Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дизели без подгряване?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Дизели без подгряване?

Първоначално публикуван от TRAPERA Преглед на мнение
    На времето карах един голф 1 дизел и не искаше да пали никакПали само като вдигне 35-40 километра на дърпане и като запали не го гася цял денОттогава много намразих дизела щото го бутах всяка сутрин и един авер ме дърпаше постоянно
    Ако Голфа е бил бял с пернишка регистрация,неончета на ауспуха и непалещ ,с кеф е трябвало да го полееш с бензин и да му драснеш клечката
    Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
    Дий Снайдер

Коментар

Дизеловите двигатели се разделят според смесообразуването на два типа:
      1/С неразделни горивни камери
      2/С разделни горивни камери
      -При първия тип двигателите са по икономични и лесно се пускат в ход,двигателите работят меко с ниска шумност,при относително ниско максимално налягане.Могат да се ползват горива с по-широкфрикционен състав.Чувствителни са към качеството на разпръскване на горивото.
      -Във втория тип работния процес не е чувствителенкъм качеството на разпръскване на горивото.Използват се едноструйни разпръсквачи със сравнително голямо пропусквателно сечение и грубо разпръскване.Недостатък е по-високият разход на гориво,свързан с повишените топлинни и газодинамични загуби.По същата причина тези двигатели имат по-лоши пускови качества.За подобраване на пусковите им качества степента на сгъстяване е по висока-до 19-21,а при двигатели с малък обем до 22-24.Освен товаобикновенно в предкамерите се поставят нагревателни свещи.
      Наличието на предкамера усложнява конструкцията на главата и я натоварва неравномерно топлинно
      Неможе да вземаш трезво решение ако мозъкът ти е изгорял от наркотици и алкохол .
      Дий Снайдер

Коментар

Първоначално публикуван от ikonoma Преглед на мнение
        Обръщам се към вас с молба да ми разясните как става паленето на дизелови двигатели без подгряващи свещи. Знам, че има такива на Форд Транзит, Камаз.
        Вчера се качвам у един Форд Транзит и давам на контакт и търся лампата да угасне.Пулих се,пулих се па накрая си запалих.Те какъв бил номера,а аз си мислех,че нещо някой я е изкубал щото му е пречила

А иначе Камаза май си има някаква подгрвна свеща ама тя е на смукателния колектор и разпалва нафтата в колектора.Такива имат и двигателите Перкинс ама колко е фунйкционално незнам
        Луд умора нема,само се поти!!!

Коментар

Бе, честно казано аз си мислех че Дизел е герой от комиксите, а дизел е новия модел розови жиесеми. Нейсе.
          Човекът се интересуваше какъв изобщо е смисълът на свещите в дизелите, и не виждам никакъв смисъл да му изтресеш ни в клин ни в ръкав някви глупави подробности. Аз знам и температурното разпределение вътре във вихрите, и кво? Това дали ще му помогне да научи азбуката?

Сакън, как щяло да подпалиш сместа преди цилиндрите, ще стане пожар. Нищо друго.
          Много старите дизели имат само една свещ, в смукателната кутия. От където тръгват тръбите за цилиндрите. Дизелът обича топла нафта. Топъл въздух - не много, но топла нафта обича. Когато само пали и е без натоварване, се примирява и с топлия въздух, само и само по-лесно да се вдигне температурата, а от там и налягането в цилиндъра. Ако не искаш няква особена оптимизация на процеса това е напълно достатъчно. Така свещта е само една, монтирана е на лесно и неотговорно място, няма ги сложните, топлинно много натоварени и скъпи отвори и свещи в главите на цилиндрите. Производството на двигателите е много-много по-просто и евтино. Обслужването им също.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
            Сакън, как щяло да подпалиш сместа преди цилиндрите, ще стане пожар. Нищо друго.
            Много старите дизели имат само една свещ, в смукателната кутия.
            Значи това където говорим се нарича термостартер.При дадено положение на ключа се нагрява реотанчето до червено и при включване на стартера горивото трябва да се възпламени което улеснява паленето при ниски температури.

Демек има запалване на някава смес още в смукателния колектор
            Луд умора нема,само се поти!!!

Коментар

Първоначално публикуван от ikonoma Преглед на мнение
              Здравейте!
              Обръщам се към вас с молба да ми разясните как става паленето на дизелови двигатели без подгряващи свещи. Знам, че има такива на Прага-та, ТК-80, Форд Транзит, Камаз.

Ами на село имам един съсед тракторист (не е Бай Иван от песента). Та той си пали трактора ТК 82Н зимата задължително с топла вода - вечер източва водата, сутрин налива топла вода от бойлера. Ама и зимата там е сравнително тежка.

Иначе паленето става чрез т.нар. Факелна свещ за която колегите ти обясниха по-горе.

Quadra, а ти какъв опит имаш със това спрейче (забравих му името)? Преди години като бяхме ученици един приятел имаше Голф 2 1,6Д и една зима му бяха изгорели три от подгревните свещи. Та някой му казал да пали със спрейчето. И наистина колата си палеше така цяла зима, всеки ден. На пролетта колата отиде за масло и филтри в един сервиз. Заговорихме се с майстора за това спрейче и той направо ни се скара. Каза че то било само за 1-2 пъти употреба, докато стигнеш до сервиза. Така сме били съсипали двигателя и т.н. Смени си той свещите - колата палеше от раз и така още 3-4 години докато продаде колата на към 360 000 км без никакви проблеми.

Въпросът е дали има истнина във думите на майстора?
              Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Със спрея - т.н. "старт пилот" съм палил повече от три зими една Авия - никакви проблеми , и две зими мерцедес 300 д - също без проблеми , мерцедес 240 д - също. Според мен това , че се съсипва двигателя са градски легенди. Единственото , което съм внимавал е да не подгрявам когато въртя на стартера след като съм пръснал етера в колекторите. Един приятел палеше Авията си с гореща вода и след като видя как моята си стои с антифриза и я паля със спрея при - 10 -15 гр , му стана върл фен.

Коментар

Към средствата за подгряване на въздуха има подгревни спирали монтирани в пълнителния тръбопровод както писаха по горе.Използват се предимно в двигатели с непосредствено впръскване и са ефективни при температури до(-10,-15`С)
                  Електрофакелното подгряване на въздуха (термостарт) при него горивото попаднало на нагревателя се изпарява и изпълва смукателния колектор което се засмуква в цилиндрите. този тип подгряване е ефективен при температура до(-21,-25`C)
                  Лесновъзпламеняващите се течности са смес от етилов етер,минерално масло,изопропилнитрат,противозадирни,антикорозионни,антиокислителни прибавки и др. Устройствата за впръскване <<старт-пилот>>,се разделят на пневматични(с ръчна помпа), и аерозолни такива които има по бензиностанциите. Осигуряват надеждно пускане на двигателя при температура до (-25,-30`C)
                  За накалните свещи няма да пиша понеже всички знаят как действат
                  Други устройства облекчаващи пускането на дизеловите двигатели при ниски температури са декомпресорните устройства/отварят цилиндъра с атмосверата и така намаляват съпротивлението на сгъстяването/.
                  Предпускови нагреватели/печки както им казваме/такова устройство имам и аз на моя автомобил,подгрява охладителната течност на двигателя и маслената вана.
                  Има и още едно устройство което се монтира на двигатели работещи при много ниски температури което временно разрежда маслото с цел са се намали вискозитета му и да облекчи пускането.Специално устройство дозира някакво количество бензин и го смесва с маслото до необходимия вискозитет.След запалването на двигателя бензина от маслото се изпарява и през системата за вентилация на картера постъпва в цилиндрите където изгаря.
                  За последния вариант преди години четох за някакъв дядо с Москвич 408 който като загасял двигателя прибавял по едно лимонадено шише бензин в маслото но това е друга тема.
                  Смятам че за видовете подгрявания съм бил полезен и не съм ви досадил.
                  Дий Снайдер

Коментар

В Русия и до сега сипват бензин в маслото като го оставят на улицата. Когато има зима ... Че миналата година и те нямаха.

Коментар

Много модерни начини за подгряване на дизели споменахте, но пропуснахте един - прочетен вестник, за който се сетих от казармата преди 25 години. Тогава, при тревога докато шофьорите на джогани тичаха с тубите гореща вода, прагаджийте палеха вестник, слагаха го в кутията на филтъра и въртяха със стартера

Коментар

То и с факла става ама трябва парцала да се стегне много добре за пръчката.
                        На предишния си камион още нямах термостартер а студа не е за разправяне.Реших да запаля двигателя с факла без да мъча стартера но кой да се сети че като запали ще го засмучи.После разбирасе си теглих една благословия и никога повече не повторих тая операция.Пребледнях след като двигателя загуби временно компресия но добре че нямаше поръжения.
                        Дий Снайдер

Коментар

Пък аз се сещам за съседчето, когато караше бус Мецедес (през лютите зими) , вечер старателно ограждаше предната част на буса с кашони и слагаше печка "лъч" под картера. Сутрин към 5.00 включваше печката.Казваше че като се качи в буса чувал как ври маслото Палеше без проблеми.А буса беше на 800 000 км.
                          Аз съм имал около 4-5 бр. Мерцедес 123 .(автомобила който ми пасва най-добре) При компресия 18-22 си палят почти нормално.
                          Уморените коне не ги убиват , нали ??

Коментар

Оставам с впечатление, че дизелите с директно впръскване палят много по-лесно от тези с предкамера. Даже свещите им не се включват при положителни температури. Докато старите дизели все искат подгряване.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Севов Преглед на мнение
                              Със спрея - т.н. "старт пилот" съм палил повече от три зими една Авия - никакви проблеми , и две зими мерцедес 300 д - също без проблеми , мерцедес 240 д - също. Според мен това , че се съсипва двигателя са градски легенди. Единственото , което съм внимавал е да не подгрявам когато въртя на стартера след като съм пръснал етера в колекторите. Един приятел палеше Авията си с гореща вода и след като видя как моята си стои с антифриза и я паля със спрея при - 10 -15 гр , му стана върл фен.
                              В момента под ръка имам един CHEVROLET M1002 6,2D чийто двигател е с предкамера,та на филтърната кутия има една лепенка която изрично забранява използването на пусков спрей.Другото интересно нещо е че устройствата старт пилот съм ги срещал единствено в описанията за двигатели с директно впръскване като на MERCEDES от серия T2.
                              Нямам коментар за това но споделям фактите.
                              Дий Снайдер

Коментар

Първоначално публикуван от banjo Преглед на мнение
                                В момента под ръка имам един CHEVROLET M1002 6,2D чийто двигател е с предкамера,та на филтърната кутия има една лепенка която изрично забранява използването на пусков спрей.Другото интересно нещо е че устройствата старт пилот съм ги срещал единствено в описанията за двигатели с директно впръскване като на MERCEDES от серия T2.
                                Нямам коментар за това но споделям фактите.
                                Така е , на повечето автомобили не се препоръчва палене със "стрт пилот" поради факта , че при стартиране с ключа свещите автоматично се нагряват и може да стане експлозия на впръскания газ след като завъртиш и той попадне върху нагрятата свещ. Така е и на МВ 123. Проблемът както писах по-горе го реших като разделих стартера от свещите с копче. Така можех да си въртя стартера без да включвам нагряването на свещите. И да си пръскам. Дори направих нещо повече. Дублирах копчето за палене и при двигателя. Така при големи студове можех да въртя и да пръскам едновременно , а не да пръсна във филтъра и да търча в колата да въртя. В резултат винаги палеше и при - 25 гр.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X