Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Магарешки инат?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Магарешки инат?!

Колеги, имам неприятен проблем с паленето, дано някой има някакви решения: колата е Пежо Експерт с двигател Фиат 1.6, 8 клапана, моноинжекция. Имам я от 5 години и това е първият ми автомобил, който нямам никакъв мерак да сменям с друг - невероятно надежден и практичен, но винаги има "но" - от време на време, при загрял мотор, отказва да запали, при изчакване от 5 минути, всичко се оправя и все едно не е било . Последният път обаче отказа категорично и след половин час чакане се наложи да го бутна че да продължа. Интересното е че го прави винаги на проблемно място където трябва бързо да потегля - бензиностанция, граница и др. - нещо като магарешки инат! Досега съм проверил инсталацията, като съм сменил клемите на акумулатора че веднъж ги хванах горещи, сменил съм стартера с рециклиран такъв преди година, но ето пак същият проблем, проверил съм също и клемореда. Акумулатора е оригиналният , поне на 5+ години, но на студено си пали без проблем. Подозренията ми са основно към стартера, но два различни да дават един проблем - доколко теоретично е възможно? Надявам се някой да е имал подобен случай и да даде акъл, че вече се чудя какво да пипна. Благодаря.
    Honda XL600LM, 1987
    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
    Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

От: Магарешки инат?!

Върти и не пали, или не върти?

Коментар

Върти едвам-едвам, един оборот и спира. Запалиш ли обаче, проблема моментално изчезва до денят Х, когато пак ме хваща по бели гащи!
      Последно редактирано от Edo; 21-10-10, 15:53.
      Honda XL600LM, 1987

Коментар

Колега, провери за хлабава връзка по системата!
        LZ1HKW
        Реглаж на преден и заден мост
        My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
          Върти едвам-едвам, един оборот и спира.
          Ами премери напрежението на заряд. Може и четките на генератора, да са тръгнали. Може и лоша маса купе-двигател да е. Може и стартера да си е тръгнал пак.

Коментар

Връзките са проверявани многократно, алтернатора зарежда 14.3 В. Сега го чакам пак да ми направи номер, че да замеря колко е пада на напрежението, но с този магарешки темперамент, може и чак догодина да се случи!
            Honda XL600LM, 1987

Коментар

Аз бих вързал един волтмер в гнездото на запалката.

Коментар

Сега, като задълбаваш към алтернатора, се сещам че колектора е доста износен и съм подлагал под четките че да опират добре, но това не се отрази по никакъв начин на проблема - имаше го и преди и след това.
                Honda XL600LM, 1987

Коментар

Тия дефекти, дето ту ги има ту ги няма, са си отврат. Слагай волтмера, то ще се разбере.

Коментар

Аз бих направил една профилактика на стартера. Може да е характерен проблем на модела, знае ли човек.
                    Този стартер да не би да лагерува във втулка в корпуса на скоростите? Ако е така - смени втулката, не е виновен стартерът.

Четките с подложка също не са хубаво нещо, но щом го прави само след кратък престой, значи нямаме проблем със зареждането (иначе щеше да го прави и след дълъг престой).

Коментар

Проверката с волтмера ще я направя при всички случаи - добра идея! Стартера който ми сложиха не е съвсем същият - по-малък е и мисля че е за Фиат Типо, но си пасва идеално - единствената разлика от старият е че вдига по-големи обороти. Нямам втулка във скоростите, нормални стартери са. Това с колектора и мен ме дразни, но трябва да купя алтернатор втора употреба, без да му знам състоянието, а нов е цифра. Ако има вариант за ремонт - казвай. А за заряда не се съмнявам, защото на бензиностанцията нямах уред под ръка, та включих дългите и ги държах десетина секунди - светят си съвсем нормално и силно.
                      Последно редактирано от Edo; 21-10-10, 16:43. Причина: Добавка
                      Honda XL600LM, 1987

Коментар

На алтернатора във всяка работилница ще ти сменят колекторните пластини и четките и ако са майстори, ще стане като нов.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                          На алтернатора във всяка работилница ще ти сменят колекторните пластини и четките и ако са майстори, ще стане като нов.
                          Благодаря за съвета, първо ще замеря заряда и ако се наложи - ремонт. Явно ще трябва да отворя и този стартер да му видя състоянието, казаха ми че е възможна лоша спойка на намотките на ротора към пластините на колектора.
                          Honda XL600LM, 1987

Коментар

Провери масите към купето и двигателя по някога клемите дори и добре затегнати се окисляват и дават ядове. Аз така се видях в чудо миналата зима с оригиналната оловна плюсова клема на един Ситроен дизел долу горе даваше същите признаци оправи се като стиснах с чираците оловото около кабела.
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Масите изглеждат добре - не греят, чакам пак да ми направи номер и тогава ще пусна маса директно от акумулатора да видя дали ще има разлика. Вчера ходих до Цанков Камък и използвах случая да замеря заряда на различни режими - работи си перфектно, 14.3 при всички обороти на мотора /до 6000/, пада до 14.15 при включени фарове, но това си е нормално. Явно проблема ще се окаже отново във стартера! Почвам да мисля за някакво камшично запалване на магарето, че със стартера не става.
                              Honda XL600LM, 1987

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X