Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Потоци, колектори ... задачка?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Потоци, колектори ... задачка?

Първоначално публикуван от CarTest™ Преглед на мнение
    Добре де ... я виж един ултразвуков въздухомер от някакво старо джапанско возило...
    .
    Това подозрително ми прилича на ранните модели на Мицубиши Електрик. Имам подобно, малко по-ново като модел, но ме притеснява, че рязката промяна на сечението (пък и профила) на тръбата в близост до цилиндъра, ще разблъндика пълненето на избрания цилиндър? Другото, което ме притеснява е, че (поне на моето) има интегриран датчик за абсолютно налягане, който е разчетен да работи доста тесен диапазон, все пак това чудо е предвидено да се монтира преди дросела.
    Като му дойде -1 или +1 бар и обявява датчика за повреден, от там нататък показанията стават тотална боза.
    О879 342 54О Не си пъхайте пръстите където ви падне, не са чак толкова много...

Коментар

Моят МАР е след дросела, значи има и такива.

Коментар

Това, което съм ти пуснал няма датчик налягане!!!!

Мери само вятъра ...
        Задачката е да го накараш да мери достатъчно бързо.
        Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Датчик за налягане преди дросела има съвсем друга роля и не се нарича MAP.

Коментар

Е, такъв МАР, но не на общия колектор, а на всяко разклонение към цилиндър спокойно ще показва колебанията на налягането на място.

Коментар

Това, което съм ти пуснал няма датчик налягане!!!!

Мери само вятъра ...
              Задачката е да го накараш да мери достатъчно бързо.
              Възможно. Съдя по тоя, с който разполагам. Остава въпроса със свирепата разлика във формата и сечението спрямо тръбите към останалите цилиндри? Е, да де, и в бързодействието Ще поровя и ще помисля, че не съм съвсем наясно какъв точно му е принципа на действие.

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
              Е, такъв МАР, но не на общия колектор, а на всяко разклонение към цилиндър спокойно ще показва колебанията на налягането на място.
              Мисля си го и това, ама нещо не мога да го измисля. Докато мотора бачка в чисто атмосферен режим (да речем, че си трака на обороти), информацията би била приемливо точна. Не съм сигурен обаче какво ще покаже в буст. Тоест, проблема не е в това какво ще покаже, а в това как да го тълкувам. Освен да взема да пробвам, то ще си покаже. Мисля, че някъде ми се търкаля един гол датчик за абсолютно налягане с нужния диапазон ... дано само е достатъчно бърз.

П.П. Хубавото на датчика за налягане е, че ако върши работа, може да се размине без дупчене по колекторите. Може за меренето да се монтира на мястото на някоя бензинова дюза, а тестовете да се направят на газ, благо дело има мотор с нужната конфигурация (турбо + lpg) под ръка.

Коментар

Аз щях да ти предложа обратното - колата да си работи на бензин, а от единия щуцер на газовия инжекцион с максимално къса тръбичка да свържеш МАР-а. Така колата си работи нормално, без всичките глупости, залъгалки и емулатори, които газаджиите слагат.

Коментар

ъъъ ... кой е споменавал за газов инжекцион? Обикновен як изпарител, само дето е с по-големите тръби, че иначе отива да беднее неправилно...

Коментар

Аз ... но в съседна тема.
                    Там дискутирахме течна фаза
                    Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Аз ... но в съседна тема.
                      Там дискутирахме течна фаза
                      Мда.... и аз точа лиги по течна фаза, ама ха да не се лъжем - няма да е скоро. При мен де.
                      За момента съм просто много сърдит и на Мегите и на заводските компове и се опитвам да докарам нещо, с което да не ме е яд да работя. Само дето пустото време много кът...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                        ...задачата се решава с микрофони и подобни бързодействащи датчици на налягане. Получаваш времевия профил на налягането и по него отсъждаш за движението...

Ferari имаха една система с два пиезодатчика разположени на около 20-30см. един от друг, едновременно излъчват ултразвуков импулс, и след това стават микрофони. По разликата в скоростта на двата импулса се съди за количеството постъпващ въздух. Може и тук да се направи нещо подобно, или на първи цилиндър, или на 4-те.
                        -Чем занимаетесь по жизни?
                        -Ну в последнее время - в основном офигеваю от происходящего.

Коментар

Почетох малко по темата с ултразвуковите мерилки, може и да стане. На груба сметка, ще трябва да се мери разлика от 3 до 30% на база 2-3 микросекунди, което е интересно, но съвсем изпълнимо. Пък и в случая не ме интересува кой знае каква точност. Аналоговата част може да се окаже по-интересна, че не знам какво ниво на сигнала може да се очаква от датчиците, но едва ли ще е проблем.
                          Това всичкото ако не бъркам някой порядък в сметките де

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X