Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спирачна течност - ДОТ 5.1

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Спирачна течност - ДОТ 5.1

Скоро трябва да сменя спирачната течност на моята ОФА, КБ ,2.0i ,94г. Нямам никакви проблеми със спирачките и с натискането на съединителя, но течността е направо катранено черна, чудя се как още функционира нормално , 100% съм сигурен че не е сменяна от завода. Питането ми е, прочетох доста за видовете спирачна течност, смяната при всички случаи ще е на машина под налягане за да я прочистят цялата и едновременното доливане на нова, без да се налага обезвъздушаване, въпросната спирачна течност DOT 5.1 дали ще е разумно решение за разлика от DOT 5 която определено не се препоръчва за в моя случай?

п.с. Да чукна на дърво, нямам никъде никакви течове, но се страхувам при смяната на тази 19 годишна спирачна течност , да не стане мазало и евентуални бъдещи течове, течността е толкова катранено-черна, мисля че е разумно да я сменя... Какво ще ме посъветвате колеги

От: Спирачна течност - ДОТ 5.1

Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
    Скоро трябва да сменя спирачната течност на моята ОФА, КБ ,2.0i ,94г. Нямам никакви проблеми със спирачките и с натискането на съединителя, но течността е направо катранено черна, чудя се как още функционира нормално , 100% съм сигурен че не е сменяна от завода. Питането ми е, прочетох доста за видовете спирачна течност, смяната при всички случаи ще е на машина под налягане за да я прочистят цялата и едновременното доливане на нова, без да се налага обезвъздушаване, въпросната спирачна течност DOT 5.1 дали ще е разумно решение за разлика от DOT 5 която определено не се препоръчва за в моя случай?

п.с. Да чукна на дърво, нямам никъде никакви течове, но се страхувам при смяната на тази 19 годишна спирачна течност , да не стане мазало и евентуални бъдещи течове, течността е толкова катранено-черна, мисля че е разумно да я сменя... Какво ще ме посъветвате колеги
    Правила:
    №1 ако едно нещо работи, НЕ се пипа !
    №2 всеки сам има право да открие топлата вода !
    №3 ВИНАГИ спазвай правило №1 !!!

* иначе казано, какво пише на капачката на казанчето за спирачна течност ? СЛожи това което пише и се небой. Тва с машинате не елоа идея, ама ако си нямаш работа по-добре по старомодния начин, че от машината може и да попротече

Поздрави !

Коментар

Почерняването се получава от разлагане и износване на гумичките, но е добре да смениш течноста и може да се закрепи положението а за това какво да сипеш колегата горе добре го е казал, каквото е предписано от производителя а в случая мисля е дот-4
      ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

5.1 се препоръчва за велосипедни хидравлични спирачки.
        подаръци за мъже от FACOM
        промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от I.Stoyanov Преглед на мнение
          Правила:
          №1 ако едно нещо работи, НЕ се пипа !
          Лично аз отдавна съм на това мнение, виж подписа ми, притеснявам се в един момент да не ми изиграе лоша шега старата течност, все пак касае спирачки.... инак най-лесно ще ми е да го оставя така... затова и питам за съвети, относно ДОТ-вече ме посъветвахте, че ще е каквото пише на капачката, и да не е на машина а с доливане на новата течност и друг да помпа, 3-ти да е под-джипа
          Последно редактирано от Еделвайс; 13-03-13, 16:23. Причина: допълване

Коментар

Ако ти пречи да спиш и все пак имаш сгодни комшии/приятели да извършите процедурата, няма да навреди, най-много да протече от тук - там, ама поне ще знеш, че правило №1 не е измислено напразно

Поздрави !
            п.п. Не забравяй бирата, че без нея няма да се наредят нещата

Коментар

Първоначално публикуван от Павел Василев Преглед на мнение
              Лично аз отдавна съм на това мнение, виж подписа ми, притеснявам се в един момент да не ми изиграе лоша шега старата ...
              ,,Шегата'' в конкретния случай би била едно от най-щастливите ти преживявания(дано и на сън не ти се случва)!
              А тези простотии се правят от името на всички ни.
              Даника
              Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

защо да не е с машина? спестява доста помпене

Коментар

А четири маркуча (нали толкова има тоз джип) защо не си поръчаш при смяната на течността направо да смениш и тях....
                  I'm not Lost, I'm Discovering !

088 три 3 четири 0 94 нула - Филип

Коментар

Най-вероятно на казанчето на течността ще пише DOT3. Такава няма да намериш, вече не се произвежда. Съвместими са DOT4 и DOT5.1 но в никакъв случай не DOT 5. Аз моята по предписание DOT3 я смених с DOT5.1. Спирачките и съединителя после се усещаха много, много по по добре. Та смяната може да ти е само от полза. Ако нещо протече по време на смяната значи така или иначе не е трябвало да разчиташ на това нещо.

Маркучите също е добре да смениш наистина ако не са скоро сменяни и те. Да не бъзикаш после системата пак.

Може и да не сменяш на машина ако ти се занимава. Пак може дасае избегне влизането на въздух. Отваряш пробките една по една, слагаш маркуче на пробката, натапяш му другия край в прозрачен съд със спирачна течност, отваряш казанчето на течността и на запалена кола помпиш педала 3-4 пъти. Доливаш в казанчето и пак помпиш педала. Така докато долу в съда започне да излиза чиста течност от маркучето. Правиш така няколко обколки на всичките пробки докато спрат да излизат боклуци отвсякъде и си готов.

Коментар

Е от какъв зор на запален двигател?Ако помпиш на отворена пробка,надолу педала ще избутва сп. течност, а нагоре ще я смуква.По бавно ,но по добре на самотек,ако си сам.
                      ОФA ДБ 2.5тдс 97г, ЗИЛ450506,тел.0899751844

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                        защо да не е с машина? спестява доста помпене
                        На буса от такава машина ми протече казанчето за сп. течност. Явно несъм попаднал на човек, разбиращ от машини

Коментар

Снимах капачките на казанчетата на спирачките и за съединителя, за спирачките е стария ДОТ-3 а за съединителя ДОТ 3,4 не ми стана ясно за съединителя, ДОТ 3,4 ли да слагам, или е избор между ДОТ 3 - 4? Вижте колко по-зле е течността за съединителя, наистина се чудя вече каква течност да сипя и дали да не я прекарам през машина, не за друго а да я прочисти по-хубаво системата, маркучите видимо са здрави, няма напукано никъде, да купувам ли нови маркучи въпреки това?

Казанчето за спирачките и съдържанието в нея:
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:150320131527.jpg
Прегледи:1
Размер:114.8 КБ
ID:5461462

Име:150320131530.jpg
Размер:62.6 КБ
ID:5461463

Казанчето за съединителя и кофтито съдържание:

Име:150320131528.jpg
Размер:135.0 КБ
ID:5461464

Име:150320131529.jpg
Размер:89.1 КБ
ID:5461465

Коментар

Чети, горе ти го казаха - не слагай ДОТ 5. Тя е съвсем друго нещо. От всичките останали ДОТ 3 ДОТ 4 или ДОТ 5.1 си избери която ти харесва. Струват 5 лв шишето, няма какво да му мислиш.
                            И забрави за ДОТ 5. Първо не се смесва с твоята, второ гумичките може да са различни за нея. В сервиза за спирачки във Варна над затвора, под ОМВ, си бяха купили цял варел ДОТ5 и слагаха наред. И после сменяха наред спирачни помпи или цилиндърчета и други, за сметка на клиентите. Или варелът е бил ДОТ 5.1 и слагаха наред на коли с ДОТ 5.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
                              Чети, горе ти го казаха - не слагай ДОТ 5. Тя е съвсем друго нещо. От всичките останали ДОТ 3 ДОТ 4 или ДОТ 5.1 си избери която ти харесва. Струват 5 лв шишето, няма какво да му мислиш.
                              И забрави за ДОТ 5. Първо не се смесва с твоята, второ гумичките може да са различни за нея. В сервиза за спирачки във Варна над затвора, под ОМВ, си бяха купили цял варел ДОТ5 и слагаха наред. И после сменяха наред спирачни помпи или цилиндърчета и други, за сметка на клиентите. Или варелът е бил ДОТ 5.1 и слагаха наред на коли с ДОТ 5.
                              Благодаря все пак за вниманието колега, в първия ми пост съм написал - (....въпросната спирачна течност DOT 5.1 дали ще е разумно решение за разлика от DOT 5 която определено не се препоръчва за в моя случай...). Въпросът е, както виждаш на снимките, със сигурност тези течностти не са сменяни от завода, тук ме съветвате да слагам каквото пише на капачката, друг да слагам 5.1 , и отделно дали на машина или ръчно, впредвид голямата мръсотия която ми се щеше да я изкарам с машина... Отделен е въпросът дали няма да се наложи да сменям куп гумички заради толкова старата течност, или да не пипам нещо което работи, въпреки състоянието...

п.с. Ясене, ти си спец по химиите, каква е твоята дума в моя случай ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X