Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как се отразява дъжда върху разхода на гориво

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как се отразява дъжда върху разхода на гориво

Натоварения генератор е няколко конски сили. Някои релета сами вдигат оборотите на двигателя, като го включат.
    Електровентилатора е 20 - 25 А, задното стъкло - 10 - 20, предното пак толкова. Печката - 10 - 15. Дългите светлини са 10А, едно - друго ... Тока хич не може да се махне от сметката.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
      За гумите пропускате една "малка" подробност. Те дикато се търкалят, избутват водата върху асфалта, където стъпват.
      Хич не я пропускаме. Само че тя също зависи от квадрата на скоростта, а за да стане съизмерима с въздуха трябват доста милиметри слой вода. Ако пък ги има (т.е. пътят се отводнява лошо) се кара още по-бавно по ред причини.

За сравнение (доста грубо и фриволно) автомобилът заема мястото на 4-5-10 килограма въздух. Колко трябва да е дълбока водата, за да могат колелата да заемат мястото на 5 килограма вода?

Генераторът:
      300-500 вата съвсем не са пренебрежими на фона на 10-20 киловата круизен режим на двигателя. 2-3% от мощността са си 2-3% от горивото, при равни други условия.

Коментар

Темата си е много хубава и полезна!
        При мен и с лека кола и с "жипка"(все дизелови) се забелязва малка икономия- при нормален дъжд обаче!При порой не мога да кажа,защото не се случва толкова често,а и скоростта съвсем намалява(както и видимостта),та тогава не ми е до разход,ами се ослушвам да не се вдене някой-отнякъде в мен!
        А,при "жипките",особенно при по-старите,и ръбатите,където коефициента на възд.съпротивление е огромен икономията идва основно от намалената скорост на движение.А,и както се каза от значение е по-хладния и влажен въздух,както и по-плавното подаване и отнемане на газта.Не,че всички карат така в дъжд,де...
        много автомати-слаби резултати!

Коментар

Някой може ли да обясни, защо влажен въздух да е по- добре за горенето от сух?
          Зима иде

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
            Някой може ли да обясни, защо влажен въздух да е по- добре за горенето от сух?
            Аз знам две причини - термодинамична и химическа.

Термодинамичната е, че при сгъстяване влажният въздух достига до по-ниска температура от сухия и употребява за това по-малко енергия (а тази енергия се взема от коляновия вал). Като започне горенето при по-ниска температура, то и свършва при (относително) по-ниска температура. С това се намалява изнасянето на топлина от газовете в горивната камера към нейните стени. Така остава повече енергия в газовете за свършване на работа в работния такт.

Химическата причина е, че водата участва като катализатор в горивния процес. (В края на горенето се получава вода като продукт, но късно. Полезна е в началото). По-бързото изгаряне е изгодно от гледна точка на механизма на работа (идеално цялото горене трябва да се случва в ГМТ, но в реалните двигатели то започва преди и свършва след ГМТ). Заради каталитичния ефект освен това се получава по-малка "зона на гасене" - това е слоят непосредствено до стените на камерата, който е твърде студен, а повърхността неутрализира активните частици в химичната реакция. Зоната на гасене е безполезно пропиляно гориво и искаме да е по-малка.

По-бързото горене и по-ниската температура на процеса заедно довеждат до по-трудно възникване на детонация, което умните двигатели използват за по-точно позициониране на момента на запалване.

... абе все хубавини.

Всично това, разбира се, се отнася до умерени количества вода - такива, които до края на такта сгъстяване успяват напълно да се изпарят или са си пара от самото начало. Ако водата е повече, ще получим мокри свещи или направо криви биели. А не щем.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Аз знам две причини - термодинамична и химическа.

Термодинамичната е, че при сгъстяване влажният въздух достига до по-ниска температура от сухия и употребява за това по-малко енергия (а тази енергия се взема от коляновия вал). Като започне горенето при по-ниска температура, то и свършва при (относително) по-ниска температура. С това се намалява изнасянето на топлина от газовете в горивната камера към нейните стени. Така остава повече енергия в газовете за свършване на работа в работния такт.

Химическата причина е, че водата участва като катализатор в горивния процес. (В края на горенето се получава вода като продукт, но късно. Полезна е в началото). По-бързото изгаряне е изгодно от гледна точка на механизма на работа (идеално цялото горене трябва да се случва в ГМТ, но в реалните двигатели то започва преди и свършва след ГМТ). Заради каталитичния ефект освен това се получава по-малка "зона на гасене" - това е слоят непосредствено до стените на камерата, който е твърде студен, а повърхността неутрализира активните частици в химичната реакция. Зоната на гасене е безполезно пропиляно гориво и искаме да е по-малка.

По-бързото горене и по-ниската температура на процеса заедно довеждат до по-трудно възникване на детонация, което умните двигатели използват за по-точно позициониране на момента на запалване.

... абе все хубавини.

Всично това, разбира се, се отнася до умерени количества вода - такива, които до края на такта сгъстяване успяват напълно да се изпарят или са си пара от самото начало. Ако водата е повече, ще получим мокри свещи или направо криви биели. А не щем.
              +1
              не съм засичал разхода, обаче и на мотора и на колата при влажен въздух мощноста се почишава осезаемо. Следователно по малко газ се подава а от там и разхода ще е по малък. При силен дъжд и гъста мъгла обаче този ефект при мен изчезва. Мисля си че просто е в много ограничен диапазон на влажност на въздуха
              -------Honda CR-V 128к.с.--------
              "Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда !"

Коментар

Първоначално публикуван от madmaximus Преглед на мнение
                Мисля си че просто е в много ограничен диапазон на влажност на въздуха
                а, не. При силен дъжд и мъгла просто не можеш да се движиш енергично и жизнерадостно, за да го усетиш. Горната граница на диапазона е много над всякакви мъгли и валежи.

Коментар

Благодаря на Явор за хубавата тема, също на Ясен и другите колеги взели участие и обяснили за ползата и вредата на водата в горивната смес.

Моето лично впечатление е за по-висок разход в проливен дъжд, т.к. карам по-внимателно, повече употребявам спирачка, а в нормално време почти спирачка по ненатоварен път не ползвам. А в дъждовно време и видимостта е ограничена, множеството коли се движат бавно и трябва да изпреварвам. Двг. работи в преходни режими и вози тежко купе и това докарва относително голям разход. Също така като има неотводнени участъци съпротивлението на водата буквално е като спирачка. Може да има съвсем малка икономия ако се движа по магистрални пътища защото тогава карам с по-ниска скорост отколкото на сух асвалт, но това ми се случва много рядко.
                  Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X