Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спирачна течност - ДОТ 5.1

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Спирачна течност - ДОТ 5.1

Не искам да обиждам някои от колегите, но повечето мнения са малко смешни. Във всички каталози дават спирачната течност да сменя на всеки 24 месеца(две години). Така е защото тя е една от най хидроскопичните течности(абсорбира вода и влага дори от въздуха), това влошава нейните качества. Това е без значение дали си карал колата или не. За Дота - всеки следващ покрива по-старите. Най общо казано, по-големите дотове завират на по голяма температура - около 300 градуса(има и "рейсинг", които стигат до 600). Като съвет - смени си течността с Дот 4. Дот 5,1 е по-хубава, но е по-скъпа, а съм сигурен, че никога няма да намериш разлика.

Коментар

DOT 3, 4 и 5.1 са абсолютно взаимозаменяеми, като се следи само дали се налага да се ползва по-високотемпературна. Нищо за коментиране на химията. Просто смесването с ДОТ 5 причинява трагедия с дълго, досадно и скъпо лечение. Затова си направих труда изрично да повторя. Не си спомням, някой (заинтересуван) да провери в интернет или литература дали ДОТ 5 изискваше и друг материал на гумичките.
      Смяна на работещи оригинални гумички е безмислено. Старостта на течността на влияе. Само механичните боклуци, но те износват основно металните части. Ако си сипвал пясък или прах.
      Промивка - ако не си достатъчно сръчен, довери се на сервиз за промиването. Всички начини, съвестно употребени, са добри - честа смяна, промивка на самотек или под налягане, продухване с въздух. Въпрос на сервиз, съвестност и професионализъм. Но това е друга тема, онази за скапаните сервизи.

Коментар

Каква спирачна течност и защо?

Ето малко информация по темата.

За да се гарантира работата на една спирачна система, спирачните течности трябва да отговарят на МНОГО изисквания, най-важните от които са:
        - подходящ вискозитет и течливост при ниски температури;
        - термична устойчивост и окислителна стабилност;
        - недопускане образуването на пяна; запазване на експлоатационните параметри при проникване на вода;
        - съвместимост с еластомерите, смазване и предпазване от корозия на металните части.

Спирачните течности трябва да отговарят на изискванията на cneцuфukaцuя SАЕ J 1703 или на по-популярната FMVSS 116 DOT 3/4/5/ 5.1.
        DOT3
        Конвенционална спирачна течност на полигликлова основа, използвана в повечето транспортни средства.
        Предимства:
        - евтина и разпространена в търговската мрежа.
        Недостатъци:
        - уврежда уплътненията от естествена гума;
        - уврежда боята;
        - силно абсорбира вода (веднъж отворена, опаковката не бива да се съхранява повече от седмица).
        Поради голямата си хигроскопичност е възможно да доведе до корозия на елементите в спирачната система.
        DOT4
        Предназначена за употреба в по-новите модели. В повечето случаи също е на полигликолова основа.
        Предимства:
        - сравнително евтина, разпространена в цялата търговска мрежа;
        - по-слабо поглъща вода в сравнение с DOT3;
        - по-висока температура на кипене от DOT3, позволяваща приложимостта й при по-тежки експлоатационни условия.
        Недостатъци:
        - уврежда боите;
        - средно с около 50% по-скъпа от DOT3;
        - при абсорбция на вода може да доведе до корозия на металните части.
        DOT5
        Известна като „силиконова" спирачна течност.
        Предимства:
        не уврежда боите;
        - не абсорбира вода и може да бъде използвана при повишена влажност;
        - съвместима с всички уплътнения.
        Недостатъци:
        - не трябва да се смесва с DOT3 u DOT 4.
        Повечето проблеми при използването на DOT5 са свързани със смесването й с други спирачни течности.
        Най-добрият начин да преминете на DOT5 е да изградите наново спирачната си система.
        Тъй като DOT5 не абсорбира вода, замърсяванията се събират в най-ниските части на спирачната система и могат да предизвикат корозия.
        Поради способността им да задържат въздуха DOT5 са „свиваеми" течности и са неприложими за ABS системи около два пъти по-скъпа от DOT4 и достъпна само в специализирани магазини.
        DOT 5.1
        Сравнително нова спирачна течност на силиконова основа със силно подобрени антикорозионни качества.
        Предимства:
        - превъзходни качества в сравнение с горните типове течности.
        Има много висока температура на кипене, независимо от погълнатата вода;
        - съвместима с всички гумени уплътнения.
        - Спирачна течност със затворени молекули и не абсорбира вода!
        Недостатъци: - no-скъпа от DOT5 u DOT4 и много по-трудна за намиране.
        LZ1HKW
        Реглаж на преден и заден мост
        My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

A кога и от какво се загрява?какъв е ефектът за автомобила и евентуално водача?Има го в друга тема,но не го намерих.
          А тези простотии се правят от името на всички ни.
          Даника
          Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

По-горният пост с информацията за спирачни течности е пълна глупост! Подвежда опасно точно по въпроси за критично важната спирачна система в автомобила.
            Спирачните течности трябва да отговарят на изискванията на cneцuфukaцuя SАЕ J 1703 или на по-популярната FMVSS 116 DOT 3/4/5/ 5.1.
            DOT 5.1
            Сравнително нова спирачна течност на силиконова основа със силно подобрени антикорозионни качества.
            Предимства:
            - превъзходни качества в сравнение с горните типове течности.
            Има много висока температура на кипене, независимо от погълнатата вода;
            - съвместима с всички гумени уплътнения.
            - Спирачна течност със затворени молекули и не абсорбира вода!
            Недостатъци: - no-скъпа от DOT5 u DOT4 и много по-трудна за намиране.
            ДОТ 5.1 е по-трудна, трябва да се протегнеш чак до съседния рафт в магазина, и да платиш няколко лева повече ))))))))
            И не абсорбирала вода....??!? И съвместима с всички гумени уплътнения - а защо тогава маслоустойчивата гума е несъвместима с ДОТ 5.1? Или течността е съвместима с гумата, а гумата с течността не? И силиконова... от силиций нещо, или от силикон или от пясък.

DOT5
            Известна като „силиконова" спирачна течност.
            Предимства:
            не уврежда боите;
            - не абсорбира вода и може да бъде използвана при повишена влажност;
            - съвместима с всички уплътнения
            Съвместима е, но гумата (ЕПДМ, силикони) има друго мнение по въпроса.
            Последно редактирано от lodkar; 15-03-13, 10:14.

Коментар

Благодаря Ви, Влади333, за компететността Ви!
              п.с. Относно ....DOT 3/4/5/ 5.1. както отбеляза колегата lodkar наистина да се вземе под внимание!

Коментар

За 5.1:
                Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
                ...и много по-трудна за намиране.
                Отдавна не е вярно. В почти всяка OMV бензиностанция е налична, при това не е особено скъпа, до колкото помня.

....Влади, шъ трябва да те посещавам тая година по тоя повод.

От сигуно 3 години съм с 5.1, никакви грижи, сложена на автомобил, предвиден за DOT3/4. А при положение че я има на всяка бензиностанция и системата не побира промишлени количества, смисъла да се ползва 3 или 4 никакъв го няма.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                  По-горният пост с информацията за спирачни течности е пълна глупост!
                  И съвместима със всички гумени уплътнения - а защо тогава маслоустойчивата гуме е несъвместима с ДОТ 5.1? Или течността е съвместима с гумата, а гумата с течността не? И силиконова... от силиций нещо, или от силикон или от пясък.
                  Уважаеми "lodkar" след като така смело се изказвате кое е пълна глупост и кое не. Защо вие не дадете по-компетентно от мен мнение?
                  Горния пост е провокиран от натрупан опит с годините и проведени доста тестове в оторизирани лаборатории (в България са две).
                  И понеже аз не съм компетентен, ще ви помоля вие да обясните на хората какво съдържа спирачната течност всъщност?

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                  За 5.1:
                  Отдавна не е вярно. В почти всяка OMV бензиностанция е налична, при това не е особено скъпа, до колкото помня.
                  Спарки приятелю, повярвай ми трудно е. Аз съм стигнал за момента до убеждението, че на практика стават само три марки на пазара: TRW, JURID, FERODO!
                  LZ1HKW
                  Реглаж на преден и заден мост
                  My Jeep is not an SUV ..... your SUV is not a Jeep

Коментар

"Не абсорбира вода" и"...независимо от погълнатата вода" са противоречия за един и същ продукт.
                    „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Първоначално публикуван от vladi333 Преглед на мнение
                      Уважаеми "lodkar" след като така смело се изказвате кое е пълна глупост и кое не. Защо вие не дадете по-компетентно от мен мнение?
                      Горния пост е провокиран от натрупан опит с годините и проведени доста тестове в оторизирани лаборатории (в България са две).
                      И понеже аз не съм компетентен, ще ви помоля вие да обясните на хората какво съдържа спирачната течност всъщност?
                      Не е по темата да се пише съдържанието. Не един написа правилно нещата, в това число и аз - "по-компетентното" е налице, само го прочети. И ако ще пишеш още се обоснови.
                      Ако не беше за спирачки, можеше да подмина.

Изборът е между 3, 4 и 5.1, зависи колко се пържи спирачния апарат. Или 5, ако колата е предвидена и заредена с такава. Ако ще задълбаваме, има и с масло, обикновено не по автомобили.

Коментар

Тази сутрин ходих до сервиза на Влади, смениха ми спирачната течност - ДОТ 5.1, прочистиха цялата система и на съединителя, няма да Ви казвам каква гняс и мръсотия излезе от старата течност... Трябва да Ви кажа, все едно съм с нови спирачки и съединител, спира по-чуствително и не е твърдо при натискане, а съединителя отделя някак мазно а не твърдо, задължително живи и здрави на 2-3 години ще сменям спирачна течност. Благодарности на Влади и прекрасния му екип

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X