Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся флуоресцентни бои

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Търся флуоресцентни бои

Дребни букви, цифри и чертички. Циферблати.
    Шаблони някак ще нарисувам и ще изрежа от нещо тънко.

Коментар

А боята не трява да прозриа, а ще я светиш с блеклайт? Защо не става с акрил, няма послесветене? Търсил ли си с google за марка или поне тип боя?

Коментар

Всякак търсих. И стигнах до където и предполагах. Хиляда страници фруоресцентна спектроскопия. Не че ми е любимото, ама май весело ме чака.
        Да разбира се, централна УВ подсветка, и майната му. Кой ще се разправя да опъва жици и да кове вечно изгарящи крушки. Древна варварска технология.
        Луминофорите се делят по кво ли не, в това число по времето на послесветене. За телевизорите например, трябва да гаснат веднага с прекратяването на напомпващото лъчение. Иначе картинките няма да могат да се сменят достатъчно бързо. А за аварийни надписи си трябват резервоари за фотони с послесветене 10 - 40 часа.
        Мда. Шибинг отсекъде. Поне нещо да разбирах от това ...(((
        А безцветния лак за нокти, който изпросих от една колежка, съхне преди да успееш и една чертичка да дръпнеш. Както и да го разреждаш.
        Правенето на бои е гърч, а щастието е отменено.

Коментар

О'к познавам този онзи, може и да изкочи нещо, даже се сетих за още 1, който забърква бои сякакви и ще знае. Това за аварийните надписи звучи по-трудното, другите би следвало да са по-лесната част. Кажи пак за акрил-а що да не става, ако не в Боила то другаде 100% има фруоресцентни акрилни бои. Плюс това основно правило е, че продавачите не виняги знаят какво продават.

Коментар

Аз затова и проверявам квото ми показват.
            Всички акрилни които видях нямат послесветене. А аз искам да има. Не е речено да е часове, но да има.

Коментар

A oт какво правят светещите фигурки, гривни и разни други, които светят на тъмно дори и сами?

Коментар

Даже не знаех че има такива.
                Да не би да е от един пластмасов пластелин? Който се пече, и става твърд. В Боила го има на калъпи, обаче не свети изобщо.

Коментар

Е как незнаеш, не си ли виждал има 1 гумени гривнички и аз незнам от каде ги вадят, но си светят приятно с послесветене. А като малък имах полупрозрачни пластмасови фигурки, които не разгадах как точно, но се заречдаха на слънце и после светрят на тъмно. Викахме им фосфорни. А таблото ако направиш от друго да не е метал?

Коментар

Е това са оптически възбудимите луминофори.
                    Стига бе, не ме бъркай с концерните Трябва да нарисувам по скалите на съществуващите прибори, и толкова ...

Коментар

Аз не разбрах флуоресцираща или фосфоресцираща боя ти трябва?
                      За уреди мисля че фосфоресциращата е по-подходяща- няма нужда от подсветка( напомпване). В нея вероятно има фосфорни съединения...
                      Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                        Аз не разбрах флуоресцираща или фосфоресцираща боя ти трябва?
                        За уреди мисля че фосфоресциращата е по-подходяща- няма нужда от подсветка( напомпване). В нея вероятно има фосфорни съединения...
                        Двете явления имат само количествена разлика - времето на послесветене. Принципно са еднакви и се правят почти еднакво.

Фосфорните съединения тук нямат общо - свети само чистият бял фосфор при някои условия и това НЕ Е фосфоресценция. Просто общ корен на думата.

Коментар

От двадесетина години не съм се занимавал с химия, но смея да твърдя, че двете явления са различни.
                          При флуоресценцията веществото поглъща светлина в невидимата част на спектъра и излъчва във видимата. Тоест се нуждае от възбуждащо лъчение, и има кратко послесветене.
                          При фосфоресценцията излъчването на видима светлина е за сметка на някакъв друг вид енергия-биологични процеси( гъби, планктони, светулки), химически реакции( фосфор).
                          Не смятам, че има "просто общ корен на думата". В точните науки думите носят информация, за разлика от искуството където пораждат чувства и емоции.
                          Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
                            От двадесетина години не съм се занимавал с химия, но смея да твърдя, че двете явления са различни.
                            При флуоресценцията веществото поглъща светлина в невидимата част на спектъра и излъчва във видимата. Тоест се нуждае от възбуждащо лъчение, и има кратко послесветене.
                            При фосфоресценцията излъчването на видима светлина е за сметка на някакъв друг вид енергия-биологични процеси( гъби, планктони, светулки), химически реакции( фосфор).
                            Не смятам, че има "просто общ корен на думата". В точните науки думите носят информация, за разлика от искуството където пораждат чувства и емоции.
                            Романтик...

Аз пък с химия се занимавах до съвсем неотдавна. Ако изобщо има такова нещо като бивш химик.

Светлината от химични реакции (била тя в жива или нежива среда) се нарича хемилуминисценция. А Флуоресценция и Фосфоресценция са едно и също нещо, освен че фосфоресценция обикновено се ползва когато има видимо послесветене. Объркването е по исторически причини и не е единственото в науката.

Стефанеее, я кажи ти коя дума търсиш че да мирнем.

Коментар

И двете, а също така луминисценцията, са едно и също нещо Просто в края на ХІХ - началото на ХХ век са пишели и така и иначе, и е останала бъркотия. Преди много години стигнах до оригинални публикации на Анщайн, Бор, и други, вече забравени хора, за да вдена за кво става дума))
                              Разни вещества могат да се напомпват по различни начини, за да светят във видимия диапазон. Това е чисто квантово явление, няма химия. Така или иначе се възбужда един външен електрон, който после изсветва фотон. Може да е радиация, може друга светлина, може ток. Луминисценцията може да е даже антистоксова - възбуждането да е с нискоенергетични фотони, червени например, пък да се излъчват по-високоенергетични. Зелени. Може в резултат на няква химия или биохимия да се образува ексимер - възбудена от факта на образуването си молекула, която бърза да се изсвети.
                              Обаче знаенето на общия принцип, както вече се доказа, не помага на намирането на бурканче мазило((

Коментар

Казаха ми, че за послесветенето трябва да се добавя фосфор в боята и не го правят щото бил отровен. Имало май някаква глина обаче. Още ще разпитвам...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X