Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Охлаждане на Vectra B 1,6

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Охлаждане на Vectra B 1,6

Здравейте колеги! Извинявам ако има такава тема, но за моят специфичен случай не открих.
    Проблемът ми е следният. Колата е Opel Vectra B 1,6 16v с климатик. Преди месец се ударих челно в друга кола в София и ми се спука радиатора. подменихме го и си закарах колата на ход до Стара Загора. Там човекът който ми намести калниците и не ми е сложил вентилаторът на климатика. Разбира се предупреди ме за това, вината беше моя, понеже бях забравил да му кажа че е оставен в багажника и той си е помислил че по принцип отдавна го няма.
    По разните форуми прочетох че при 92-3 градуса се включва първо вентилатора на климатика и след това този основния. Въпросът ми е вярно ли е това нещо понеже преди 2 дни колата достигна почти 100 градуса без да се включи нещо, а аз за 3 години така и не съм забелязал коя перка се включва първа. До преди това колата си подминаваше 90 градуса включваше си някакъв вентилатор и темп. спадаше. Забравих да помена че при смяната на радиатора се наложи и подмяна на датчика който се намира отзад в горният ляв ъгъл на водният радиатор като застана срещу колата. Съмнявам се да е дефектен понеже е купен от магазин на Опел.
    Благодаря ви предварително!
    Кольо Динев

От: Охлаждане на Vectra B 1,6

Опел 1.8 сьм карал ма убий ме не се сещам как беше.

Те ти теория,ти се ориентирай сам.

На стар Мерцедес пьрво отваря термостата до дупка,после зацепва виското,после включва пьрва степен на перките на климатика,след това втора,след това трета,че не всички имат 3 скорости на перките,след това ти спира климатика и след това на 125 градуса ти избива клапана на разширителния сьд.По градуси ги знам ма да е Мерцедес да ти кажа.

При избиване на бушона за пьрва степен на перките колата почва да вьрви гореща,подьржа я втората степен на перките,бушона гьрми често и колата не прегрява,а просто вьрви гореща.Това ако не ползваш много климатика,ако го ползваш си вьрви гореща на всякаква скорост под 60 да речем.

По куца логика - сложи му перките
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Благодаря ти за бързият отговор. Аз че ще я сложа ще я сложа, въпросът ми по-скоро беше дали нямам проблем с датчиците. А той така или иначе климатикът не го ползвам. Аз и за това не натиснах майсторът да ми слага перката, понеже викам тя е за климатика и точно ще има по-добър въздушен поток за охлаждане.
      Кольо Динев

Коментар

Климатиковата перка си е само за климата, прегледай инсталацията на задната перка дали е в изправност,датчика с два или с три пина е ? Ако е с три значи има две скорости...
        Виж буксите дали са наредени добре след ремонта !
        ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Карам такава вектра и съм сигурен,че охлаждането нема нищо общо с климатика.
          иво димитров-0898 472 158

Коментар

Колата е с 2 датчика и двете перки участват в охлаждането. В опел форума в закачените/важни теми имаше описание на действието на системата. Сложно е, не го помня наизуст ,та за да не изтърся някоя глупост спирам до тук.
            Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Първоначално публикуван от kalin09 Преглед на мнение
              Колата е с 2 датчика и двете перки участват в охлаждането. В опел форума в закачените/важни теми имаше описание на действието на системата. Сложно е, не го помня наизуст ,та за да не изтърся някоя глупост спирам до тук.
              Не спирай , а карай по ред-тази перка на основното охлаждане НЯМА ДА ТРЪГНЕ,докато не се активира климатиковата!Или не кажеш на компа , че работи
              Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

Ехеее колеги... благодаря на всички ви! Имам OP-COM мога ли през него да я включвам перката чрез някой от тестовете или трябва по някакъв начин чрез укъсяване на кабелите на климатичната перка.
                Кольо Динев

Коментар

Виж електрическата схема ( после тестера ще ти дава грешка , но ти си я знаеш).
                  пп Струва ми се ,че твоят вариант ще остави компресора постоянно включен...
                  Последно редактирано от jeko47; 23-02-14, 23:34. Причина: разсеян..
                  Човешкият прогрес е резултат от обмен на информация?Аз поне съм съгласен.

Коментар

На Мерцедес / да си смениш колата та да помагам / включването на перките става с изваждане на буксата от датчика,включват на последна турбомадафака степен,като метла е под него и става за аварийно прибиране.

Тоз Опел голям Опел ше дойде,само една перка го охлажда.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Както казах не е една а две.
                      И темата май беше за опел?
                      Пратих ,мисля ,полезен линк на колегата, надявам се ще му помогне.
                      Калин Владов,09РСПБЗН

Коментар

Тя си е за Опел,ти си

И не коментирам твоето мнение,а това на другите колеги според които охлаждане на мотор на кола 20 век е с една перка,Мерцедесовия с 3,Опела с 1,изводите всеки сам.
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

Коментар

Имай предвид колега (колегата с проблема) че това което ти показва на таблото е приблизителната на мотора, разликата е най общия случай е между 7 и 10 градуса.Ако вътре е 100 на мотора по вероятно да бъде 95г. Също така климатичната перка не се включва при охлаждане освен ако не си пуснал климатика. При загряване до работна температура първо тръгва първа степен и ако не охлади стартира втора степен. Датчика който сте сложили на какви градуси е? Защото има и за 115градуса за твоя мотор?!?!?!? Темп. около 100 градуса за този мотор на Опел не е фатален принципно. Ако минава обаче към 110 става опасно вече.
                          Който оцелее ще закусва!

Коментар

Сьс сьпротивление 1.1 ома не сваля ли температурата това,запоено на датчика?
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

датчикът е абсолютно същият като стария. Същият като номер и градуси. Преди ремонта колата никога не е вдигала повече от около 95 градуса по термометъра в купето, а съм я карал в какви ли не условия. Шашнах се понеже в едно не толкова тежко задръстване, дори не и задръстване а просто чакане на светофар три пъти по около 1 мин. и започна да подминава 100 градуса без да пусне перка,без нищо. Буксите съм ги проверил по няколко пъти,добре са си свързани. Във специализираният форум на Опел пишеше че перките са свързани последователно през релета и резистори, така че събота и неделя ще включа само така климатичната перка, за да не си играя да свалям бронята и ще се моля да тръгне нещо. Ако не- тръгвам по мъките за издирване на кой датчик или реле ме е предало.
                              Кольо Динев

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X