Здравейте, колеги! Имам парно, което е отворено. От 10 години го имам и до миналата работеше без грешка, бутах дърва колко искам и температурата не се качваше повече от 80 градуса. Да, ама напоследък се опитва да ври, дори когато съм сложил малко дърва. Реших, че филтъра е мръсен преди помпата, свалих го, изчистих го и пак го сложих. Днеска паля печката и блея на компютъра и мяркам с поглед стрелката.......беше на 20 градуса, пуснах един клип буквално и гледам стрелката на 50......е**х го. Помпата върти сигурен съм, но издава един звук не постоянно, ама периодично и често. Според моите познания или помпата е свършила или има въздух? Ама ако е второто нали на всеки радиатор има автоматични обезвъздушители. 8 години нищо не съм пипал и си работеше. Постоянно си доливам системата, та има вода. Давайте съвети кво да права, напоследък все по-често ми се случва да заври.......
Въртях и копчето за обороти на помпата, ама....нъцки. Оппсс май обърках раздела.....тук е само за авто......ако може някой модератор да я премести....Благодаря предварително!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Проблем с парно
Свий
X
-
От: Проблем с парно
Не казваш нищо за радиаторите, топлят ли? Как е температурата при тях ? Иначе правилно си се насочил, най вероятно помпата не върти водата за да ти завира в печката. Другото е да има запушване някъде, но това веднага ще се усети по студен радиатор/и/.
-
Веднага след изхода за топлата вода на печката с каква тръба е направено?
Ако е направо с тази бялата-алуминий и пластмаса, при някое инцидентно излизане на вряла вода е възможно пластмасата да се стопи, и да направи тапа по пътя на водата. Там трябва да има поне метър метална тръба, която да играе роля на импровизиран радиатор.
Друго-колко си сигурен в липсата на въздух по системата? Пълна ли е, и ако да-по какво съдиш? На моето парно като му намалее водата помпата започва да издава звук, иначе си е тиха, което е нормалното положение.
Друг възможен проблем е в самата помпа, но те са си много издържливи, та рядко дефектират. То си зависи и каква ти е помпата де, ама...Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Значи радиаторите са 6, топлят и няма студени части. Аз съдя че системата е пълна, като пускам водата и чакам.....по едно време почва да прелива от разш. съд. Значи е пълна. Значи от ризата излиза тръба 3/4 тръба, което се разклонява и отиват пласмасови до радиаторите. Всичко е Herz. Който иска нека дойде, с две дървета държа 80градуса на водата. Открих система без загуба явно....
Коментар
-
Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнение... Който иска нека дойде, с две дървета държа 80градуса на водата. Открих система без загуба явно....
В такъв случай , освен да почерпиш - друго не виждам .
Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Коментар
-
Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнениеТо убаво почерпка....ама кат са малко дървата стаята дет е камината се не греее. Не е една беля...
Ееее , ама и ти сега !
Баба ми навремето казваше " Две добри - нема ! "
Туряй радиатор и в стаята с камината и тъкмо няма да ври водната риза .
...макар , че все ми се струва , че има нещо гнило тука . То верно , че температурите са над нулата въпреки снега , ама ...Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.
Коментар
-
Абе и моята камина е с 5 радиатора,има и запас от киловати,ама при мен в стаята където е камината става яката жега,а иначе в другите където са радиаторите,си е нормално.И моята е отворена и никога не е завирала,работи на 60-70 градуса.При теб има някаква ''улдурма''.Yamaha Yz450F
Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
Всичко с ''рошави''гуми!
Коментар
-
Щом радиаторите греят би трябвало да няма въздух, поне според мен. Но помпата преди не се чуваше. А сега периодично си издава някъв звук, който според мен или е въздух или нещо втулки или пък лагери. Кажете нещо да пробвам?
Коментар
-
Втора или трета ако има такава. Колкото по голям кръг върти на по горна степен.Първоначално публикуван от venkabg Преглед на мнениеКато отвия болта на помпата започва леко да тече вода. Изчаках да изтече към 200мл и пак го завих. На коя степен тряя да е помпата?
Коментар
-
Автоматични обезвъздушители правят проблем.Провери циркулацията на най-далечна точка ,сложи обезвъздушител ,ако няма.На всички камини от 10 до 24 кв/в момента съм с такава/,правя вход и иход 1" тръбна разводка поне два метра и зависи от системата вече нагоре с каква алуминиева вложка ще продължи или мед.Специално на мойта тази година сложих помпа ТХС на цол и половина холендри работи на пушка ,старата Вило беше на цол,също си работеше добре.На качващата вода от камината ,ако имаш предпазен клапан го отвори ръчно ,да не би в ризата на камината да се е създал въздушен джоб.Моята направи един единствен път така ,но вдигнах скороста и изгони всичко,някои фабрични водни ризи на камините са трагедия,следващата ще си я правя аз ,като на котел, тръбна.Проследи си циркулацията и ще откриеш проблема ,сигурен съм.Обезвъздушавам почти винаги с водопроводно налягане,най- бързо става ,стига да е изстудена системата ,че иначе може да спука някъде дори при хладка вода,така ще обезвъздушиш бързо и сигурно!п.с.лопатки на турбината на самата помпа ,може да има затлачени от системата ,ако не си сменявал флуида отдавна.Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар