Здравейте ! Намират ми се два трафа СТ-310 и ТС-270-1 , от захранващи блокове на телевизор Електрон. Имам идея да си направя зарядно от единия , но имат толкова много изводи ,че ме е страх дали ще открия кои са входящите за 220 волта. Някой ако се е занимавал с такава техника и може да помогне със съвет ще съм благодарен.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Зарядно за акумулатори от трансформатори СТ-310 и ТС-270-1
Свий
X
-
От: Зарядно за акумулатори от трансформатори СТ-310 и ТС-270-1
До колкото си спомням имат 2 първични намотки. Да може да се включва на 127 V. Ако беше запазил целия захранващ блок с бушончетата - щеше да е добре. Иначе си иска документация.
Аз си направих зарядно от някакъв изпаднал ми траф. Няколко пъти по-лек е от тия топузи. На тавана си запазих такъв захранващ блок - за пренавиване за супер! Ако ми щукне някой ден някоя простотия.
Абе намират се компютърни захранвания за по 1-2 лева на манго-пазар. Или без пари от стар комп. Намираш по-високо напрежение, мисля, че -12V държи ток. +12V извода е доста як, събраха се 24 V. 1 подходящ мощен резистор и си ти!
Коментар
-
В тази връзка от захранвания за PC стават доста добри токозахранващи устроиства. Ето моето ТЗУ направено от старо захранване:
В зависимост от мощноста дава доста силни токове. За моето конкретно на 5те волта около 25А мах, на 12те воллта маи бяха около 15А. За акумолатори не сим го пробвал но за захранване на разни други устроиства е идеално.
@Rabin сигурен ли си че могат да се изкарат 24V? Мисля че няма да могат да се вържат 12те последователно...
Коментар
-
Първоначално публикуван от mario_ju Преглед на мнениеЗдравейте ! Намират ми се два трафа СТ-310 и ТС-270-1 , от захранващи блокове на телевизор Електрон. Имам идея да си направя зарядно от единия , но имат толкова много изводи ,че ме е страх дали ще открия кои са входящите за 220 волта. Някой ако се е занимавал с такава техника и може да помогне със съвет ще съм благодарен.
Коментар
-
@Rabin сигурен ли си че могат да се изкарат 24V? Мисля че няма да могат да се вържат 12те последователно...
Не съм мислил дали може да се свържат 2 захранвания, масите май не са много галв. изолирани от корпус, може да се провери. Не ми е опирало до главата.Последно редактирано от Rabin; 20-12-10, 13:47.
Коментар
-
-12 от компютърните няма да намерите за повече от 1 ампер. Но това не е фатално - с много малка преработка става толкова мощно, колкото и +12 волта.
И +12, и -12 на компютърните захранвания най-често се държат отвратително, ако нямат товар на изхода +5 или +3.3 волта.
За зарядно устройство те не стават - за зареждането на оловен акумулатор трябват 14.5 волта ограничение по напрежение (или 13.0-16.0, което да зависи от температурата) и ограничение (а не защита) по ток. Тук преработката е по-трудна и почва да не си струва.
Значително по-благодатни за зарядни устройства са захранващите устройства за лаптопи. По същество те (повечето) са си зарядни устройства (ограничени са по ток и напрежение), само трябва да им се нагласи напрежението - не съм виждал нищо, което да работи на удобно напрежение, но повечето са на близко напрежение - 12, 16, 19 волта, което може да се настрои с 1-2 подменени елемента.
Правенето на зарядно устройство от стар захранващ трансформатор е неблагодарна работа - той има твърда характеристика, неподходяща дори за непретенциозно, грубо устройство. Без куп електроника около него, той или ще прегрява на силно изтощена батерия, или няма да я дозарежда. Трансформаторите за зарядни устройства са други - приличат на заваръчните. Те имат голяма разсеяна индуктивност и мека характеристика, което ги прави неподходящи за нищо друго, освен за зарядни устройства. Поради което и ги няма в нищо друго, освен зарядните устройства.
Коментар
-
24V изправено с резистор става като генератор на ток. Една готова платчица - кит 2 лв. за напрежение за акумулатор - работи на змей. Към единия от индикаторните диоди вързах реле да изключва като се зареди. Пробвано. Тока не надвишава 3 А. Колкото да заредиш 2 пъти в годината - върши работа.
Вместо резистор може и мощна халогенка. Хитрината е 220В лампа в първичната, и чрез мощността се коригира зарядния ток. И разсейваната мощност като фирА не минава през трафа. Искат да забраняват наж. жичка, пък не мислят как ще зареждаме!
Друг въпрос е колко си заслужава, ново зарядно е 30 лв. Просто ми беше кеф и си сглобих, попадна ми траф и те така!
За dI/dT знам, ама дали са знаели това производителите на возила преди 20 г? В Москвичо е един транзистор и реле.Последно редактирано от Rabin; 20-12-10, 14:10.
Коментар
-
Я пак му прочети въпроса. Ако на Пенчо отговора не му стига, по-добре да бъде пратен да учи електротехника, отколкото да му се дават готови практически съвети, с които да направи пожар.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар