Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Компресор от ЗиЛ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Компресор от ЗиЛ

Онзи ден си взех един Зилов компресор, на външен вид в доста плачевно състояние, и днес дойде време да го разглобя, и да го почистя, прегледам лагери, семеринги(тя е само една, де) бутални пръстени, клапани, почистване, и т.н. Знаете как е със старата техника.
    Пръстените в буталата са здрави, само единият маслен беше леко позапекъл, но след напръскване със спрей за ръждиви болтове се раздвижи и сега е в кондиция.
    Сдиният клапан в главата има някакви налепи, и не държи, но го накиснах тази нощ да стои в коресилин, дано да се оправи, иначе ще играе шкурката.
    Лагерите са здрави, без забележими хлабини, цилиндрите нямат и следа от износване, буталните болтове също. От картера изтече гнусна течност, с консистенцията на нафта при минус 47,3 градуса. При това с наличие на вода(компресора си седеше в един двор под дъжд и слънце). Но след почистване и измиване не забелязах да има някъде и петънце ръжда. Утре ще купя комплект гарнитури, и започвам сглобяването.
    Та въпросът ми е-колко масло(и какво) трябва да му сипя?
    При някои модели компресора се маже от системата на двигателя, но този е със тапа в долният край, може и да не е бил поставян на камион, в този случай трябва в картера да се налее някакво количество масло.
    Мисля си за М10Д, или М16Д, някакво моторно, но няма как да измеря нивото. А с изчисления не става, та ако някой знае колко да си каже.
    Бирата е от мен
    Има ли желание-има и начин!

До: Компресор от ЗиЛ

Никак, той е на проток, с общата маслена система на двигателя. Затова и там не се сипват редки масла, също като в моторите с турбокомпресори. За да се намаже бързо и на студено.

Коментар

http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=42895 Прочети тази тема за да не пиша всичко от начало има и доста снимки. Зиловия компресор събира около 700 грама обикновенно двигателно масло и трябва да му направиш външно резерварче преливник. Маслото се налива през долния отвор като наклониш компресора там се прави тапа (пробка) резбата е 16х1.5 изправяш и доливаш докато потече от средния отвор на задния капак там се връзва резерварчето резбата е 10х1.0 но ако тръгнеш да наливаш през него ще ти трябват поне три дена от там после само се следи нивото и се долива като е загрял компресора маслото минава по бързо. На този тип компресори обикно проблем са им клапанчетата и леглата им дори и нови да купиш пак искат пришлайфване на водна шкурка с масло на права (шлайфана) повърхност първо с шкурка около 500 после около 1000. Обикновенно трудно се развиват тапите на испускателните клапани (квадратите на главава) и това най лесно става при свалена глава стягаш тапата на менгемето и подхождаш агресивно с чука.
      Последно редактирано от sek.1; 05-08-09, 07:43.
      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Темата я знам, даже мислех да пусна питането в нея, но снощи не я намерих. Сигурно заради бирата
        А казваш, че нивото е до центъра на лгерите-там се пада отвора на капачката. Това не е ли твърде високо? При всеки оборот коляновият вал ще влиза със сила във ваната с маслото, и ще се получава удар. Мисля, че трябва да е по-ниско.
        Този компресор е работил като стационарен, има си тапата на дъното, но поддръжката му е била нулева.
        Мисля да напулня картера до преливане през централния отвор, да измеря колко е маслото, и да налея ново, но в по-малко количество. Достатъчно е коляновият вал да разплисква масло при преминаването си през ваната. Т.е. нивото да е малко по-високо от най-ниската точка на КВ. примерно с8-10 мм.

Темата може да се изтрие, и мненията да се преместят в другата тема за компресорите.

Коментар

Аз ги пълня до средата и като загрее маслото се качва в резерварчето моя работи така вече повече от десет години без проблеми.

Коментар

От този изтече не повече от 50-70 гр. масло, примесено с вода, и все пак няма и следа от износване. Е, възможно е през времето когато не е работил част от маслото да се е изляло, но не ми се вярва. За всеки случай ще го напълня до пробката, и ще измеря колко ще изхвърли. Ако е не повече от половината от налятото ще си работи така. А ако изхвърли повечко-ще сложа съдинка като твоята.
            Ама днес имам друга работа, и компресора остава за утре, или другата седмица.

Коментар

Затапиш ли го няма къде да изхвърли маслото освен през семеринга или някоя от гарнитурите казанчето играе ролята и на одушник . В картера надува обикновенно като са зле сегментите когато всичко е наред практически не надува .

Коментар

Да, бе знам, това е ясно. Не исках да кажа, че ще го затапвам, просто тръбичката ще си стои обърната нагоре. Това ако не духа през картера. Но се надявам, че няма, щото сегментите са като нови, и цилиндрите са като че ли сега са излезли от завода.

Коментар

Колега и аз до сега се занимавах с един компресор и решавах същите проблеми, но малко го оставям настрани за сега, че трябва да пусна големия вече .От камион DAF е с централно мазане.Маслото постъпва през отвор на първата опора на КВ и върви вътре във вала, а изтичането става през два отвора в долната част на картера през ангренажа и оттам в картера на двигателя.Мазането съм го решил така:чрез 2бр. 4мм-ви отвора под наклон отстрани на биелите отбелязалсъм ги с червено на снимката (оригинално буталните болтове се мажат по този начин- на снимката се виждат).Също ще трябва да се прави капак от едната страна за да затворя картера.Трябва да помисля и за отдушник на картера
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от dido uzunov; 05-08-09, 21:37.
                  "Няма как да обясниш нещо на човек, с когото ви делят два вагона книги!" Тодор Колев

Коментар

що не помислиш за маслена помпа? от лада.тези компресори не са особено подходящи за домашна употреба,защото новите камиони имат промени по мазането,доста скъпи са,с подобни характеристики е компресор от европа или лиаз.

относно мазането,има различни масла,напоследък се продават по спец.магазини за компресори,които уж удължавали прекомерно живота на компресора
                    на моя си му сипвам трансформаторно мешано с м10д и тефлонова грес ,но само м10д недей,защото ако го пускаш зимата,ще го прецакаш,понеже вътре маслото е с констистенция на боза или грес и нема мазилни свойства,същото и при високи температури.

Коментар

На времето като млад инженер главен механик на завод пишех заявките за инструменти и матеряли включително за масла и греси и понеже в началото нямах много представа къкви количества ми трябват се ориентирах по това което е заявявал моя предшественик който беше станал зам директор по техническите въпроси. Всяко тримесечие зареждахме по три варела масло за компресорите (пет броя шуменски двустъпални) на варелите пишеше с голями бели букви коммпресорно масло а в документите заявявахме М10Д . Силно учуден от този факт отидох да питам моя предшественик защо е така а човека с широка усмивка на уста ми отговори че няма компресорно масло и ако на варелите пише М10Д с кучета и въоръжена охрана не можем да опазим маслото повече от два дена а така оцелява поне три месеца защото малко хора знаят за къкво става въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                        .... В картера надува обикновенно като са зле сегментите когато всичко е наред практически не надува .
                        Аз пък започвам направата именно с чисто нов зилов компресор и за съжаление констатирах налягане в картера избутващо доста масло през споменатия отвор отстрани на капачката към който завих за проба хидр. маркуч задържан нагоре с другия край на 30см над главата. Бях налял 350мл. Проверих но не са обърнати сегментите. Още въпрос към СЕК1 - като заработи компресора дали ще остане масло в картера или ще иде в разширитела почти цялото. Имам съмнение за това т.к. отвора който виждам за тръбата към разширитела е твърде малък и едва ли ще се разминават въздуха и маслото. Ако опитам да заваря по-голямо Ф към капачката (чугун) дали няма да е по-сполучливо мазането?

Коментар

Компресора на ЗиЛа събира някъде около 600 - 700 милилитра масло и се налива през долната пробка като го наклониш защото горната минава през коляновия вал и ще го наливаш от там поне един месец. Няма проблеми с това което искарва в разширителя вътре винаги остава достатъчно напъвал съм такъв компресор без водно охлаждане само с перката от нива отпред на шайбата по 6-7 часа нон стоп и няма проблеми . Някои от първите ми екземпляри които съм събирал вече навъртяха двайсетина години стаж и още си работят.
                          Последно редактирано от sek.1; 20-01-10, 21:12.

Коментар

Относно разпробиването на биелата : виждал съм компресори с преработка и такива без . Заключението ми е , че и в двата варианта те работят безотказно години наред . Маслото си преминава.
                            колегата Sec.1 е прав 600-700 мл. масло.
                            Относно охлаждането бях чел в един руски форум, че и при 100 градуса компресора не се дава .
                            ще се опетам да намеря цитата за охлаждането и после ще пратя

неще и неще да се качи тази изображението .
                            но ето малко информация за охлаждането

Все опасения по поводу перегрева компрессора – БЕЗОСНОВАТЕЛЬНЫ, поскольку рабочая температура компрессора на автомобиле – 90 гр. С, а компрессор без охлаждения, работающий на постоянных оборотах, по опыту, редко нагревается выше 60 гр. С. Но и температура 120*С для него не критична. Не нужно проводить аналогию с ДВС, там происходят совсем другие процессы. В случае напряженной работы компрессора можно сделать испарительную систему охлаждения. Емкость на 4 - 5 литров соединенную шлангами с входом - выходом жидкости охлаждения в головку и установленную выше уровня головки. В таком случае температура не поднимется выше 100*С.
                            Последно редактирано от Ясен; 21-01-10, 19:53.

Коментар

Първоначално публикуван от maladec
                              Относно разпробиването на биелата : виждал съм компресори с преработка и такива без . Заключението ми е , че и в двата варианта работят безотказно години наред . Маслото си преминава.
                              колегата Sec.1 е прав 600-700 мл. масло.
                              Относно охлаждането бях чел в един руски форум, че и при 100 градуса компресора не се дава .
                              ще се опетам да намеря цитата за охлаждането и после ще пратя
                              Компресора на зила е изцяло чугунен и спокойно може да понесе значително повече от 100 градуса. Това е най простото решение с охлаждането вентилаторна перка от Лада Нива . Всичко това сме го дискутирали в една друга тема и го има описано подробно.
                              Прикачени файлове

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X