Ако маслената помпата няма нужният дебит за още четири дупки и буталата не са предвидени за охлаждане с впръскване гимнастиката е безмислена .
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Ремонт на блок от никасил/поставяне на ризи
Свий
X
-
Ако не се лъжа тези пръскалки се правят да пръскат на порции, а не постоянно.
Абонирам се за темата, защото и аз се заглеждах преди време в такъв..
Коментар
-
Да ,да , ама не - при ваговските изчадия тия джетове се управляват с електромагнитен клапан... при определени условия.Фиат Купе
Опел Фронтера В
Мицубиши Паджеро Пинин
Коментар
-
С риск да ме овикате-руснаците слагат пръскали на тракторните двигатели, като просто самите дюзи са с малък, "калиброван"(доклокото при руснаците може да се говори за калибровка) отвор. И да, макар отворите да са малки за да ограничат дебита-помпите са с увеличен дебит, иначе не смагат, и налягането пада.
-
Целите на всичките тия упражнения, освен мазането при ниски обороти, е да се изстиска някой и друг процент ефективност, тоест да се охлажда само когато е нужно, зашото иначе охлаждането значи още топлинни загуби, които значат повече стотинки допълнително на бензиностанцията.
Значи и намалена надеждност на всичкото това, ама всичко с цената си.
-
Другия начин за смазване на цилиндрите и буталния болт , и за охлаждане на буталата е следният: На биелите/мотовилките/ има отвори , в г.м.т. този отвор съвпада с отвора на шийката на коляновия вал , и към буталото и буталният болт се впръсква струя масло.В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода
Коментар
-
Това, от много време никой не го практикува. Целта сега е кратък, но вълнуващ живот на двигателя. Иначе тази система я има даже при москвич.Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнениеДругия начин за смазване на цилиндрите и буталния болт , и за охлаждане на буталата е следният: На биелите/мотовилките/ има отвори , в г.м.т. този отвор съвпада с отвора на шийката на коляновия вал , и към буталото и буталният болт се впръсква струя масло."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Не го практикува, защото смисъла не е особено велик, в сравнение с пръскалки на блока. А и биелите стават по-сложни за правене и по-тежки.Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
Това, от много време никой не го практикува. Целта сега е кратък, но вълнуващ живот на двигателя. Иначе тази система я има даже при москвич.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
На моя дизел има дупка отгоре на биелата, от където си събира от изпръсканото от пръскалката. На ферозата болта се набива горещо - там от плискане/изпарения - лагеруването в тоя случай е между бутало и болт.
Една особеност на лагеруването между буталния болт и биелата или между буталния болт и буталото е че там движението е много по-малко и не е еднопосочно а напред-назад. Съответно не е нужен велик поток масло, защото не го изтласква толкова много, като при въртене или еднопосочно движение. Затова и въпреки че това лагеруване е с много по-малка площ и по-малко мазане от биелните лагери например, в общия случай изкарва повече от биелен лагер.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Има го при някои двигатели на камиони , аз съм имал мотоциклет с такива лагери на двигателя. Имаше шест основни и четири биелни лагери , всичките ролкови , смазват се от маслената магистрала през коляновия вал. Проблема е , че подмяната им е много сложна , но за да се стигне до подмяна , трябва да караш без никакво масло. Хубавото е ,че може да се добавят цилиндри и да се променят градусите на работа между различните цилиндри.
-
На дъртата Тойота, освен, че има хуйчета да пръскат под буталото, биелата е разпробита от петата до буталния болт и за огромен пробег, проблем няма. Дават допуск 0.01мм... Тези дни отворих Ситроен Джъмпер на около 300 000, който е само с пръскалки и дупка в главата на биелата. Отворите за буталния болт в буталата, бяха с около милиметър по-големи от буталните болтове. При старите Джъмпери, този проблем го няма.Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеНа моя дизел има дупка отгоре на биелата, от където си събира от изпръсканото от пръскалката. На ферозата болта се набива горещо - там от плискане/изпарения - лагеруването в тоя случай е между бутало и болт.
Една особеност на лагеруването между буталния болт и биелата или между буталния болт и буталото е че там движението е много по-малко и не е еднопосочно а напред-назад. Съответно не е нужен велик поток масло, защото не го изтласква толкова много, като при въртене или еднопосочно движение. Затова и въпреки че това лагеруване е с много по-малка площ и по-малко мазане от биелните лагери например, в общия случай изкарва повече от биелен лагер.
Иначе ролкови основни и биелни има и при 4Т двигатели. Аз например съм имал Кавазаки КЛР по тази схема."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Ми, от 2 отворени презряни трилитрови нисански мотори, единия на 180000, другия на 280000, всичко лагеруващо по бутала, биели и колянов вал, беше неразличимо от ново. Ако се сетя ще снимам като ида. Буталния болт не се виждаше че е работил, доколкото помня, и понеже бях взел и лагерите за горната дупка на биелата, мерих, мерих, и си останаха по кашоните, защото не намерих никаква причина да ги сменям.
Та не е до пръскалките в биелата. Като изпилят нещо отвъд предела, съвсем закономерно то се скапва. Просто вече никой не прави примерно 4 литров двигател с 1/3 от мощността на сегашен двулитров. Сега с цел да спестят поредната капка гориво или 5% сажди, нариват простотии на кило, които се крепят на честна дума, със сътоветния резултат. И друг път съм казвал - всичко след евро 4 е тотална простотия, естествено и неработеща.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
- 2 likes
Коментар
-
Много пъти съм писал откъде тръгна еко лудостта при колите. От рекламните отдели, които ежедневно(даже и ежечасно) търсят нови начини за рекламиране на продукта си. И някой се е сетил да експлоатира еко чувствителността на клиентелата, и е направил някакви подобрения които да му дадат правото да каже,ч е неговата кола не замърсява толкова колкото тези на конкуренцията. И ртекламата хваща дикиш и тази фирма започва да продава повече.
Да, ама конкуренцията не иска ли да продава? Съответно и те правят подобрения, които още повече пазят енвиронментала, и лавината тръгва.
И се стига до евро 184, очаквайте суун.
А всъщност е дивотия и половина. Днес си напълних кабината на комбайната с изгоряла двутактова смес. просто си издухах пепелта отвътре с бензиновата духалка за листа. И си я дишах, за мен е един от хубавите аромати.
Ако това го види някой германец или французин сигурно ще припадне само при мисълта, че това може да се диша от някого.
-
Коле, че колите замърсяват няма никакво съмнение, за вредностите също. Тъпото в цялата работа е че има едни технически граници, от които нататък следва регрес. Е, те бяха преминати някъде между евро 4 и евро 5. И като стана патакламата покрай мошениците от VW, лъсна голата истина че де-факто евро 3 и част от евро 4 колите са най-чисти. Поне за дизелите това.
При бензинките драми до преди директното впръскване нямаше. Сега и там е същата просотия - DPF, дюзи еднодневки, стопени бутала, запушени от EGR сажди и масло от турбото смукателни колектори и глави и т.н. Изобщо всичките дизелови екстри, даже вече барабар с азотните окиси. И въпреки това въглеродния отпечатък на дизелите не могат да го стигнат.
Има мнооого лобизъм и двуличие в това, за съжаление. А тия двете заедно не знам да са довели до нещо добро някъде.
-
Въпросният Кайен ако беше 200 коня , нямаше да има проблеми. Има си праг от каква кубатура и брой цилиндри , каква мощност и обороти ще изкараш. Преминеш ли го , двигателя става претенциозен и проблемен. Става , но двигателя става доста скъп. С два колянови вала , два бутални болта и две биели на бутало , проблемите с лагеруване , натоварване , вибрации , ... изчезват.Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнениеМи, от 2 отворени презряни трилитрови нисански мотори, единия на 180000, другия на 280000, всичко лагеруващо по бутала, биели и колянов вал, беше неразличимо от ново. Ако се сетя ще снимам като ида. Буталния болт не се виждаше че е работил, доколкото помня, и понеже бях взел и лагерите за горната дупка на биелата, мерих, мерих, и си останаха по кашоните, защото не намерих никаква причина да ги сменям.
Та не е до пръскалките в биелата. Като изпилят нещо отвъд предела, съвсем закономерно то се скапва. Просто вече никой не прави примерно 4 литров двигател с 1/3 от мощността на сегашен двулитров. Сега с цел да спестят поредната капка гориво или 5% сажди, нариват простотии на кило, които се крепят на честна дума, със сътоветния резултат. И друг път съм казвал - всичко след евро 4 е тотална простотия, естествено и неработеща.В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода
Коментар
-
Ето за това казвам , минимален контакт между бутало и цилиндър , много малко триене , малко износване , намалено натоварване върху цилиндъра при работен ход . И най-вече липса на вибрации. Както и нисък разход на гориво.
https://newatlas.com/yanmar-dtorque-...utboard/51675/В НАТО - Рамбо го бият , пребоядисан партизанин му носи вода
Коментар
-
Малко ми е трудно да видя каквито и да са предимства в тав постановка. Но виж недостатъци има на корем (според мен) - повече, по-тежка и по-сложна механика, заради коато ползата от файдата отиде та се не видя. Не виждам и от къде ще дойдат по-малкото вибрации - масите, които ги прават са разпределени в малко повече компоненти, но за сметка на това са по-големи. Не виждам и от къде ще дойде по-малкия контакт между бутало и цилиондър, освен комбинацията от 2-те мотовилки да държи буталото изправено, вместо полата му. Със същите последствия - увеличена маса баш където най не трябва.
-
Sparky,
Погледни от друг ъгъл -моторджиите имаха мерак за дизелаци,НО..................https://www.youtube.com/watch?v=gL0QyScysQk
-
Да, масите на двата колянови вала се балансират странично. Но не и вертикално. буталото се държи хоризонтално от двете мотовилки, от което няма пола, но има 2 стоманени бутални болта, дето са по-тежки или поне сравними с метала за полата. Трептенето на буталото пряко зависи от зъбите межди двата вала, и т.н.
Интересна копнцепция, но не виждам никаква революция, а един компромис за сметка на друг.
Дизелови мотори доколкото ми е известно има. Даже тук от форума някой си беше купил, ако помня добре. Не съм моторджия, не ме влече и не знам спецификите. Например не мога да си представя как американски чопър би ме кефил като возило за нешо повече от гъзареене за половин час дневно, ама някои ги кефи.
-
-
Може ли колегата пуснал темата да качи снимка на буталата ?
Наскоро събирах двигател на Сузуки М16А. Трябваше ми колянов вал и биела за стария, та направо взех цял двигател който ревизирах.
Двигателят който взех е ЕВРО5 и буталата в него са като мотоциклетни, с контакт сведен до минимум с цилиндрите, съответно и сегментите са по 1mm, за разлика от масовите М13/15/16А двигатели, чиито бутала се опират в цилиндъра по цялата си площ и сегментите по 1.2mm с маслен 2.5mm като при другият е 2mm.
Блока е алуминиев, но е със стоманени втулки.
Опитах се да намеря снимките на буталата, но явно съм ги скрил и от мен, та май ще ми трябва повечко ровене из дебрите на телефона.ОМ602->Tremec T5WC->Borg Warner 4408E 1:1/2.48:1->DANA30/103.4in/DANA44->29"AT
Коментар
-
Такъв тип бутала, къси и с пола само откъм "лопченето" в цилиндъра, са патентовани от Nueral като "Elastoval" преди 30-40 години. Спомням си, че дъртите 2,3 бензинки на Ауди бяха с такива. Сега се използват масово.Първоначално публикуван от motor_men Преглед на мнениеЕто за това казвам , минимален контакт между бутало и цилиндър , много малко триене , малко износване , намалено натоварване върху цилиндъра при работен ход . И най-вече липса на вибрации. Както и нисък разход на гориво.
https://newatlas.com/yanmar-dtorque-...utboard/51675/
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар