Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Намаляване на налягането на турбина на дизел и КПД

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Намаляване на налягането на турбина на дизел и КПД

Става въпрос за двигател Пежо 1.4 Hdi.

Развих му малко болта койта управлява клапана на уестгейта, тоест и на по ниски обороти да стои леко отворен и да пуска част от изгорелите газове директно в ауспуха.
    Покарах колата- май на ниски обороти е леко по пъргава, на по високи както очаквах не се усеща турбото и оборотите нарастват плавно.

Интересува ме може ли да има негативни последици от това за мотора?
    КПД-то на двигателя ще се влоши ли?
    За мощността ми е ясно.

Като цяло знам че е глупост и повечето хора се опитват да правят обратното, но на мен ми се иска да я удуша леко от към мощност колата, ако може и от към разход на гориво.
    Ники

От: Намаляване на налягането на турбина на дизел и КПД

Първоначално публикуван от infineon Преглед на мнение

Като цяло знам че е глупост и повечето хора се опитват да правят обратното, но на мен ми се иска да я удуша леко от към мощност колата, ако може и от към разход на гориво.
    Ще удушиш DPF-а със сажди, ako има такъв на този модел.

Коментар

Няма DPF, също така и не забелязвам разлика в пушенето, доколкото знам ЕКУ-то дозира горивото спрямо отчетения въздух от дебитомера и не мисля че би трябвало да пуши.
      Също така няма и датчик за налягане на въздуха в колектора.

Повече ме вълнува въпроса какво става с КПД-то на двигателя?
      Ники

Коментар

Ами то тогава турбото е с механично управление само? Иначе ЕКУто ще се опитва да компенсира това, което си направил.

Коментар

Да с механично управление е, има само уестгейт. Няма променлива геометрия. Според мен екуто ще вижда че въздуха е малко и ще пуска респективно и малко гориво. Правилно ли мисля?
          Ники

Коментар

Колега не че нещо, просто ми е интересно какъв разход дава този мотор в оригинален вид...
            0-

Коментар

26.01 -13.03.15 1066 км с 67.29 литра 6.31/100 градско всеки ден през центъра по 28 км на ден. Да се върнем на въпроса за КПД-то.
              Ники

Коментар

Ами при тези условия КПД-то на двигателя няма да се промени. Ще имаш само намалена мощност, като кривата й ще е успоредна на фабричната, но по-надолу с колкото си врътнал винта. Предполагам, че за да компенсираш в града, където не ти определяш скоростта, ще се наложи да натискаш повече и да караш в по-високи обороти на по ниска предавка. И в резултат разходът може и да се вдигне. Но това не е поради понижено КПД на мотора, а на цялата система - водач, полезно тегло.... и всички външни условия.

Коментар

Четох посовете два пъти, но не разбрах целта на това упражнение?

Коментар

Разходът е целта на упражнението,но при 6.31/100 градско вариантите не са много,градски транспорт ,парашутка,колело ,пеша и др излиза най евтино.
                    Персонален поздрав за всички в народното събрание /Господ да ви убие,Аллах да ви вземе,Чумата да ви тръшне,Синовете ви зетьове да ви доведат.АМИН/

Коментар

Чисто теоретично - КПД на двигателя в някои режими ще се повиши, в други ще намалее, като цяло разходът ще пострада, защото намалената максимална мощност ще те принуди да вкарваш двигателя в не особено смислени режими и да го държиш по-голяма част от времето в такива.

Коментар

Първоначално публикуван от automax Преглед на мнение
                        Четох посовете два пъти, но не разбрах целта на това упражнение?
                        Основната цел е да намаля мощността, да не може да ускорява толкова бързо и да намаля максималната скорост която може да вдигне.

Разхода като цяло си е добре, ясно ми е че няма на къде да искам да падне, по скоро се притеснявах след интервенцията на не падне кпд-то и да се вдигне осезаемо.
                        Ники

Коментар

Основната цел е да намаля мощността, да не може да ускорява толкова бързо и да намаля максималната скорост която може да вдигне.

Разхода като цяло си е добре, ясно ми е че няма на къде да искам да падне, по скоро се притеснявах след интервенцията на не падне кпд-то и да се вдигне осезаемо.
                          Ако съм отгатнал Пежото е това:

http://www.auto-data.net/bg/?f=showCar&car_id=5248

Не е голяма бегачка с 68 кс. при 4000 об./мин.
                          Освен ако някой не се учи да кара на нея.

Извини ме, но ми е доста странно.

Коментар

Абе не е странно някой да иска да харчи по-малко.

Ама не става така.

Коментар

Понеже карам същия двигател в друга кола, колко да падне мощността, като и без това е маломощна? Питам без да се заяждам, защото нито ускорява като змей, нито спира така, нито пък разхода е голям. В София този мотор трудно харчи над 7/100 даже и да висиш по задръстванията, аз лятото го докарвам под 6 като я карам като крадена.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X