Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко гориво би трябвало да побира един автомобил?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колко гориво би трябвало да побира един автомобил?

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
    НЕкои хора не могат да схванат, че ако размишляват със същото усърдие и върху що годе правилното и икономично шофиране, ще спечелят много повече от това което предполагат, че им взимат бензиностанциите.
    То да размишляваш е едно, а да го правиш наистина - съвсем друго. На мен икономичното каране не ми се получава просто. И няма да ми се получава докато допълнителните 20-30лв на бензиностанцията за пълен резервоар не са ми на живот и смърт. А докато се стигне до това има сигуно поне още 10 начина да ги спестя от друго

... само дето въпроса не е в това.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнение
      ОФБ дизел 6.1/100 по бордкомпютър и 6.6/100 по доливане на съмнителна бензиностанция добре ли е?
      Те и от Skoda Fabia дизел навремето едни юнаци бяха докарали нещо като 2/100 разход. Ама аз нямам нерви да карам така.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

ОФБ дизел 6.1/100 по бордкомпютър и 6.6/100 по доливане на съмнителна бензиностанция добре ли е?
        Много добре даже. Но това въобще не значи че те лъжат. А и това просто потвърждава предния ми пост.
        За нервите, не е нужно да спестява човек екстремно и на всяка цена. В общия случай разходите са времето и горивото. Решаваш кое кога ти е по-ценно и така караш. Важното е да не правиш излишни неща, които нито време нито гориво спестяват.
        Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
          .... Важното е да не правиш излишни неща, които нито време нито гориво спестяват.
          Напълно съм съгласен...
          Според мен карам икономично - Джипа извън града прави разход между 7 и 8л.100км... Спокойно каране без съществено превишаване на скоростен режим, но без никакво мотане... Т.е. скоростта не е висока, но средното темпо е...
          При този режим приятели са се сърдили, че карам прекалено бързо и са ме гонили с над 150км/ч, докато моето темпо бе 100км/ч с рееедки кратки подскоци за конкретно изпреварване...
          Т.е. може с много нерви и гориво да получиш по-лош резултат (да се движиш също толкова бързо) отколкото с по малко нерви и по-малко гориво....

Просто хората често бъркат бавното шофиране с икономично....
          Икономично шофиране за мен е постигане на максимална ефективност при дадените условия. Постига се с постоянно мислене зад волана...
          Може и с 200км/ч да караш икономично - т.е. да гориш с 5-10л по-малко от същия автомобил с друг шофьор...

За колегите, които смятат грамовете - помислете само тръбата за зареждане на резервоара дали не събира едни 3-4 литра... Добавете и вентилацията към 'нестабилния' обем.....
          Казват 'зареждам до капачката' за да е точно... Направете експеримент - заредете до капачката и изчакайте малко, или просто разклатете автомобила... Или изминете 1км и вижте какво е нивото...
          Това значи ли, че за първия километър след зареждане автомобила е изгорил 3-4 литра?
          Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
          Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
            ...
            Просто хората често бъркат бавното шофиране с икономично.
            Никаква грешка няма тук. Еле пък с 200 - дай пример за автомобил който не гори поне двойно на разхода си със 100.

Коментар

Ясене, дай да уеднаквим критериите - какво разбираш ти под икономично шофиране?
              Аз разбирам - минимален разход при еднакви други 'странични' условия (скорост/време/тегло/товар/вятър/дъжд/кал и т.н.)..
              Елементарен пример - движение в червена вълна по булевард. От входа до изхода средната скорост на потока е еднаква... Е да, ама някой тръгва и спира с пушещи гуми, и колата му е изгорила с 5л отгоре от друг, който не се е мотал, но не е и бързал, и пак е стигнал за същото време до последния светофар...
              В случая не говоря за минимален разход (който също не е правопропорционален на скоростта, а си е графика, с минимална стойност някъде 60-80км/ч)...
              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
                Стига бе! Днес заредих от тази бензиностанция. Над земята е само модула за газ. Тази бензиностанция е от времето на младия Тодор Живков. Предполагам е нямало вариант да я закопат в земята. Не знам дали знаеш, но бензиностанциите са на категории. Повечето са 1-ва, тази е 2-ра. 3-та са тези дето нямат кафе и тоалетна. Има и такива и сега. Да не развиваме теорията "Лятното слънцестоене и въздействието му върху съвременния шофьор", по мои наблюдения колонките с по-голяма амплитуда на употреба от 10-15 мин. е възможно нощно време. Та няма шанс околната температура да изиграе кой знае каква роля в разширението на горивото. Аз редовно цъкам по 10 литра всеки ден или през ден. Мои си съображения. И не съм забелязал разлика със зареждането на пълен резервоар. Даже като заредя догоре разхода ми се качва. Но тук има други фактори До тук темата ми прилича на темата за дневните светлини. Много се вталявате в разсъждения и теории. Мен Кольо ме отвори да не се вживявам толкова и ми стана едно спокойно относно разходите по колата. А и Ясен коствено (да не се обиди, че не го споменавам).
                Погледни от ляво или дясно на "сградата". Ако има щора там е резервоара - надземен. Ако са оставени подземните резервоари, сградата е половина. Прав си че за малки количества и амплитуди не си заслужава разсъжденията даже. Обаче един товарен като зареди над 200 литра лятото от обект с подземни резервоари и казва с вашта нафта минавам повече километри, пък еди къде си май им лъжат колонките. А тя нафтата е от една партида.
                От такива теми би трябвало да се стига до извода:
                Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
                Много се вталявате в разсъждения и теории. Мен Кольо ме отвори да не се вживявам толкова и ми стана едно спокойно относно разходите по колата
                , че особено като стане въпрос за пропан-бутан, що ми напълниха 1 л повече....
                ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
                Е250 1998-продаден
                Субару Пустош

Коментар

Добре е .
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Сега се сетих и за друго: на мотора от подписа резервоара го дават навсякъде 28 литра, но при бавно пълнене и внимателно доливане до гърловината събира над 30 литра! Това на почти празен резервоар, но все пак с отиване на ход - демек, пак имаме към десетина процента горница както и на колите! При мотора поне се вижда добре колко си имал и до къде пълниш, не ми се вярва производителят да е предвидил цели два литра празен обем за разширяване на горивото при нагряване - все пак резервоара си има отдушник и не е толкова критично. Почвам да се убеждавам, че по бензиностанциите ни сипват някакви "бензолитри", което е литър - 10%! Следва проверка на Еко-то, нали там сме сигурни във всеки литър - да видим дали пак ще влезнат +10% както на Лукойл!
                    Honda XL600LM, 1987
                    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
                    Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

....не ми се вярва производителят да е предвидил цели два литра празен обем за разширяване на горивото при нагряване - все пак резервоара си има отдушник и не е толкова критично....
                      Критично е - разлива на гориво никога не се е толерирал и е недопустим (най-малкото можеш да направиш пожар).. Затова във всеки съд за гориво има достатъчно 'резервен' обем...
                      Т.е. тези -10% са по-скоро субективно усещане, често срещано у хора, които наливат в нетариран съд (т.е. резервоара)... Най-лесното и правилно е да направиш измерване в тариран съд и тогава да съдиш кой какво смята.
                      За себе си съм се убедил, че грешката в наливането на разпространените бензиностации (ползвам само две от тях, и Еко не е сред тях) е само в статистически и технически допустими граници..

Коментар

Промених кода на борда за да съответсва на колата - беше 001 за бензин V6 четири врати, сега е 013 за Y22DTH две врати, да видим дали ще стане по-точен. Вчера сипах на Еко, ами по-добре е: влезнаха 55.7 литра при мигаща /последно предупреждение/ от 5 километра лампа на резервата. Лукойл при току-що светнала лампа /към 20-30км по-рано от мигането/ ми набутаха 57 литра, демек слагат с около 5% по-малко гориво, а не 10% както мислех по-рано. 5% разлика са вероятно от грешката на борда.
                        Honda XL600LM, 1987

Коментар

Смятане на разход и обеми по мигаща лампа на резервата е ...... Абе меко казано малко неточен метод
                          Така, че изглежда странно да съдиш по него за точност от порядъка на 5%... Вероятно точността на този метод ще ти е някъде около 20% на равно място
                          И твърдението за умишлена грешка от 5% отново изглежда пресилено....

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                            И твърдението за умишлена грешка от 5% отново изглежда пресилено....
                            Абе аз по-принцип съм доверчив човек и съм налял в този Лукойл десетки хиляди през годините, но откакто сравнявам числа с числа нещо не излизат сметките! Трябват още замервания за да съм сигурен и изобщо не съм толкова категоричен колкото изглежда!
                            Honda XL600LM, 1987

Коментар

....
                              За мен достоверното е дългосрочно (над година) статистическо сравняване на: изчислен разход (т.е. заредено гориво / изминати километри) с показанията на БК...
                              Които при мен на няколко различни модела и марки автомобили показват разход, отличаващ се само в рамките на статистическата грешка (дългосрочна разлика под 0.1л/100км)...
                              Зареждайки при различни, но от по-големите бензиностанции, и то почти пълен обем на резервоара (т.е. от празно до пълно)...
                              Отсъстват тенденции на отклонение от стандартния разход при зареждане на конкретна бензиностанция. А когато има еднократно отклонение в едната посока, то при следващото зареждане отклонението е в друга посока - т.е. единия път просто е заредено различно количество заради 'празния' обем или различно ниво на изключване на пистолета...

Коментар

Ходих до морето през празниците и използвах това за още замервания: преди тръгване сипах от същата колонка на Еко и влезнаха 2.5 литра отгоре /+5%/, демек при нормалния начин на употреба на по-къси дистанции няма как борда и колонката да покажат еднакво. На връщане в Бургас на Лукойл обаче влезнаха 54.5 литра при 53.7 на борда което вече е доста точно, почвам да си мисля, че броя на гасене и палене на колата също има отношение към грешката която се получава - борда смята до десети от литъра и ако всеки път при рестарт забравя стотните и започва да брои от "чиста" десета би могло да покаже по-малко от реално изразходваното. Този резервоар беше с малко спирания и даде много по-малка грешка, дали това е причината за повишената точност, а не промяната на кода на двигателя?!
                                Honda XL600LM, 1987

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X