Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Чертане.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Що пцуеш бе? )) Де да знам в къв формат искам, в какъвто го виждат лазерите. Значи - КАД съвместим. Аз не знам къде е горе и къде долу, вие - къв цвят да е ...))
    Ами, къде ше те занимавам с глупости. Па и трябва сам да се науча, егати конструктора без молив ...

Коментар

Прав си Стефане. Все пак ако има нужда, се обаждай без да се притесняваш. А за лазер най добре е NC ама и *.dxf и *.dwg, съм сигурен че ще свърши работа.
      Поздрави
      ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Стефане, дали да не те замеря с един скенер-факс-копир...???!!!
        Или си имаш ?
        Ша си чертаеш с молива,
        ша си сканираш, копираш и факсваш после...!

Коментар

CATIA V5 не върши ли работа ?
          Много е добра , а тези неща за които ти трябва стават за секунди, като се научиш са я ползваш.

Коментар

Ама аз наистина не знам какво е това ... Освен това ми е наистина трудно да скачам от една програма на друга, такова ... Моето поколение очевидно някак присъства даже в интернет. Но това е борба със системата и за оцеляване а не непринудения начин на живот на 15 годишните. Много по-лесно ми е да напиша програма на асемблер, отколкото да се науча да използвам типова програма за секретарки ...
            ГАДе, тия не щат просто картинка. Жакардовият стан е измислен от французина Жакард през 17 век и е първият масов промишлен робот. Тъче платното и килимите с шарка, която му се задава с перфокарта по днешната терминология. Добре, ама през 70-те металорежещите машини станаха толкова автоматични с тая идеология, че това вече не стигаше. Така и възникна технологията КАД - КАМ. Примерно Компютърно проектиране - Компютърно производство. Да му покажеш някъв предмет и да му кажеш "Искам същото, 200 пъти", е все още недостижима технология - машините са глупави за такава дейност. За да разберат какво да правят искат разбираеми за тях файлове. На тях им казват и изпълними. Някъв си формат, от няква програма. Например от тоя Солид Уъркс. Някаква форма на копия могат т.нар. 3Д (просто тримерни скенери, то е и технологията за бързо моделиране). Но и тя е силно ограничена. В една вана има течен полимер. Лазерният лъч се разцепва на три, едни бързо клатещи се огледала го насочват по трите координатни оси. Където трите лъча се пресекат, там пластмасата се втвърдява. Така за един ден можеш да направиш примерно дебела крива автомобилна врата или друг много сложен обемен детайл. Но само от тази пластмаса, без особени механични качества. За модели наистина е отлично.
            Такъв скенер струваше към половин милион долара и сигурно бързо поевнинява, ама ...
            И значи има три вида рисуващи програми. Примитивните като тия за които стана дума. Те само чертаят по разбираем за резачките и струговете начин. Има програми от класа АутоКад, в тях има библиотеки с разни данни от съпромата, не само размерите на стандартните детайли, и автоматично могат да смятат и якостните характеристики на конструкциите, да предупреждават за принципни грешки. Не само за сбъркани размери. И има Ансис. Това дори не е програма а мрежа. Живее само в Интернет, даже е безплатно) Има членски внос, няколко стотин долара годишно, проблемът е изобщо да те регистрират в някоя област. Щото те са примерно Проектиране на Ядрени централи, Проектиране на мостове, на автомобили (изцяло), на ... Това изследва поведението на проектираното нещо при всякакви условия, външни въздействия, вътрешно поведение, всичко което се сетиш. Просто Пешо не им трябва, членовете са огромни мощни колективи. Това работи с метода на крайните елементи, има колосални библиотеки със сигурно всички инженерни знания на света и променя алгоритмите всеки път когато в някоя задача някъде по света забележи грешка, все едно колко малка. Сървърите му са свръхкомпютри с удавени в течен хелий процесори, надзирателите му са не мога и да си представя какви програмисти, консултантите - инженери от същия калибър, ... Кое разузнаване плюска резултатите от работата му май е единственото ясно.

Коментар

Solid works-ът затова се казва solid, щото е CAM система, т.е. с пушка за слонове си тръгнал за катерици.

Програмите за управление на лазерните плотери имат филтри за един куп файлови формати и .dwg далеч не е единственият, но пък и сума програми експортват в него.

Спокойно можеш да си намерташ нещото на CorelDraw/Adobe Illustrator и да има дадеш .eps файла. Вкарват като стой, та гледай. Така съм правил сложни рисунки, които на CAD са си мъчение.

А, за твоите цели и за свикване си дръпни някаква ултра стара версия на AutoCAD Lite, за да се научиш да работиш и да си правиш чертежи за лазерите. За 2D лазерно рязане нищо на Lite-а не ти трябва. Някой спомена за CATIA и за Mechanical Desktop... Как ли пък не за такива елементарни неща...

Коментар

Опа! Тоя Корел Дроу кво прави? Оцифрова и векторизира контурите от сканирана картинка ли?

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан
                  Опа! Тоя Корел Дроу кво прави? Оцифрова и векторизира контурите от сканирана картинка ли?
                  Да и това прави, но корела за чертане е доста по-мъчен от Аутокада, поне за мен е така.

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer

...Спокойно можеш да си намерташ нещото на CorelDraw/Adobe Illustrator и да има дадеш .eps файла. .... Така съм правил сложни рисунки, които на CAD са си мъчение....
                  Да мъчение е щото са рисунки, а не ЧЕРТЕЖИ. От корела прецизност особенна не може да се очаква. Затова и корела е 300$ пък аутокада 4000$
                  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО

Коментар

Да де, ама все едно го нямам, проверих.

Коментар

Илюстраторът и Корелът са програми за векторна графика, а не са CADове. Обаче за целта на Стефан ще си свършат идеална работа.

Само не разбирам какво общо има прецизността тук. Функциите и алгоритмите за 2D обектите са едни и същи, а параметрите така или иначе ги бичат я float, я double, т.е. предостатъчно.

Разликите в цените са не заради някаква прецизност, ами заради допълнителните функции и заради пазарната реализиция. Поради което казвам, че за споменатата задача 99% от CAD програмата са излишни.

Дръпни си тая простотийка и си свърши работата - http://www.tucows.com/preview/284939

Коментар

Уф, май успях. Сега ще го разглеждам.

Коментар

Стефане, имам един колега , който ще ти свърши работа , но е доста зает. Живее в Люлин, а работи в близост до Офис Експрес на Цариградско. Технолог конструктор е , работи точно със Солид Уъркс, и програмира разни фрези с ЦПУ. Фен е на Офроуда .
                          Другия вариант е един твой колега от ТУ-София, доц.Асенов от катедрата по Подемно транспортна техника, това е в 4 блок. Той продава тези ръководства и обучава. Много е пекан, и разбран.
                          Ако те интересува мога да ти пратя тел. на ЛС.

Коментар

О, за акъла ще съм ти благодарен, пращай!
                            А за другото е срамота. Щото кво излиза - скивай сеа, аз тука съм един ноо велик конструктор, ати ти ми го напиши, щото аз не знам буквите, а батка, ае де! Резил, кво друго да кажеш Това не е точно като да диктуваш разни писма и заявления със свирепо изражение на трепереща секретарка. Това може Обаче измислянето на железата за мене поне е твърде интимен процес. До сега някак се оправях с хартията, после я хвърлях на някого да я набута в компютъра. Явно вече не става. И времената се менят ...

Коментар

Начи, утре идваш на пейнтбола и си носиш скицата, аз си взимам лаптопа и в почивката го набацваме в какъвто формат искаш. Гледаш как се прави и другия път го действаш сам.

Коментар

Тъкмо утре отивам много далече, чак в аптеката. Грип батка и смрът истинска около мене. Тресе ме кат запален трактор. За кво мислиш цял ден се ошопарвам в интернета вмесо да срежа барем едно желязо.
                                Гадост.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X