Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко гориво би трябвало да побира един автомобил?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колко гориво би трябвало да побира един автомобил?

Само да остане време, ще вземя някой да снима, и ще направя делта Т 40 на една стъклена бутилка с бензин.
    Не вярвам да си повиши обема с 20%, Виж-с два процента е много по-реалистично.

Само да остане време...
    Има ли желание-има и начин!

Коментар

Увлякъл съм се нещо с тия 20%. По-реалистично число е около 6% за течни горива и около 10% за пропан-бутан.

Коментар

А какво става с калоричността на горивата с промяна на температурата? Нали, все пак, плащаме за да се придвижим от а до б за някакви пари.
        И като се раздуе горивото - дали ни става по-евтино?

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          ...като се раздуе горивото - дали ни става по-евтино?
          Не и по тази причина. Калоричността си остава една и съща за единица маса, тя е определена от химическите свойства на горивото.

Грубо казано таратайките работят най-икономично при 10-25 градуса. Извън тези рамки разни фактори носят преразход.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
            А какво става с калоричността на горивата с промяна на температурата? Нали, все пак, плащаме за да се придвижим от а до б за някакви пари.
            И като се раздуе горивото - дали ни става по-евтино?
            Ефекта от зареждане на по-висока надморска височина е по-голям от разликите в температурите.

Всичко което се иска е просто да пуснеш по-дълго по инерция като слизаш.
            Колко повече енергия получаваш съвсем реално ще усетиш ако видиш какво прави торба цимент(50кг.) падаща от 50м. А в България денивелациите по път са над 500м.(просто качи тия 50кг. на високото ) Съответно ако заредиш в ниското хабиш мамбото да ги качваш нагоре
            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
            Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
            Суперспам - спама на суперите

Коментар

В действителност при зареждане температурата на течните горива е сравнително ниска, а и варира в сравнително малки граници. Те затова и резервоарите на бензиностанциите са под земята.
              После при самото използване, някои горивни системи мерят температурата на горивото и компенсират намалената му плътност, и респективно калоричност на единица обем.
              Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Има и бензиностанции с външни резервоари. А при подземните има разлика дали ще заредите 10 литра от напечена колонка лятно време, или 60 литра.

Разширението при бензин по таблица 54В е 7 литра на 5000 литра за 1 градус, за относително 0,735.
                ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
                Е250 1998-продаден
                Субару Пустош

Коментар

Първоначално публикуван от krismarg Преглед на мнение
                  Има и бензиностанции с външни резервоари. А при подземните има разлика дали ще заредите 10 литра от напечена колонка лятно време, или 60 литра.

Разширението при бензин по таблица 54В е 7 литра на 5000 литра за 1 градус, за относително 0,735.
                  Ако има такива бензиностанции, то те ще са изключение и в някакви затънтени планински села.
                  Сериозно ли една колонка събира 10 литра? Дори да е толкова рядко колонка ще остане неползвана за повече от 10-15 мин. и все пак не е изложена на слънце освен сутрин и вечер.
                  Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

Колонката съдържа доста по-малко от 10л над земята. Това е нарочно.

Коментар

Той въпроса е въпрос-отговор, риторичен май му се викаше.

Коментар

Първоначално публикуван от didogen Преглед на мнение
                        Ако има такива бензиностанции, то те ще са изключение и в някакви затънтени планински села.
                        Сериозно ли една колонка събира 10 литра? Дори да е толкова рядко колонка ще остане неползвана за повече от 10-15 мин. и все пак не е изложена на слънце освен сутрин и вечер.
                        Повечето малки модули на Петрол - например Габрово изхода за Севлиево (в дясно) мисля е такава. Направено е за по-евтино и температурата на горивото е почти еднаква - резервоарната и тази при зареждане.

Нормална колонка има около 7 литра гориво. 10 литра или за 20 лв е често срещано зареждане. Т.е. лятото при такова количество зареждаме гориво с висока температура заради затоплени от околния въздух колонки или нагряти от слънцето. При подземни резервоари и по-голямо количество средната температура на зареденото гориво е доста по ниска.
                        ВАЗ 2102 СС пакет проект 4х4
                        Е250 1998-продаден
                        Субару Пустош

Коментар

Първоначално публикуван от krismarg Преглед на мнение
                          Повечето малки модули на Петрол - например Габрово изхода за Севлиево (в дясно) мисля е такава. Направено е за по-евтино и температурата на горивото е почти еднаква - резервоарната и тази при зареждане.

Нормална колонка има около 7 литра гориво. 10 литра или за 20 лв е често срещано зареждане. Т.е. лятото при такова количество зареждаме гориво с висока температура заради затоплени от околния въздух колонки или нагряти от слънцето. При подземни резервоари и по-голямо количество средната температура на зареденото гориво е доста по ниска.
                          Стига бе! Днес заредих от тази бензиностанция. Над земята е само модула за газ. Тази бензиностанция е от времето на младия Тодор Живков. Предполагам е нямало вариант да я закопат в земята. Не знам дали знаеш, но бензиностанциите са на категории. Повечето са 1-ва, тази е 2-ра. 3-та са тези дето нямат кафе и тоалетна. Има и такива и сега. Да не развиваме теорията "Лятното слънцестоене и въздействието му върху съвременния шофьор", по мои наблюдения колонките с по-голяма амплитуда на употреба от 10-15 мин. е възможно нощно време. Та няма шанс околната температура да изиграе кой знае каква роля в разширението на горивото. Аз редовно цъкам по 10 литра всеки ден или през ден. Мои си съображения. И не съм забелязал разлика със зареждането на пълен резервоар. Даже като заредя догоре разхода ми се качва. Но тук има други фактори До тук темата ми прилича на темата за дневните светлини. Много се вталявате в разсъждения и теории. Мен Кольо ме отвори да не се вживявам толкова и ми стана едно спокойно относно разходите по колата. А и Ясен коствено (да не се обиди, че не го споменавам).

Коментар

НЕкои хора не могат да схванат, че ако размишляват със същото усърдие и върху що годе правилното и икономично шофиране, ще спечелят много повече от това което предполагат, че им взимат бензиностанциите.
                            Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Абе това исках да кажа, ама не ми стигнаха думите.

Коментар

Първоначално публикуван от cecoa1 Преглед на мнение
                                НЕкои хора не могат да схванат, че ако размишляват със същото усърдие и върху що годе правилното и икономично шофиране, ще спечелят много повече от това което предполагат, че им взимат бензиностанциите.
                                ОФБ дизел 6.1/100 по бордкомпютър и 6.6/100 по доливане на съмнителна бензиностанция добре ли е?
                                Honda XL600LM, 1987
                                Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
                                Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X