Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко гориво би трябвало да побира един автомобил?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колко гориво би трябвало да побира един автомобил?

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    Сериозно 20 % Нямам компетентност да споря, но това означава, че ако напълня при нула градуса 8 литра бензин в една бутилка от минерална вода, и я затопля с пистолета за топъл въздух до 40 градуса-бутилката трябва да се напълни.
    Нещо не ми влиза в нормалното според житейския ми опит.
    Ще взема да пробвам, с по-малко количество де, и не от нула градуса, но всякак ще постигна "делта Т" 40.
    99% съм сигурен, че няма да има чак толкова разширение.
    Това за бензин и дизел. За газта установката трябва да е доста по-сложна, и не ми е по силите.
    Газовата ми бутилка събира с над 10% разлика при -10 и при +30 освен ако не си внушавам. Лесно става "делта Т". Пълниш при около 20 едно шише тези дни като се постопли и слагаш във фризера за една нощ. И от 8 до 10 е 25%, а от 10 до 8 е 20%.
    Citroen C-Crosser 2.4 бензин ръчка 2009г.
    Телефон - в профила!

Коментар

С газта пък какво невярване в измерванията на колонките е-нямам думи.
      На хората изобщо не им идва наум за това, че има ограничител на обема(съчма дето му викат), и скачат на бой на бензинджиите...

Раде, това за процентите го знам много добре, говорех примерно.
      Ама все тая-не вярвам след стопляне с 40 градуса да се повиши обема с 20 процента.
      Ако искаш-обади се тези дни да направим експеримента, тъкмо ще има кой да снима. Тепературата ще я мерим с лазерен термометър, има откъде да взема, или с кабелчето на мултицет. Показва учудващо точно за такъв вид уред.
      Има ли желание-има и начин!

Коментар

На хората изобщо не им идва наум за това, че има ограничител на обема(съчма дето му викат), и скачат на бой на бензинджиите...

Раде, това за процентите го знам много добре, говорех примерно.
        Ама все тая-не вярвам след стопляне с 40 градуса да се повиши обема с 20 процента.
        Ако искаш-обади се тези дни да направим експеримента, тъкмо ще има кой да снима. Тепературата ще я мерим с лазерен термометър, има откъде да взема, или с кабелчето на мултицет. Показва учудващо точно за такъв вид уред.
        Нямам никакво време.
        Каква е разликата в промяната на обема при вода, нафта, бензин и въздух?
        Съдейки по това колко се бяха свили шишетата в колата пълни с вода и празни(пълни с въздух) при -15 и след това отваряни последно при -15 как се бяха подули при +25 в "напечената" кола разликата е определено над 10%, че и над 20% при видимото свиване.
        За водата имам някакъв спомен, че имаше най-голям обем при +4 или +7 градуса.
        Телефон - в профила!

Коментар

Всички големи вериги бензиостанций,имат подгреви в резервоарите...

Коментар

Първоначално публикуван от mdn Преглед на мнение
            Всички големи вериги бензиостанций,имат подгреви в резервоарите...
            На мен ми е по-интересна теорията .
            Телефон - в профила!

Коментар

Първоначално публикуван от Иван Жоров Преглед на мнение
              ..
              Съдейки по това колко се бяха свили шишетата в колата пълни с вода и празни(пълни с въздух) при -15 и след това отваряни последно при -15 как се бяха подули при +25 в "напечената" кола разликата е определено над 10%, че и над 20% при видимото свиване....
              Това е за газове (въздух) и е така, но
              за пропана в бутилката (течност) имаш хилядни от % за 1о - при делта Т 30о -> 0,06 %
              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
              Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                коле, разширението от 0 до 40 градуса е около 20%
                Сигурен? Това е коефициент 0.005. Аз намирам из нета за бензина 0.0006 - 0.0009.

...може и да бъркам де.

Ей тука ги гледам тия работи, например:
                http://www.engineeringtoolbox.com/cu...ts-d_1262.html
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За бензина при подобни условия за пълен резервоар (60-80л) го бях смятал разлика в обема някъде около 4 литра При нафтата май бе около 2 или по-малко литра...
                  При газта бе повече от бензина...
                  Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                  Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от Brazer Преглед на мнение
                    О, няколко баса съм спечелил по този повод.
                    "Няма как да хване над 70 л... "
                    Последният път събра 104 л.
                    Рекорда ми е 2100 км. с едно зареждане.
                    Или тоя Пасат гори 2/100, или е с ''пиротски'' резервоар. Навремето тенекеджийте по граничните райони станаха наистина богати.
                    Ако ще нафтата и без пари да я направят, пак че краднем!
                    Само DIESEL !!!

Мечтата на всеки леопард е да има гащи от курвенска кожа.

Коментар

Е, не е 2/100 . Малко под 5 идва.
                      First Man, then Machine!
                      Lada Niva
                      Honda XR 400

Коментар

Първоначално публикуван от мишоци Преглед на мнение
                        Или тоя Пасат гори 2/100, или е с ''пиротски'' резервоар. Навремето тенекеджийте по граничните райони станаха наистина богати.
                        ...или някой с оглед на късния час (предполагащ дремане) не е чел Фнимателно , или пак с оглед на горното , смята криво .

ПС. Гледам , че с колегата сме писали заедно . Разход от 4,7-4,8/100 на дълъг път си е нормално .

Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                        Вярно ти е усещането - таблицата е за м3
                        Тя таблицата и за литър да е , стойностите за плътността пак не се променят

Гледам обаче че е за "нефтопродукты" , т.е. без да се конкретизира бензин или нафта .

Във всеки случай Кольо може да не си прави трудът за експеримент . Освен ако няма друга работа .
                        Последно редактирано от Vlado_Ts; 16-03-16, 08:27.
                        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Вземам туба от вода 10 или 11л, меря тара, пълня догоре с вода, меря отново и получавам колко литра събира. При водата относителното тегло е 1. С тази туба отивам на бензиностанцията, пълня пак догоре и сравнявам. Ако е ок, ползвам бензиностанцията, ако не - търся друга.
                          Това докато бях с дизела. Сега на газ е много по-лесно - 22л бутилка, досега никъде не са сипвали повече от 21л, нивомера знам че не работи.

Май хората скачат на бой, когато в 30 литрова бутилка сипят 35, независимо от "съчмата".
                          По мои наблюдения напоследък повече лъжат с течните горива, т.к. по-трудно се засичат.
                          Който си мисли, че не лъжат, а всичко е физика...прави като щрауса
                          Последно редактирано от Ivan_J; 16-03-16, 08:48.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                            ......
                            Тя таблицата и за литър да е , стойностите за плътността пак не се променят

Гледам обаче че е за "нефтопродукты" , т.е. без да се конкретизира бензин или нафта . Във всеки случай Кольо може да не си прави трудът за експеримент . Освен ако няма друга работа .
                            Именно де,
                            ония хора са стигнали до извода, че разликите не заслужават усилието и времето да има отделни таблици, дори работейки с м3

Ако при делтаТ 40, разликите бяха 20%,
                            предвид технологичната ни дисциплина бая гръмнали резервоари щеше да има
                            (лятото делтаТ 60 не е чудо невиждано)
                            байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan_J Преглед на мнение
                              ....Който си мисли, че не лъжат, а всичко е физика...прави като щрауса
                              Добре де, при условие, че БК и изчисленията съвпадат, и то всеки път, как да бъда убеден, че ме лъжат с нещо повече от статистическа грешка?!

Относно температурното разширение - сега погледнах сметките - май при 100л бензин разликата от 40С ще доведе до разлика в обема около 3.6 литра... Т.е. под 4%...
                              Дизела е с още по-нисък коефициент на температурно разширение..

А газта би увеличила обема си с 3.6л ако е само 30л (т.е. около 10% от обема си) - затова за да не гръмнат бутилките се слага предпазителя, който да я пълни само до определено ниво... Иначе си гърми с кеф...
                              Последно редактирано от slowtraveler; 16-03-16, 16:21.
                              Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                              Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                ..
                                Ей тука ги гледам тия работи, например:
                                http://www.engineeringtoolbox.com/cu...ts-d_1262.html
                                То и калкулаторче има http://www.engineeringtoolbox.com/vo...ion-d_315.html

10х !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X