Сега ги правят лабави, щото няма сметка да продават нищо вечно. Сметнати са доста добре новите и имат константен живот, около 1000 часа...

Коментар

Еее-е, то да беше само за лампите това...!!!
      Ама уви - с всяко нещо е така!

Коментар

Тя тая дето е на 110 години свети в такъв режим, че рискът е някой да я счупи, преди тя да изгори. А и свети с 4 от около 60 вата. Все едно, сегашна лампа да се включи на около 100 волта - ми дълго ще изкара.
        Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
        Всички знаем колко изкарват сегашните лампи с нажежаема жичка-ден до пладне. Като отида в магазина да купувам лампи за гаража купувам по цял стек.
        Днес се загледах в една крушка която е на мястото си от много години. Нека да не е от ерата на комунизма, ама някъде от 1992-1993 най-късно ще да е.
        Как така тогава се правеха лампи с живот надхвърлящ живота на сегашното производство десетки пъти?.. Какво толкова е различното в производството, та сегашните горят като стари фактури?
        Знам, че е до себестойност и цена на пазара, но аз лично предпочитам да си купя лампа за 2 лева, или за 5, но да знам, че ще изкара години, отколкото лампа за 50 стотинки и да се нерва да я сменям на две седмици...
        Кольо, специално за тебе, дето имаш някаква причина да ползваш лампи с нажежаема жичка - продават се халогенни в цокъл на обикновените. Въртят се около 5-те лева (хубавите, Филипс) и представляват малка халогенна лампа и отвън балон като на обикновена (второ стъкло). Хем и малко по-икономични се явяват, поради което са някакви странни числа ватове (да отговарят по яркост на другите). Хем има всякакви мощности, включително тези, дето вече са забранени да се правят прости нажежаеми.

А защо често горят - (1) повишено напрежение - особено лятно време, трудно ще случиш под 230 волта. (2) вече ги правят калпазански фабрики, защото сериозните правят халогенни и луминисцентни.

Коментар

А аз залитам по диодните, но тук още са рядкост и скъпотия. Светят с нищо разход на ток и то удивително силно, а ако си свикнал на така наречените енергоспестяващи, трудно се хваща разлика ако не погледнеш дирекнто крушката...

Коментар

Бат Кольо, дай да ти пратя няколко от 'убавите - дават им 8 години гаранция. Сериозно! Па и са икономични, пущините!
            Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
            Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Старите
              - изпарение на метала от нагревателя
              - нестабилно на прежение - нагряването зависи от квадрата на напрежението
              - нагоряла или замърсена фасунка
              Новите
              - прекалено много чаркове има вътре - увеличава се вероятността да изгори някой елемент. Сега не ми се търси по теорията на вероятностите, ако има някой математик може да се включи
              - некачествени елементи - не държат пикове на напрежението
              - некачествени елементи - не държат на продължително загряване - това е основният недостатък
              - неправилен монтаж - по инерция ги купуваме за да заменим старите. Това е пълна глупост за която никой производител не говори. Крушките с електроника трябва да се монтират обратно - електрониката да е отдолу за да не се загрява. Да обаче това няма как да стане понеже под крушката се получава сянка. Освен това вече имаме монтирана фасунката и не искаме да си преработваме осветлението. Решение - енергоспестяващи лампи с обръчи. Ползвам такава с 2 обръча от 7 години и не е мръднала. Свети с единия или с двата обръча, колкото ми харесва.
              - неправилно място - намират се при тавана - на най-топлото място в стаята, комбинирано с неправилен монтаж, загряване на електрониката, неправилно конструирано охлаждане на корпуса, колебания в напрежението = горяща лампа.

Специално съм си избирал енергоспестяващи лампи с отвори за вентилация. Разглобявам я да видя дали наистина може да се вентилира и изненадка. Платката така е разположена че въздухът не преминава през корпуса на крушката ами го разделя на 2 половини. Отворите за вентилация в действителност не вършат работа защото платката затваря потока на въздуха в корпуса.
              За да ловят балами започнаха да ги продават и с дистанционно. Вече в къщи трябва да имаш тесте с дистанционни и ставаш маниак да цъкаш копчета.
              С нетърпение очаквам лампи които се включват през интернет. Така ще си спестявам ставането от компютъра когато искам да включа лампата.
              Надявам се да са със Вай-Фи или някакъв БлуТут или поне жичен интернет през 220 волта инсталацията.

Накратко - работещите неща са простите неща. А пък истерията по енергоспестяващите лампи работи в интерес на едни други хора.
              Правилният начин е клиентът сам да избере.

Коментар

Е, Слави, моят въпрос беше за обикновените нажежаеми лампи. Най-верен ми се струва отговорът на Ясен-читавите фабрики вече не произвеждат такива лампи, ама пък например в Сливен и преди се правеха такива лампи, и сега, като качеството съответно е еднакво с другите лампи на пазара в съответствие с времената.

Малък майтап:
                Унгарската фирма за лампи се казва Осрам(мисля, че бяха унгарски де, не съм сигурен, ама и няма значение), а знаете ли как се казват българските-"Сливенсрам"...
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Е, Слави, моят въпрос беше за обикновените нажежаеми лампи. Най-верен ми се струва отговорът на Ясен-читавите фабрики вече не произвеждат такива лампи, ама пък например в Сливен и преди се правеха такива лампи, и сега, като качеството съответно е еднакво с другите лампи на пазара в съответствие с времената.

Малък майтап:
                  Унгарската фирма за лампи се казва Осрам(мисля, че бяха унгарски де, не съм сигурен, ама и няма значение), а знаете ли как се казват българските-"Сливенсрам"...
                  Осрам са дойчовски. Тунгсрам бяха маджарски.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    ... - продават се халогенни в цокъл на обикновените. Въртят се около 5-те лева (хубавите, Филипс) и представляват малка халогенна лампа и отвън балон като на обикновена (второ стъкло). Хем и малко по-икономични се явяват, поради което са някакви странни числа ватове (да отговарят по яркост на другите). Хем има всякакви мощности, включително тези, дето вече са забранени да се правят прости нажежаеми.
                    ..
                    Карат по-малко от година.

Инак, ко ръчнеш един грец на ламбата и става чудо - вечна е.
                    байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                    Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                    Суперспам - спама на суперите

Коментар

Ти след греца ще и сложиш дросел и ще стане хептен чудо - електрониката на лампата ще е по-ниско надеждна от самата лампа. Но лампата няма да гори. Историята, че автомобилните горели по-рядко заради правия ток не е вярна - виж по-долу.

Обикновените крушки имат живот около 400 часа. Това променлив ток, пикове и глупости са за ТНТМ, ама добавят не повече от 10% живот - ако често я светваш и гасиш. 10% напрежение отгоре скъсяват живота примерно двойно. Още 10% - съответно 4 пъти. Още 10% - съответно 8. Това важи и за обикновените крушки, и за халогенните. За да е гадно, ефективността им зависи от напрежението и ти лесно ще я направиш вечна, но няма и много да свети.

Халогенните живеят около 1000ч (тия за високо напрежение) и около 2000 часа (тия за 12 волта) - това, ако ги храниш с каквото пише на етикета.

Енергоспестяващи луминисцентни с малки размери - според модела, между 4000 и 12000 часа, обаче с две врътки - не повече от примерно 1000 светвания и при околна температура 15-35 градуса. Иначе - зле. Поради което, в банята се слага нажежаема жичка, а ако си тарикат - халогенна, но малка луминисцентна - в никой случай.

Големите луминисцентни (тръби, обръчи) пак са между 4000 и 12000 часа, но по-малко страдат от включ/изключ. За сметка на това светват с 1-2 секунди закъснение и с пълна яркост (малките светват веднага, ама слабо и ги чакаш да наберат засилка).

Коментар

Ти след греца ще и сложиш дросел и ще стане хептен чудо - електрониката на лампата ще е по-ниско надеждна от самата лампа. Но лампата няма да гори. Историята, че автомобилните горели по-рядко заради правия ток не е вярна - виж по-долу.
                        Електроника в халоген някви новости ли съм пропущил

Обикновените крушки имат живот около 400 часа. Това променлив ток, пикове и глупости са за ТНТМ, ама добавят не повече от 10% живот - ако често я светваш и гасиш. 10% напрежение отгоре скъсяват живота примерно двойно. Още 10% - съответно 4 пъти. Още 10% - съответно 8. Това важи и за обикновените крушки, и за халогенните. За да е гадно, ефективността им зависи от напрежението и ти лесно ще я направиш вечна, но няма и много да свети.
                        именно напрежението - същото наобратно е, като го намаляваш. Димек 10% надолу - двойно по-дълъг живот. ако ръчнеш и 0,5сек. подгрявка(или плавен старт) - още х2 и т.н.

Енергоспестяващи луминисцентни с малки размери - според модела, между 4000 и 12000 часа, обаче с две врътки - не повече от примерно 1000 светвания и при околна температура 15-35 градуса. Иначе - зле. Поради което, в банята се слага нажежаема жичка, а ако си тарикат - халогенна, но малка луминисцентна - в никой случай.
                        Туй си е баш тъй по книгити, ама тригодишната луминисцентна в банята я чувам да се киска ..
                        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
                        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
                        Суперспам - спама на суперите

Коментар

Забелязвал съм, че сегашните лалпи с нажежаема жичка по-често им прегаря проводника, свързващ реотана с цокъла, отколкото самия реотан.
                          Преди 9г. бях направил димер на една от лампите с нажежаема жичка и за тези 9г. съм сменил 2 лампи. Всяко включване и изключване става плавно. При "рязко" включване, стартовия ток на 100ватова лампа е около 7А (доколкото си спомням).

Коментар

Първоначално публикуван от slavi888 Преглед на мнение
                            Старите
                            Новите
                            - прекалено много чаркове има вътре - увеличава се вероятността да изгори някой елемент. Сега не ми се търси по теорията на вероятностите, ако има някой математик може да се включи
                            Отвори някоя по-скоро произведена, и на реномирана марка - Philips, OSRAM, Sylvania, и ще се изненадаш от разликата с такава от преди 5-6 години.
                            - некачествени елементи - не държат пикове на напрежението
                            И това вече не е каквото беше. Съвсем реално си се проектират да издържат до към 250-260 волта, просто защото има държави с напрежение 240 волта по норма, а никой няма да си играе да строи втори завод само за там.
                            - некачествени елементи - не държат на продължително загряване - това е основният недостатък
                            - неправилен монтаж - по инерция ги купуваме за да заменим старите. Това е пълна глупост за която никой производител не говори. Крушките с електроника трябва да се монтират обратно - електрониката да е отдолу за да не се загрява. Да обаче това няма как да стане понеже под крушката се получава сянка. Освен това вече имаме монтирана фасунката и не искаме да си преработваме осветлението. Решение - енергоспестяващи лампи с обръчи. Ползвам такава с 2 обръча от 7 години и не е мръднала. Свети с единия или с двата обръча, колкото ми харесва.
                            - неправилно място - намират се при тавана - на най-топлото място в стаята, комбинирано с неправилен монтаж, загряване на електрониката, неправилно конструирано охлаждане на корпуса, колебания в напрежението = горяща лампа.
                            И тук нещата не са каквито бяха. Вкъщи имам монтирани всякак и не съм намерил някаква зависимост между живота и начина на монтаж. Обикновено гори лампата, а електрониката си остава читава. Изгоряла електроника преди лампата напоследък е изключение. Дори имам 2 броя, които от около година насам понякога започват да премигват или не искат да светнат. Свтеват с почукване, закрепват се за месец - 2, и после пак я не светне, е премигне. Това значи прогоряло реотанче, дето се държи на честна дума. Ама много честна тая дума, щом вече 5-6 месеца не желаят да дадат фира. Едната впрочем е на над 4 години.

Накратко - работещите неща са простите неща. А пък истерията по енергоспестяващите лампи работи в интерес на едни други хора.
                            Правилният начин е клиентът сам да избере.
                            Накратко - вкъщи сметката категорично излиза в моя полза, след към 8 годишна експлоатация само на такива лампи. Обикновени са крушките само на хладилника, печката и абсорбаторите + 3 лумички с халогени.

Големите луминисцентни (тръби, обръчи) пак са между 4000 и 12000 часа, но по-малко страдат от включ/изключ. За сметка на това светват с 1-2 секунди закъснение и с пълна яркост (малките светват веднага, ама слабо и ги чакаш да наберат засилка).
                            Страдат си съвсем реално, ако баласта ги светва веднага. С "топъл" баласт в банята от 2 години не съм сменял 18 ватовата, а преди това я сменях 2 пъти годишно. Виж малката над огледалото си гори редовно - живот около 6-8 месеца. Ама за тях топъл баласт няма, за съжаление. И една малка 8 ватова струва 2 пъти повече от една 18 ватова. Ама с това съм се примирил вече. То пурите, дето са ми с топли баласти, не съм сменил нито една, а и нито една няма все още потъмняване в краищата.
                            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Интересно е за баните - аз от 15 години (след тестване на различни енергоспестяващи) ползвам единствено нормални пури луминисцентни, в предпазен плафон. Изкарват повече от 5-6 години.
                              С нажежаема жичка вярно само във фурната и хладилника - всички други или енергоспестяващи или малки светодиодни дежурни по стълби и др.
                              За енергоспестяващите - ползвам си старите полилеи и аплици, само на единия му обърнах чашките надолу, да не се губи светлина. Но не купувам най-евтините крушки. Ориентирам се около средните цени в хубави магазини, изкарват минимум 3-4 години, имам такива дето са над 5 години.
                              Show must go on!
                              LZ1VES

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X